kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Emlak
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Farkımız, ne söylediysek yapıyoruz"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, önceki hükümetlerden farklarının, seçim sürecinde verdikleri sözleri yerine getirmeleri olduğunu belirterek, ''farkımız, ne söylediysek onu yapıyoruz'' dedi.

Bakan Babacan, geçmiş dönemlerde IMF ile yürütülen programların hiçbirinde ikinci dilimin bile tamamlanamadığını belirterek, kendi dönemlerinde bütün programları tamamladıklarını söyledi.

Türkiye'nin kendi hükümetleri döneminden önce IMF'den 32 milyar dolar borç kullandığını, kendilerinin 23 milyar dolar borç devraldıklarını
ve bu yıl sonunda 15 milyar dolar ile kapatacaklarını anlatan Babacan, ''biz net borç ödeyicisi olduk'' diye konuştu.

Ekonomik program, para politikaları ve enflasyon konularında disiplinli hareket ettiklerini kaydeden Babacan, bu yıl bütçe açığının, 14 milyar YTL'lik hedefin daha altında gerçekleşeceğini, böyle bir şeyin Türkiye tarihinde olmadığını kaydetti.

Yapısal düzenlemeler ve özelleştirmede çok önemli başarılar sağladıklarını belirten Bakan Babacan, Türkiye için en doğrusunu yaptıklarını ve meyvelerini de aldıklarını söyledi.

Genç olmanın dezavantajlarını hiç görmediğini, ancak bir keresinde Hindistan'da katıldığı toplantıda kendisinin bakan olduğuna inanmadıklarını, oralarda bakanların yaş ortalamasının 70-80 olduğunu söyledi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI


Türkiye'nin dış ticaret açığı vermesinin gayet doğal olduğunu ve bunun böyle devam edeceğini ifade eden Babacan, bunun Türkiye'nin ihracat için ithalat yapan bir ülke olmasına bağladı.

Petrol fiyatlarındaki artışın faturasının 6-7 milyar dolar olduğunun altını çizen Babacan, ihracatın artış hızının ithalatın artış hızından daha fazla olduğuna dikkati çekti.

Türk parasının gerektiğinden kıymetli olmasına ilişkin eleştirileri de yanıtlayan Bakan Ali Babacan şunları kaydetti:

''Türk lirasının değerli olması sorunlardan bir tanesi ama dış ticaret açığının tek nedeni bu değil. Türk lirasının değerli olduğunu söyleyenlerin baz aldıkları nokta kontrollü kurun olduğu nokta... Yani devlet müdahalelerinin bulunduğu o kurun doğru olduğunu kim iddia edebilir. Belki baz alınan geçmişteki kur yanlıştır.

İthalat ile ihracat fiyatları arasındaki fiyat farkı yüzde 90'a ulaştı. Her yıl yüzde 10 verimlilik artışı oldu. Bu Türkiye'nin rekabet gücünü önemli ölçüde artırmıştır.

Dış ticaret açığının nedenini sadece kura bağlamak yanlış. Gereğinden değerli bir Türk Lirasını kim niye alsın? Ama bakın dövizler Türk Lirası'na çevrilip yatırım araçlarına yatırılıyor. Serbest kur rejiminde hızlı bir çıkış olsa hem alacakları dövizin fiyatı yükselecek hem satacağı menkul değerin fiyatı düşecek. Yatırımcılar kaçarken zarar edeceğini bilir.''

Finansman ile ilgili bir sorun bulunmadığını, devletten kaynaklanan bir cari açık olmadığını, finansmanın özel sektörce sağlandığını anlatan Babacan, çok yüksek makina ithalatı yapıldığını, bunun önceki yıl 8 milyar dolar iken geçen yıl 17 milyar dolara ulaştığını, bu yılın 10 ayında da 16 milyar doları geçtiğini ifade etti. ''Serbest kur rejimi temel sloganımız'' diyen Bakan Babacan, kendilerinin serbest piyasadan yana olduklarını, kurlara her müdahalede felaketler yaşandığını belirterek, şöyle devam etti:

''Felaket senaryolarına rağmen Türkiye'nin notu 5-6 kere arttı. Felaket habercileri 3 yıldır kredibilite kaybına uğradılar ve uğramaya da devam edecekler. Bizim dönemimizde büyüme sağlıklı, hormonlu değil. Özel sektör öncülüğünde bir büyüme... Türkiye'nin sermaye birikimi büyümesini finanse edecek düzeyde değil. Bu yüzden küresel sermayeyi çekmemiz
gerekiyor.

Faizlerin düşmesi sayesinde özel sektör 55 milyar dolarlık yatırım yaptı. Kurda meydana gelen değişiklik makro ekonomik dengeleri de etkiliyor. Serbest kur rejimi devam edecek. Başka bir şey beklemesin hiçkimse.''

İŞSİZLİK

Bakan Babacan, kamuda çalışan sayısını azaltarak verimliliği artırdıklarını, işsizlikte çok küçük miktarlarda azalma olmasına rağmen, her yıl katılan yeni işgücüne istihdam sağlanmasının da önemli olduğunu vurguladı. Buna örnek olarak Ziraat Bankası'nı veren Babacan, 45 bin çalışan varken, bu sayının 20 bine indirildiğini ve bankanın çok yüksek kar etmeye başladığını söyledi.

TMSF varlık satışlarından elde edilen gelirleriyle bu kuruluşların geçmiş dönem vergi borçlarının kapatılmaya çalışıldığını ve buna örnek olarak İmarbank'ın milyarlarca YTL'ye varan borcunu gösteren Bakan Babacan, bunlardan artan kaynak ve özelleştirme gelirlerinin borçların azaltılmasında kullanıldığını, bunun faizlerin düşmesine neden olacağını, böylece daha çok yatırım, daha çok istihdam sağlanacağını kaydetti.

TÜRKİYE-AB

Türkiye'nin AB'ye aday değil, artık katılımcı bir ülke pozisyonunda olduğuna dikkati çeken Bakan Ali Babacan, müzakerelerde Kıbrıs gibi siyasi konularla ilgili görüşmeleri Dışişleri Bakanlığı'nın yürüttüğünü ve kendisinin destek olduğunu söyledi.

Bu hafta sonuna kadar 6 fasılda tarama çalışmasının tamamlanacağını bildiren Babacan, ''bundan sonra yapısal reformlarımız AB katılım sürecinde yürütülecek. IMF ile ilişkilerimiz daha çok maliye politikaları ve rakamlarda kalacak'' dedi.

Bundan sonraki süreçte artık büyük paketler hazırlanmayacağını, siyasi reformların detaylandırılarak uygulamaya daha fazla dikkat edileceğini kaydeden Bakan Babacan, kurum ve kuralların AB ile uyumlu hale getirileceğini, sürekli bir değişimin devam edeceğini ifade etti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 TL banknotlar tedavülden kalkacak
 "Cepte kayıt işleminde ifade hatası var"
 Zorlu: İstihdam üzerindeki vergi yükü kaldırılmalı
 TÜPRAŞ'ın satışına iptal davası
 TMSF, altın takı satacak
 THY'nin ikinci markası yüzde 20 ucuz taşıyacak
 Tüm markaların tek bir rakibi var artık: Konut!
 'Birleşme haziranda olur Yapı Kredi markası korunur'
 Hayaliyle dünyanın 'kapı'sını açtı
 Yazılım dünyasında korsanlık tahtı bizim
 Cansızlar: Borsa'nın şirketleşmesi ÖİB'ye bırakılamaz
 'Halkbank bu yıl 500 milyon YTL kâr eder'
 Türkiye'nin kullandığı benzin AB'den çevreci
 '4 arsamız var, olmazsa yenisini alır hibe ederiz'
 Zenginlerden kotasız ihracata onay
 5 yıldızlı yılbaşının bedeli 6 bin Euro
 İzmir Limanı görücüye çıkıyor
GÜNTAY ŞİMŞEK
Bakan değişikliği olur mu?
AK Parti Hükümeti'nin yeni...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Sermaye piyasasında son şans ve sıkıntılı...
GAZİ ERÇEL
Kriz riski var mı?
Her yılın aralık ayı...
'Kral'ın oğlu da öldü
'Gazinocular Kralı' Fahrettin Aslan'ın ölümünden 53 gün sonra oğlu...
Masonlara yeni Büyük Üstat
Prof. Dr. Asım Akin Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın...
Bilim asık suratlı orta yaşlı bir erkek
Bilim asık suratlı orta yaşlı bir erkek
TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş "İnsanlara bilim deyince akla bunlar...
100 YTL'ye alınan çocuklarla el-Kapkaç
100 YTL'ye alınan çocuklarla el-Kapkaç
Güneydoğu'da yoksul ailelerden 100 YTL'ye alınan çocukları Ankara'da...
IMKB
E: 37.960 D:% 0,65
DOLAR
S: 1,350 D:% 0,037
EURO
S: 1,619 D:% -0,031
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu