kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çikolata şarap gibidir
Şekerlemeden kaçının
Siyah olanları yiyin

Çikolata şarap gibidir

Çikolata yediden yetmişe herkesin sevgilisidir. Neredeyse tüm önemli olaylar çikolata ile kutlanır. Şampanyadan daha erişilir, şaraptan daha yaygın bir merasimdir çikolata! Canımız sıkıldığında, sevindiğimizde, armağan alırken, ziyarete giderken, konuklarımızı ağırlarken, düş kırıklıklarımızı yatıştırmaya çalışırken, hele adet öncesinde can simidimiz hep çikolatadır! Kakaonun kendisi de bir efsane gibidir. Kakao ağacını ilk yetiştirenler Güney Amerika'daki 'Maya'lardır. Onlar kakao çekirdeklerinin değerini o kadar iyi bilirlermiş ki, hem gıda maddesi olarak, hem de altın gibi para yerine kullanırlarmış. Aztek geleneklerine göre, kakao ağacı cennette yetişen 'iyilik ve kötülük ağacının' yeryüzündeki temsilcisiymiş.

* Çikolata sorunu! Yediklerimize son derece dikkat ettiğimiz bu çağda, çikolatanın ne olup, ne olmadığını biliyor muyuz? Yararlı mı, zararlı mı, yediğimizde huzur mu duymalıyız, yoksa vicdan azabı mı çekmeliyiz? Kilolarımızın, çürük dişlerimizin, sivilcelerimizin sorumlusu çikolata olabilir mi? Bu konuda kafalarımız biraz karışık. Haksız da sayılmayız. Batı dünyası çikolatayı keşfettiği günden beri onu nereye koyacağını bilememiş zaten. İspanyollar kakao olayı karşısında şaşkına dönmüşler. Kilise bu muamma çekirdeğe karşı nasıl tavır alacağını yıllarca bilememiş. Ama gel zaman, git zaman, çikolata tüm gönülleri fethetmiş!

* Büyük benzerlik... İyi bir çikolata, her açıdan, nadide bir şaraba benzer. Şaraptaki üzümlerin hangi bağlarda yetiştiği ne kadar belirleyici ise, çikolatadaki kakaonun nereden geldiği de o kadar önemlidir. Sonra yapılış süreçleri, kokusu, renginin önemi, tadım törenleri, gerçek çikolata tutkunları ve experleri tarafından tanımlanışları, şarabı çok andırır. Şarapta da çikolatada da polifenoller bulunur. Polifenoller zararlı kolesterolü azaltmayı başaran güçlü antioksidanlardır. 40 gr. siyah çikolatada bulunan ortalama polifenol miktarı, 140 ml (bir kadeh kadar) kırmızı şaraptakine eşittir.

* Saf çikolata zengin bir gıdadır: İdeal bir çikolatanın rengi siyahtır. İçindeki kakao oranı yüzde 50'yi geçer ve sadece kakao yağı ile yapılır. Yüzde 70 veya daha fazla çikolataya rastlarsanız mutlaka tadına bakın. Tahmin edeceğiniz gibi, bu gerçek bitter çikolatadır. Ve korkmayın, bu çikolata sağlıklı bir gıdadır. Üstelik de nefistir! Saf bir siyah çikolatada bol miktarda polifenoller, magnezyum, potasyum, fosfor ve E vitamini bulunur. Örneğin; 100 gram siyah çikolatada 400 mg. potasyum vardır. Günlük potasyum ihtiyacımızın 500-3000 mg. olduğunu hesaba katarsak, çikolatanın özellikle sporcular için neden bu kadar değerli bir gıda olduğunu anlarız. Magnezyuma gelince, günlük gereksinimimiz 350 mcg. kadardır. 100 gr. saf çikolatada ise 200 mcg. magnezyum bulunur.

* Çikolata hakkındaki kuşkular: Çikolatanın ataları ondan hiçbir zaman kuşkulanmadılar. Ancak kakao taneleri Avrupa ile tanıştığı 16. yüzyıldan bu yana bazen göklere çıkarıldı, kimi zaman da yerden yere vuruldu. Çikolata hakkında çıkan çeşitli söylentiler arasında karaciğeri yorduğu, sindiriminin güç olduğu, allerjiye yol açtığı, uyuşturucu ve bağımlılık yaratan özellikleri olduğu gibi iddialar var. Ancak bu iddialar ispatlanmadı.

* Çikolata bağımlılık yapar mı? 1996 yılında çikolatada anandamid adlı bir madde olduğu ve bunun bağımlılık yaptığı açıklanmıştı. Evet doğrudur ama bu molekül o kadar küçüktür ki, beyni etkilemesi için günde 4.5 kg. siyah çikolata, 10 kg. sütlü çikolata tüketmek gerekir. Çikolatada bulunan bir başka madde olan acylethanolamines'in beyinde marihuana gibi etki gösterdiği ve ani açlık krizleri yarattığı belirtilmektedir. Bütün bunlar ancak çok aşırı miktarda çikolata yenilirse söz konusu olabilir.

* Çikolata bir ödüldür: Çikolata bize zevk ve keyif verdiği için, yerken vücudumuz endorfin salgılar. Bu madde kendimizi huzurlu ve mutlu hissetmemizi sağlar. Çikolata bir uyuşturucu olmasa da, kuşkusuz avunmak için aldığımız gıdalardan biridir. Çikolata aynı zamanda canlandırıcı ve yatıştırıcıdır. İçinde merkezi sinir sistemini uyaran ve vücudumuzdaki antidepresanları harekete geçiren bazı maddeler bulunur. Teobromin, Kafein, Feniletilamim, Serotonin gibi...
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Uykuyla Yaşlanmayı Durdurun
 Dört Günde Geçmeyen Grip Ateşi 7 Hastalığı Beraberinde...
 Gripten Kurtulmak İçinmönüde Turp Ve Dolmalık Biber Olmalı
 Kaliforniya Gribi Türkiye'ye Geldi
 Çocuğunuzun Tokatına Boyun Eğmeyin
 Birlikte Zaman Geçirmeye Özen Gösterin
 Çocuk Resimlerindeki Mor Renk Dayağın İpucunu Veriyor
 Çocuk Dayağı Asla Söylemez
 Cinsel Kimlikte Sorun Olabilir
 Erkekler Dayak Attıktan Sonra Kadınıyla Sevişmek İstiyor
 Erkek Dayağına Yol Açan Genin Adı Xyy
 Kimne Derse Desin Annelik Hakkınız
 İyotlu Tuzla Bebeğinizi Zeka Geriliğinden Kurtarabilirsiniz
 Çikolata Şarap Gibidir
Birbirimize doymaya çalışıyoruz
Birbirimize doymaya çalışıyoruz
Geçtiğimiz yaz görkemli bir düğünle evlenen Süreyya ve Kerem Dürüst,...
Sazlı sözlü eğlendiler
Sazlı sözlü eğlendiler
Sadri Alışık Kültür Merkezi'nde sahnelenen, 'Selvi Boylum, Al...
Yenisini çabuk buldu!
Yenisini çabuk buldu!
Uzatmalı sevgilisi Selim Yalın ile yollarını ayıran Deniz...
En havalı rastlantı
En havalı rastlantı
Bugün piyasaya çıkan Şamdan Plus dergisi, giyimine düşkün...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.