kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Demokrasinin evrimi bu davayla görülecek
Pamuk: Üzgünüm Hâkim Bey
7 Şubat'a ertelendi
MHP: Protesto talimatı vermedik
Türk hükümeti ciddiyse derhal harekete geçmeli

'Düşünce'sizlik

Düşünce yargılanınca yumruklar konuştu, Pamuk davası tam rezalete dönüştü Dosya Bakan'a geç yollandı, Çiçek ağırdan aldı, polis bakakaldı, AB şaştı kaldı.

AB nezdinde Türkiye'yi zor durumda bırakan davanın ilk duruşması dün Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı... Yazar Orhan Pamuk'un "Türklüğü alenen aşağılamak"tan üç yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davayı, hâkim 7 Şubat'a kadar durdurdu.

ARBEDE ÇIKTI
Bu tarihe kadar mahkeme Adalet Bakanlığı'nın iznini bekleyecek... Duruşmada izdiham ve arbede vardı. Girişte İngiliz milletvekili yumruklandı, çıkışta Avrupa heyeti yuhalandı, tartaklandı.

ARACIN CAMI ÇATLADI
Protestocular AP heyetine ve Pamuk'un aracına yumurta attı. Taşlanan ve yumruklanan aracın camı çatladı. Polis, Pamuk'u zor kaçırdı. Gazetecilere de saldırı oldu.


Demokrasinin evrimi bu davayla görülecek

Pamuk davası, protestocuların çevrelediği Şişli Adliyesi'nde AB gözlemcileri ve basının doldurduğu küçük bir salonda kötü bir atmosferde başladı. Hâkim Adalet Bakanı'nın tavrını bekleme kararı verdi.

Avrupa başta olmak dünyanın gözü dün Şişli Adliyesi'ndeki küçük bir duruşma salonunda "Türklüğü alenen aşağılamak" iddiasıyla hâkim karşısına çıkan yazar Orhan Pamuk davasına çevrilmişti. Sadece davanın açılmasıyla, "Düşünce özgürlüğü konusunda ne kadar samimisiniz?" eleştirilerine hedef olan Türkiye, o küçük salonda, aynı gün Brüksel'de devam eden AB Zirvesi'nden daha büyük bir sınav verdi. Ve sonuç pek başarılı değildi. Protestocuların küfürlü, yumurtalı tepkisi bir yana, karşı tarafın avukatlarının yumruklarına hedef olan AB temsilcileri, şaşkınlıklarını gizleyemediler. İsviçre'de yayınlanan Das Magazin isimli haftalık dergiye verdiği röportajda "Bu ülkede 1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürülmüştür" dediği için hakkında dava açılan yazar Orhan Pamuk'un davası dün başladı.

ÖFKELİ PROTESTOCULAR
Aylardır merakla beklenen dava, 4 gün önce savcılığın Adalet Bakanlığı'ndan bir kez daha 'izin' istemesi nedeniyle yeni bir boyut kazanmıştı. Adalet Bakanlığı kararıyla düşmesi beklenen davanın ilk duruşması öncesinde, Şişli Adliyesi çevresinde dünyoğun bir haraketlilik oluştu. Trafiğin yoğun olması ve yağmurlu havaya rağmen, Pamuk'u destekleyen ve protesto eden yüzlerce kişi Adliye önünde toplandı. Mahkemeye avukatı Halil İnanıcı ile birlikte gelen Pamuk, protestocuların arasından güçlükle Adliye'ye girebildi. Bu sırada, "Vatan haini", "Satılmış aydınlar" sloganı atan, bozkurt işaretleri yapan yaklaşık 100 kişilik grup, caddeyi trafiğe kapattı. Güvenlik güçlerinin grubu dağıtmaması dikkat çekti. Pamuk hakkında suç duyurusunda bulunarak dava açılmasına neden olan ve iddianamede "ihbarcı" sıfatıyla yer alan Mehmet Özet avukatı Mehmet Üçok ile duruşmaya katılırken, Kırklareli Cezaevi'nde tutuklu olan diğer "ihbarcı" Sebahattin Zorlu'yu da Ermeni Konferansı'nın iptali için başvuruda bulunan Hukukçular Birliği'nden Avukat Kemal Kerinçsiz temsil etti.

SALDIRGAN AVUKATLAR
Mahkeme Başkanı ve Savcı'nın kararıyla, duruşma salonuna girişte, Avrupalı temsilcilerle tarafların avukatlarına öncelik tanınacağı duyuruldu. Duruşmayı izlemek üzere Türkiye'ye gelen AB Parlamentosu üyeleri ile ünlü yazar Yaşar Kemal, türkücü Ferhat Tunç,protestocu kalabalığın saldırısından, güvenlik güçlerinin koruması sayesinde kurtuldular. Ancak salona girerken 'ihbarcı' avukatlarının öfkesinden kurtulamadılar. Avukatlardan biri İngiliz Milletvekili Davis Mac Shave'i yumrukladı. Şaşıran Shave, "Bir parlamentere adliyede saldırılmasına çok şaşırdım. Bu kişinin ismini tespit edip, hakkında suç duyurusunda bulunmayı düşünüyorum" dedi.

HÂKİMİN HASSASİYETİ
Gerginlik duruşma salonunda da sürdü. İzleyici sıraları en fazla 20 kişiyi alabilecek duruşma salonuna, yerli ve yabancı basın mensupları, AB heyeti ve avukatlarla birlikte 70'e yakın kişi doluştu. İhbarcı avukatları, salonda AB parlamenterlerinin üzerine yürüyüp "Siz kimsiniz yargımıza müdahale ediyorsunuz?" diye bağırdılar. Daha sonra yerini alan mahkeme hâkimi Metin Aydın'a da "Bağımsız yargıyı denetlemeye gelmişler efendim" dediler. Ancak hâkim, bu tepkiye cevap vermedi. Kerinçsiz, bu kez "Ben hayatımda böyle duruşma görmedim" diyerek AB'li parlamenterlerin dışarı çıkarılması talebinde bulundu. Ancak hâkim, "O benim bileceğim iş" diyerek bu talebi reddetti.

SEMRA PELEK - İSTANBUL


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Adalet Bakanı içtihat bekliyor
 Gül: İnsanlar sevsek de sevmesek de konuşabilmeli
 En büyük bayrak
 Topbaş: İçişleri'nin içki genelgesinden yana değilim
 İsenler'i PKK kaçırmış
 56 başkan DTP'ye üye oldu
YILMAZ ÖZDİL
Pamuk...
Hadise aslında kabak gibi ortada.
Kim bu...
ALİ KIRCA
Hayırlı darbeler!
Bu yazıyla "tarihi" bir gerçeği...
FATİH ALTAYLI
Teke Tek
Yazarımız rahatsızlığı nedeniyle, bugünkü...
ERDAL ŞAFAK
Fotoğraftaki gölgeler
Türkiye'nin dışardaki görüntüsü...
MEHMET ALTAN
Bu oyunun senaristi kim?
Taksi şoförü İstanbul...
Başkan onayıyla telekulak
Avrupa ülkelerinin vatandaşlarını "terör şüphelisi" olduğu...
'Batıdaki İslam anlayışını değiştirdi'
Türkiye'deki siyasi gelişmeleri yakından izleyen Yunanistan'da,...
41 kere Maaş-Allah
41 kere Maaş-Allah
Galatasaraylı futbolcular, paralarını alamadan geldikleri Kayseri'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu