kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Yılbaşı yaklaşırken hediye arayanlara..
Hem de ne, Uğurluel!..
İstanbul'da kültür şoku..
TEBESSÜM
SEVDİĞİM LAFLAR

İstanbul'da kültür şoku..

Sanat/ Serpil Gogen.

Bütün haftayı Ankara'da kırmızı, yeşil sokaklar, kadın camii, "ayrı masada oturan eş" haber ve tartışmalarıyla geçirdikten sonra hafta sonu İstanbul'daydım.. Başka kırmızılar, başka yeşiller arasında, bambaşka mekânlarda.. Tadına doyum olmayan yerlerde..
Cuma sabahı 11.00'de uçaktan indim, ki programım gıyabımda yapılmış bile.. İstikamet Atlı Köşk.. Picasso.. Zaten İstanbul yol boyunca maviye boyanmış! Her yerde sergi afişleri.. Picasso'yu dünyanın her yerinde görebilirsiniz. Ama Türkiye'de, İstanbul'da görmek bambaşka.. Bir coşku.. Bir masal.. İstanbul bir dünya şehri, bir dünya kültür merkezi olma yolunda..
İnanmayarak bahçeyi geçtim. Müzeye girdim. Ülkem adına gurur duydum. Her adımda Dr. Nazan Ölçer'i minnetle andım. Sergiyi öğretmenleriyle gezen çoluk çocuğa imrendim. Düşünün.. İlerde, "Biz ilkokuldayken Picasso'yu İstanbul'da gezmiştik" diyecekler.. Üç kata yayılan sergi düzeni müthiş.. Aklınıza gelebilecek hemen her sorunun yanıtı duvarlarda, audio'da, video gösterilerinde.. Ama bir hayal kırıklığı çıkışta.. Müze mağazasından anı olarak serginin afişini ya da sergiyle ilgili bir kitap almak mı istiyorsunuz? Yok.. Kalmamış.. Bu kadar iddialı, dünya çapında bir sergide afiş veya kitap biter mi? Hatıra olarak üzerinde Picasso yazılı bir kurşun kalem alabildim ancak.
Bir uyarım da giriş için.. Ben duymamıştım. Kapıda palto veya pardesünüzü, hatta bazan boyu uzunsa, ceketinizi bırakmak zorundasınız. Giyiminizi ona göre ayarlayın.. Bir de çantanız.. Ne boyda olursa olsun, bırakıyorsunuz.. Benim çantamda sadece cüzdanım ve telefonum vardı.. Verdikleri poşete koyarak yanıma aldım, boş çantamı onlara bıraktım.. Keşke o poşet bakkal poşeti olmasaydı da, anı poşeti olarak dizayn edilseydi.. Eleştirme yerine alkışlanır, elden ele dolaşırdı.
Bir sonraki durak Kuruçeşme.. Creamart Galeri.. Filiz ve Fikret Otyam Sergisi.. Hıncal Ağabeyim'e, Fikret Otyam sergilerinin bana gezerken coşku, sonra eve gelip kendi başıma kaldığımda hüzün verdiğinden söz ederken, "nedense, aklımda o yörük kızlarının simsiyah gözlerindeki yalnızlık ve çaresizlik kalır" dedim.. "Hayır" diye yanıtladı. "Bu defakinde hüzün yok.. Kızların gözlerinin içi gülüyormuş!" Gerçekten de, bu defa, Konyaaltı plajında Kenyalı kızlar var.. Afrika anıları.. Keyifli mi keyifli.. Tabii, yanı sıra Filiz Otyam'ın o enfes fotoğrafları ve dokumaları.. Mutlulukları eserlerine yansımış.. Sıcacık bir ortam, harika bir dostluk, inanılmaz sohbet! Anladığım kadarıyla Otyamlar hep orada.. Mutlaka gidin ve sohbetlerine katılın.. Eserlerini size kendileri anlatsınlar. Her tablonun hikâyesini paylaşın..
Ve Lütfi Kırdar! Art İstanbul.. Bu bir rüya olmalı.. Bir cümbüş, bir şölen.. Bu kadar mı güzel hazırlanır? Geçmiş yılları katlamışlar, adeta.. Nasıl güzel bir atmosfer.. Gezmeye doyamıyorsunuz.. İki kata yayılmış.. Ayakta duracak haliniz kalmıyor, ayrılmak istemiyorsunuz.. Dünyanın en mutlu yorgunluğu.. Kelimelerle anlatılamaz.. Nazım'ın, "Sen mutluğun resmini çizebilir misin Abidin?" mısrası kafamda o galeriden o galeriye geçerken merdivenin altında Abidin Dino'nun resimlerini görmez miyim? Tam yanıbaşlarında, bir başka galeriye ait şövalede ise, "Mutluluğun Resmi"ni.. Oyuncak ayılı küçük kızı.. Siz uçağa binip gitmeye üşenirsiniz, onlar dünyanın dört bir yanından tablolarını, eserlerini yüklenip gelmişler.. Taa Los Angeles'den, New York'tan, Fransa'dan, İtalya'dan.. Safranbolu'dan.. Ankara'dan.. Onlarca galeri, yüzlerce sanatçı..
Finali Pera Müzesi'yle yaptık.. Jean Dubuffet, 20. yüzyılın bir başka büyük sanatçısı, baskının, özellikle taşbaskının en ehil ellerinden biri.. Sonra alt kata indik.. Camaltında Devri Alem.. Dört kıtadan toplanan camaltı resimlerinin büyülü sergisini gezdik. Anadolu'ya ait örneklerin güzelliğini bir kez daha vurguladık. Vakıf kolleksiyonlarının sergilendiği salonları dolaştık.. Ne güzel müze.. İstanbul için, Türkiye için ne büyük kazanç.. İyi ki sanat var, renkler var, böyle kırmızılar, böyle yeşiller var..
Ve Hıncal'ın notu.. Pera Müzesi'nde dakikalarca bir koca tablonun önünde çakıldık, kaldık, Serpil, damat, ben.. Resmin hemen her detayını ezbere bildiğimiz halde..
Kaplumbağa Terbiyecisi.. Bu tabloda bir büyü, bir sihir var.. Çekim alanına girdiniz mi, çıkmanız çok zor.. Spack'ın sizi ışınlaması gerek kopmanız için.. Hey koca Osman Hamdi hey!..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 En yeni bilgisayar oyunu, İstanbul trafiği!..   / 16-12-2005
 İzmir savcı ve yargıçlarını göreceğiz!..   / 15-12-2005
 Masallarımı bana bırakın, ne olur!..   / 14-12-2005
 Ben Hasan Cemal'i hep sevdim!..   / 13-12-2005
 Yılların ardından bir eski yazım..   / 11-12-2005
 Dünya çapında bir Türk Hastanesi..   / 10-12-2005
 Bunlar nasıl güzelliklerdir, Tanrım!..   / 09-12-2005
 İşte Kutsal İttifak medyası!..   / 08-12-2005
 Teşekkürler Adnan Hoca!..   / 07-12-2005
 Takke düşüyor, kel görünüyor artık..   / 06-12-2005
REHA MUHTAR
Orhan Pamuk'a ne yaptınız?..
Bir yazar...
MEHMET BARLAS
Irak düne değil yarına dönük yaşamalıdır
Iraklılar bir...
SAVAŞ AY
Şişli Adliyesi ve "Aslan yatağından bellidir!"
İşin...
HINCAL ULUÇ
Yılbaşı yaklaşırken hediye arayanlara..
Bu defa pahalı...
41 kere Maaş-Allah
41 kere Maaş-Allah
Galatasaraylı futbolcular, paralarını alamadan geldikleri Kayseri'de...
Kriz yönetimi
Kriz yönetimi
G.Saray'daki para krizi Kayseri'de tatlıya bağlandı... Gürsoy yönetim...
Yeni gündem: Anasır-ı İslamiye
Erdoğan, şehit aileleri dernekleri temsilcileriyle görüşmesinde,...
'Sihirli değneğimiz yok'
ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, ilk basın toplantısında,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu