kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cansızlar: ÇEAŞ ve Kepez'de mağduriyet giderilmeli

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, imtiyaz tekeli kaldırılan Çukurova Elektrik A.Ş. (ÇEAŞ) ve Kepez ile el konulan bankalarda mağdur olan küçük yatırımcılara ilişkin olarak, ''Toplam 250 milyon YTL'lik bir rakam. Tabiri caizse bir avuç YTL, çok büyük rakam değil. Bunların mağduriyetlerinin giderilmesinde yarar var'' dedi.

SPK'nın geleneksel olarak düzenlediği ve bu yıl konusu ''AB Sürecinde Sermaye Piyasası Mevzuatımız'' olan konferansın açılışında konuşan Cansızlar, el konulan bankalarda mağdur olan küçük yatırımcılar
ile ÇEAŞ ve Kepez konusundaki tekliflerini daha önce ilgili mercilere ilettiklerini hatırlattı.

ÇEAŞ ve Kepez konusunda bu hafta bir gelişme yaşandığını anlatan Cansızlar, bu konunun alt komisyonlara havale edildiğini belirtti. Bunların toplam rakamanın 250 milyon YTL olduğunu kaydeden Cansızlar, burada küçük yatırımcıların mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

STOPAJ UYGULAMASI

Yılbaşından itibaren menkul kıymet araçlarına uygulanacak olan yüzde 15'lik stopaj konusuna da değinen Cansızlar, bunun kendi alanında bir devrim niteliğinde olduğunu söyledi.

Bu Kanunun kamu ve özel sektör borçlanma kağıtları arasında eşitliği sağladığına işaret eden Cansızlar, ''İç borcun yüksek olduğu bir ülkede bu cesaret ister. Bu yapıldı'' diye konuştu.

Buna karşılık menkul kıymet araçlarına uygulanacak yüzde 15'lik stopajın yüksek olduğunu ve aracı kuruluşlar açısından bazı sıkıntıların ortaya çıkabileceğini dile getirdiklerini hatırlatan Cansızlar, ''Bana göre en ideali beyan usulü'' dedi.

Yüzde 15'in stopajın yüksek olduğunu ve aracı kuruluşlara büyük külfet getirdiğini kaydeden Cansızlar, bunun yerine sadece satışlardan 10 binde 1 vergi alınmasını önerdi.

TASARRUF GENELGELERİ

Kamuda tasarruf genelgeleri hakkında da görüşlerini açıklayan SPK Başkanı, bunun bütün kesimleri ilgilendiren bir durum olduğunu, ancak bazen tasarruf yapalım denilirken, daha fazla harcamanın ortaya çıkabildiğini kaydetti.

Bir bağımsız otorite ya da İMKB gibi bir kuruluşun yurtdışına gitmek için Başbakanlık'dan izin alması zorunluluğu bulunduğuna işareteden Cansızlar, bunun artık düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Buradaki toplantılarda bir bağımsız otoritenin neler yapacağının ortaya konması gerektiğini ifade ederek, ''Hiçbir zaman şunu demiyorum. Bağımsız idareli otorite, başı boş idari otorite olamaz. Makro çerçevede hükümetle birlikte çalışmaları gerek. Ama mikro seviyede özerk olmaları gerekir'' şeklinde konuştu.

Cansızlar, bağımsız idari otoritelerin mali ve idari özerkliğinin bu toplantılarda tartışılıp, Sermaye Piyasası Mevzuatı Kanun Taslağı'na yansıtılmasında yarar bulunduğunu söyledi. SPK'nın ilk kurulan üst kurul olması nedeniyle, diğer üst kurullara örnek teşkil ettiğinin altını çizen Cansızlar, teamüllerden kaynaklanan bazı hususların Kanuna yansıması gerektiğini vurguladı. Bu tür üst kurulların henüz daha sindirilemediğini dile getiren Cansızlar, dünyada başarılı uygulamaları bulduğunu, bunun bir kültür ve alt yapı birikimi ve zaman isteyen bir iş olduğunu kaydetti.

SERMAYE PİYASASI MEVZUATI

Sermaye Piyasası Mevzuatının görüşe açıldığına dikkat çeken Cansızlar, ''Burada yapılacak çalışmada sektörle birlikte son rötuşları atalım diyoruz. Şubat ayı içerisinde taslağı hazır hale getirip, Başbakanlığa sunmak istiyoruz'' diye konuştu.

Kanun Tasarısının çok kapsamlı olduğu yönünde eleştiriler geldiğini, aslında buna kendisinin de katıldığını anlatan Cansızlar, Kanunun çerçeve niteliğinde olması gerektiğini vurguladı. 5 yıl içinde 117 Yönetmelik değişikliği ya da Tebliğ gibi düzenleme yaptıklarını da kaydeden Cansızlar, bunların hemen hemen hepsinin AB ve Iosco prensiplerine uygun olduğunu ifade etti.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ

Bireysel emeklilik sisteminde yüzde 10'luk baraj ve yıllık asgari ücretle sınırlamanın yanlış olduğunu belirten Cansızlar, şöyle devam etti:

''Siz orta ve üst gelir düzeyine hitap edecek, tasarrufu teşvik edecek bir mekanizmayı asgari ücrete ve yüzde 10'a bağlarsanız, bununla ilgili pek başarılı olacak diye bakmak mümkün olmayabilir. Bunların da teşvik edilmesi lazım. Bakanlar Kurulu'nun 2 kata çıkma yetkisi var. Bunun çıkarılması lazım. Asgari ücret, yıllık limitinin kalkması lazım.''

Mortgage sistemine de değinen Cansızlar, mevzuatın yaklaşık 1 yıllık ortalama vadesiyle 10-20 senelik konut kredilerinin finanse edilemeyeceğini, bunun için yurt dışından fonların Türkiye'ye çekilmesi gerektiğini kaydetti. Cansızlar, ipotek teminatlı menkul kıymetlerin stopaja tabi olmamasını istediklerini, ancak bunun taslaktan çıktığını da anlattı.

KOBİ PİYASASI GELECEK YIL FAALİYETTE

Cansızlar, KOBİ piyasasının alt yapı çalışmalarının bittiğini ve 2006 yılında faaliyete geçeceğini düşündüğünü de açıkladı.Toplantılar sırasında halka açık şirketler, finansal araçlar, aracı kuruluşlar gibi 7 ana başlığın tartışılacağını sözlerine ekledi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Vergi cezalarına yeni yılda %9.8 zam geliyor
 Otomotiv ihracatı 12 milyar doları aştı
 Japonya, 240 $'a karpuz satıp ihracattan 2 milyar $ kazanıyor
 IMF ile helalleşme sırası bizde
 10 bin kişiyle denetime geliyoruz radara takılmayın
 Ekonomik program sokağa yansıyor
 Yelkenler Boat Show Fuarı'na
 Karayipler'de zengine özel villa yapacak!
 Kiptaş'tan ayda 950 YTL'ye ev
 Toyotasa'nın 2010 hedefi liderlik
 Turist sayısı 20 milyonu aşarak yeni bir rekor kırdı
 Zorlu: Yüksek cari açık sanayiciyi yaralıyor
 Motorlu Taşıt Vergisi'ne yüzde 9.8 zam geldi
 Sezer'den kariyer vetosu
 Telsim, TK ve Rekabet Kurulu'nda
MELİHA OKUR
'40 milyar $ açıkla kimse bu ülkeyi yönetemez'
Dünya...
GAZİ ERÇEL
Türk şirketlerinin artı değerleri
Son yapılan Telsim...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Başbakan aralığı neden dar buldu?
Başbakan Recep...
Modacıların yeni gözdesi Allah yazılı aksesuar
Kolye, yüzük ve vazo tasarımlarında Allah'ın adı yer alıyor. İlgi...
Küçük Hasan'a ikinci ilik nakli de abladan
Dünyada daha önce 4 kişide görülen ve vücuttaki bağışıklık sistemini...
Demokrasinin evrimi bu davayla görülecek
Demokrasinin evrimi bu davayla görülecek
Pamuk davası, protestocuların çevrelediği Şişli Adliyesi'nde AB...
Adalet Bakanı içtihat bekliyor
Adalet Bakanı içtihat bekliyor
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Orhan Pamuk davasına izin verip vermeme...
IMKB
E: 37.632 D:% -0,63
DOLAR
S: 1,350 D:% 0,037
EURO
S: 1,617 D:% 0,279
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu