kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"CIA ile PKK konusunda mutabık kaldık"

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, FBI Başkanı ve CIA başkanlarının Emniyet Genel Müdürlüğü'nü ziyaretinin, Türk polisinin örgütlü suçlarda gösterdiği başarının yansıması olduğunu belirterek, görüşmelerde terör örgütü PKK'nın ''öncelikli tehdit'' olduğu konusunda mutabakata varıldığını kaydetti.

Haftalık bilgilendirme toplantısında, FBI Başkanı Robert Mueller ve CIA Başkanı Porter Goss'un ziyaretleri konusunda açıklama yapan İsmail Çalışkan, her iki başkanın Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner ile ayrı ayrı görüştüğünü hatırlattı.


Bu görüşmeler sırasında, uluslararası terör başta olmak üzere, bölgemizdeki sınır aşan örgütlü suçlar konusunda bilgi alışverişinde bulunulduğunu kaydeden Çalışkan şunları söyledi: ''Her türlü terör örgütüne karşı bütün devletlerin aynı hassasiyetle mücadele etmeleri ve özellikle iki ülkenin güvenlik ve istihbarat birimlerinin, birbirleriyle yakın temas ve çalışma içinde bulunmaları konularında görüş alışverişinde bulunulmuştur.

Terörle mücadelede ve diğer sınır aşan örgütlü suçlarda olduğu gibi bilgi paylaşımının, terörizmin finans kaynaklarının kurutulmasındaki önemi üzerinde durulmuş, keza Türkiye için terörle mücadelede ve yapılacak işbirliğinde, bölücü terör örgütünün birinci öncelikli mesele olduğu vurgulanmıştır.''

Çalışkan ayrıca, Türkiye'nin uluslararası işbirliği kapsamında, terör, uyuşturucu madde kaçakçılığı, insan ticareti, organize suçlar ve kara paranın aklanması gibi sınır aşan örgütlü suçlarla mücadele konusunda 52 ülke ile çeşitli hukuki metinler imzaladığını da bildirdi.

KORSAN YAYINLA MÜCADELE

Fikri mülkiyet haklarının korunması ve korsan yayıncılığın önlenmesi amacıyla yürürlüğe giren 5846 Sayılı kanunda yapılan değişikliğin ardından polisin bu yayınları yapanlara yönelik operasyonları hakkında da bilgi veren Çalışkan, 2000-2004 tarihleri arasında ele geçirilen korsan materyal sayısının yaklaşık olarak 2 milyon 900 bin adet olduğunu söyledi.

Yasanın değiştiği 3 Mart 2004 tarihinden 14 Aralık 2005'e kadar geçen dönemde el koyulan korsan ürünlerin sayısının ise 5 milyon 398 bin 310'a çıktığını kaydeden Çalışkan, aynı dönemde, 6 bin 971 kişinin savcılıklara sevk edildiğini belirtti.

Emniyet teşkilatının korsanla mücadelede önemli başarıları, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne katılım yönünde ilerlemesi hakkındaki düzenli raporlarında da dile getirildiğini hatırlatan Çalışkan, şunları kaydetti: ''Emniyet teşkilatına korsan materyallere müdahale yetkisi verilmesinden önceki tarihlerde (mart 2004 öncesi) yapılan uygulamalar ile emniyet teşkilatına, korsan materyallere müdahale yetkisi verilmesinden sonraki yapılan uygulamalar kıyaslanmış ve emniyet teşkilatının korsanla mücadelesi övülmüştür.''

TÜRKİYE-İSVİÇRE MAÇI

İsmail Çalışkan, Avrupa Konseyi tarafından çıkartılan, en az bir üye ülkeyi ilgilendiren uluslararası boyutlu maçlarda meydana gelecek şiddet eylemlerini ve asayiş ihlallerini önlemeye ve bunlarla mücadele etmeye yönelik uluslararası polisiye işbirliği hakkında, tavsiyeleri ve tedbirleri içeren el kitabına istinaden, 7 Ağustos 2003 tarihinde Spor Güvenliği Büro Amirliği'nin kurulduğunu anımsattı. Çalışkan, söz konusu büro amirliğinin Türkiye genelindeki tüm spor branşlarıyla ilgili iller tarafından alınacak olan güvenlik tedbirleriyle ilgili olarak koordinasyon görevini yürüttüğünü bildirdi. Spor güvenliği büro amirliği ayrıca, 5149 Sayılı spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun ve bu kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikteki amir hükümler çerçevesinde holigan ve fanatiklere verilen cezalarla ilgili bilgi bankası konumunda olduğunu da ifade eden Çalışkan şunları kaydetti:

''Türkiye-İsviçre müsabakasıyla ilgili İsviçre Ulusal Bilgi Merkezi'ndeki görevliler spor güvenliği büro amirliği personeli ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü personeliyle koordineli olarak, fanatik ve holiganların takibine yönelik olarak anılan müsabakada görev almışlardır. İsviçre Ulusal Futbol Bilgi Merkezi görevlileri, söz konusu müsabakayla ilgili olarak, teşkilatımıza bir yazı göndermişlerdir. Yazıda; ulusal bilgi merkezi ve İstanbul polisi ile yapılan işbirliği konusunda ülkemizde yapmış oldukları çalışmalardan memnuniyet duyduklarını belirterek, İçişleri Bakanlığı'na ve Türkiye Ulusal Bilgi Merkezine bir teşekkür mektubu yazacaklarını ifade etmişlerdir.''

Çalışkan, 5149 sayılı spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanunun yürürlüğe girmesinden bu yana müsabaka öncesi, esnası ve sonrasında meydana gelen olaylarla ilgili olarak, toplam 1.002 şahıs hakkında fanatik ve holigan davranışlarında bulundukları gerekçesiyle il ve ilçe spor güvenlik kurullarınca işlem yapıldığını söyledi. Çalışkan, 4 büyük kulüp taraftarlarından yasa çıkmasından bu yana 224 Beşiktaş, 64 Fenerbahçe, 37 Galatasaray, 3 Trabzon taraftarına para cezası, müsabaka seyrinden men gibi çeşitli cezalar uygulandığını bildirdi.

SORULAR

Çalışkan, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Terör örgütü PKK mensubu olan çeşitli suçlardan İnterpol kararıyla aranan İbrahim Parlak'ın ABD'den iadesi konusundaki bir soruya, bu kişi hakkında mahkemenin arama kararını kaldırdığı için polis aramasının da ortadan kalktığını söyledi.

Sanatçıların TBMM'yi ziyaret ederek korsan yayınların ortadan kaldırılması için hükümetten ve siyasi partilerden yardım istemelerinin hatırlatılması üzerine Çalışkan, ''Yasanın değişmesinden sonra operasyonlarımız yoğunlaştı. Önümüzdeki hafta bir toplantı yapıpbu konuda eksiklikler neler, çözüm yolları neler olabilir bunları tartışacağız'' dedi.

FBI ve CIA başkanlarının ziyaretleri ile ilgili bir başka soruya karşılık Çalışkan, her iki başkanın Emniyet Genel Müdürü'nü ziyaret etmesinin Türk polisinin örgütlü suçlara yönelik gösterdiği başarının bir göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye ile ABD arasında karşılıklı bilgi ve tecrübe alışverişinin her zaman yapıldığını vurgulayan Çalışkan, bir başka soru üzerine, PKK terör örgütünün görüşmeler sırasında öncelikli tehdit olduğu konusunda iki ülkenin mutabakata vardığını da bildirdi.

Bir gazetecinin, geçen yıl Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner'in ABD ziyaretinde havaalanında arandığını hatırlatarak, ''Sizde onları aradınız mı?'' diye sorması üzerine Çalışkan, bu konuda bilgisinin olmadığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünürünün 9 polis tarafından korunduğuna dair basında yer alan haberlerin anımsatılması üzerine İsmail Çalışkan, bu konuda yetkinin İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nde olduğunu vurguladı. Çalışkan, ''Böyle bir şey varsa gerekçesi de vardır'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Wilson'dan PKK'yla mücadele mesajı
 Terim'in maaşı Meclis'te tartışıldı
 CHP'den "Uçak alımı" sorusu
 Direnişçiler çark etti
 21 ittifak var
 Türkmenler Türkiye'ye kırgın
 "Mehmetçiğin anlamı 'Küçük Muhammed'dir"
 Rehn: Yargılanan Orhan Pamuk değil, Türkiye
 Sezer'in imzasını kaldırdılar
 Yüce Divan'da gözyaşı
 'Cumhuriyet düşmanı' tartışması
MUHARREM SARIKAYA
Güler: Baltacı'nın işine balta vurdum
TBMM'de bütçe...
YAVUZ DONAT
Dağ fare doğurdu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki...
Yurttan yönetmen çıktı
Halkalı Yetiştirme Yurdu'nda kalan 14 yaşındaki Yasin Gül, 49 ülkeden...
Taşı toprağı altın trafiği arapsaçı
İstanbul trafiği art arda gelen kazalar ve bitmeyen yol çalışmaları...
Erdoğan'ın sokağında kurşunlar uçuştu
Erdoğan'ın sokağında kurşunlar uçuştu
Başbakan Erdoğan'ın Üsküdar'da kaldığı evin çevresinde önceki gece...
Dünürün evini dokuz polis memuru koruyor
Dünürün evini dokuz polis memuru koruyor
Başbakan Erdoğan'ın dünürü Sadık Albayrak'ın evi, İstanbul Emniyet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu