kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Wilson'dan PKK'yla mücadele mesajı

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, terör örgütüyle mücadele konusunun ABD yönetimi ve kendisinin Ankara'daki görevinin en öncelikli konuları arasında yer aldığını belirtti.

ABD Büyükelçilik Konutu'nda basın mensuplarıyla tanışma toplantısında bir araya gelen Büyükelçi Wilson, yaptığı açıklamanın ardından soruları yanıtladı.

Wilson, bir gazetecinin terör örgütü PKK ile mücadelede yeni bir aşamaya gelindiğinin belirtildiğini hatırlatması ve bu yeni aşamanın ne gibi farklılıklar içerdiğini sorması üzerine, Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin şehit ailelerinin kabulünden sonra olduğunu hatırlattı ve ''PKK terörünün neden olduğu kurbanların ailelerini çok iyi anladığını'' kaydetti.

Wilson, geçen aylarda terör örgütü PKK ile mücadelenin birçok boyutunu kapsayan bir paket üzerinde çalışıldığını da belirterek, ellerinde sihirli değnek olmadığını kaydetti ve konunun kapsamlı önlemler gerektiren bir konu olduğunu söyledi.

Terör örgütü PKK'nın finans kaynaklarının kesilmesi ya da mümkün olan en aza indirilmesi konusunda da çalışıldığına işaret eden Büyükelçi Wilson, son dönemde bilgi alışverişinin gözle görünür ölçüde arttığına da dikkat çekti. Wilson, ''Bu konu ABD yönetiminin ve benim buradaki misyonumun en öncelikli konuları arasındadır'' dedi.

Wilson, Türk kamuoyunun terör örgütü PKK'ya yönelik askeri operasyon beklentisi içinde olduğunun belirtilmesi üzerine de ''Temel kriterlerimizden biri, neyin etkili olup neyin olamayacağıdır. Etkili olabilecek adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunduk, bulunmaya devam edeceğiz'' diye konuştu ve bu soruya doğrudan yanıt veremeyeceğini belirtti.

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) bazı faaliyetlerinin Avrupa'da ve Türkiye'de tartışıldığının hatırlatılması ve CIA'ya ait olduğu belirtilen uçakların birçok başkente indiği iddialarının sorulması üzerine, bu konulara ilişkin ABD Başkanı George Bush, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün yaptığı açıklamaları hatırlattı.

ABD'deki tüm kurum ve yöneticilerin ABD yasalarına ve uluslar arası yükümlülüklere saygılı hareket ettiğini belirten Büyükelçi Wilson, ABD'de işkencenin yasak olduğunu ve işkenceye hoşgörü gösterilmesinin de mümkün olmadığını söyledi.

''ABD dostlarının egemenliğine saygılıdır'' diyen Wilson, herhangi bir girişimde bulunulması durumunda bunun o ülke yetkilileriyle işbirliği içinde yapılacağını ve ülkelerin egemenlik haklarına saygı gösterileceğini de kaydetti.

Teröristlerin uluslararası barışı tehdit eden, çoğu zaman bir ülke vatandaşı olmayan, tehlikeli kişiler olduğunu söyleyen Büyükelçi Wilson, demokratik toplumların bu kişilerle mücadele ederken birtakım çelişkilerle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

SURİYE VE İRAN

Bir gazetecinin konuşmasında Suriye ve İran konusunda Türkiye ile işbirliğinden söz ettiğini hatırlatması ve bu işbirliğinin detaylarını sorması üzerine Wilson, Türkiye ile ABD'nin, İran ve Suriye konusundaki temel beklentilerinin birbirine yakın olduğunu düşündüğünü söyledi.

Türkiye ve ABD'nin Suriye ve İran'a ilişkin temel beklentilerinin örtüştüğünü, ancak sonuçlara ulaşma konusunda farklı görüşlere sahip olabileceklerini ifade eden Büyükelçi Wilson, bu iki ülkenin uluslararası toplumla işbirliğini sağlamak için ABD'nin ''önce diplomatik yollar, ardından da belli bir oranda izolasyon'' yaklaşımını benimsediğini söyledi.

Büyükelçi Wilson, ''Benim görevim, olabilecek en üst düzeyde istişare ve görüş alışverişi, işbirliğini sağlamak'' diye konuştu. Wilson, Türkiye'nin bu bölgede yaşayan bir devlet olduğunu ve söz konusu ülkelerin Türkiye'nin komşusu olduğu gerçeğini de anladıklarını kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 "CIA ile PKK konusunda mutabık kaldık"
 Terim'in maaşı Meclis'te tartışıldı
 CHP'den "Uçak alımı" sorusu
 Direnişçiler çark etti
 21 ittifak var
 Türkmenler Türkiye'ye kırgın
 "Mehmetçiğin anlamı 'Küçük Muhammed'dir"
 Rehn: Yargılanan Orhan Pamuk değil, Türkiye
 Sezer'in imzasını kaldırdılar
 Yüce Divan'da gözyaşı
 'Cumhuriyet düşmanı' tartışması
MUHARREM SARIKAYA
Güler: Baltacı'nın işine balta vurdum
TBMM'de bütçe...
YAVUZ DONAT
Dağ fare doğurdu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki...
Yurttan yönetmen çıktı
Halkalı Yetiştirme Yurdu'nda kalan 14 yaşındaki Yasin Gül, 49 ülkeden...
Taşı toprağı altın trafiği arapsaçı
İstanbul trafiği art arda gelen kazalar ve bitmeyen yol çalışmaları...
Erdoğan'ın sokağında kurşunlar uçuştu
Erdoğan'ın sokağında kurşunlar uçuştu
Başbakan Erdoğan'ın Üsküdar'da kaldığı evin çevresinde önceki gece...
Dünürün evini dokuz polis memuru koruyor
Dünürün evini dokuz polis memuru koruyor
Başbakan Erdoğan'ın dünürü Sadık Albayrak'ın evi, İstanbul Emniyet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu