kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Eurlings: Bu dava ifade özgürlüğünü ihlal anlamına geliyor
Orhan Pamuk davası durduruldu
Pamuk: Savunmamı yapamadım
Duruşmadan notlar...
Avukat Kerinçsiz: Karara itirazda bulunacağız
Eurlings: Bu dava ifade özgürlüğünü ihlal anlamına geliyor
Hrant Dink: Ülkem adına üzülüyorum
Çiçek:Olması gereken buydu
Rehn: Yargılanan Pamuk değil Türkiye
Gazeteci Kılıç: Hakettiği cezayı görmeli
Cem Özdemir'den Pamuk'a destek

Eurlings: Bu dava ifade özgürlüğünü ihlal anlamına geliyor

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Camiel Eurlings, Orhan Pamuk davasının, ifade ve basın özgürlüğü ihlali anlamına geldiğini, herkesin şiddet içermediği sürece düşüncelerini özgürce ifade edebilmesi gerektiğini söyledi.

Yazar Orhan Pamuk hakkında açılan davayı izlemek üzere Türkiye'de bulunan Avrupa Parlamentosu Gözlemci Heyeti, bugünkü duruşmanın ardından Swissotel'de basın toplantısı düzenledi.

Camiel Eurlings, dava öncesi ve dava sırasında oldukça gergin bir ortam bulunduğunu, heyet üyeleri olarak çok dikkatli davranmaya
çalıştıklarını, ancak avukatların aynı şekilde davranmadığını söyledi.

Avukatlardan birinin, Komisyon'un Türkiye'nin aleyhine davranışlarda bulunduğunu söyleyerek salondan çıkarılmalarını istediğini belirten Eurlings, ''Hatta bir üyemizi tartakladılar. Bunlar hiç iyi olmayan davranışlar. Üstelik tartaklananlardan biri hem Komisyon üyesi, hem de eski bir bakan olunca daha da vahim bir durum ortaya çıktı'' diye konuştu.

Eurlings, davanın, ifade ve basın özgürlüğü ihlali anlamına geldiğini savunarak, ''Oysa herkes şiddet içermediği sürece düşüncelerini özgürce ifade edebilmelidir. Avrupa'da bu bir temel değerdir'' dedi.

Eurlings, Türkiye'nin çok net tavır sergilemesi gerektiğini dile getirerek, ''Ben Türkiye'nin reform sürecine ilişkin hep çok övgüyle konuştum. Ama şimdi Hükümet, Avrupa yolundaki taahhütlerini bir kez daha sergilemeli. Türk Hükümeti, bu konuda en kısa zamanda harekete geçmeli. Bu adil olmayan dava durdurulmalıdır'' diye konuştu.

BU TÜR DAVALAR

Avrupa Parlamentosu olarak yeni Ceza Kanunu'nda bazı maddelerin değiştirilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Eurlings, ''Bugün de gördük ki; yeni Ceza Kanunu özellikle de 301 ve 305. maddeler ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler olarak işletiliyor. Eğer Türk Hükümeti, AB ve reformlar konusunda ciddiyse derhal harekete geçmeli. Yoksa çok daha başka davalar görülecek. Zaten yeni davalar yolda, bunu biliyoruz. Şurası çok net, ifade özgürlüğü bizim için temel değerdir. Ulusal devletlerin kendine göre yorumlayacağı bir şey değil, ortak değerdir'' dedi.

''Türk dostu'' olarak konuştuğunu ifade eden Eurlings, bu tür davaların Türkiye'nin AB'deki imajı için kötü izlenim yarattığını söyledi.

Türkiye'yi AB'de istemeyen çevrelerin bu tür davaları Türkiye'nin aleyhinde kullanabileceğini belirten Eurlings, ''Dostça ve çok net söylüyorum, reform süreci devam etmeli. Bu, Avrupa için önemli, ama asıl Türkiye'nin geleceği için önemli'' diye konuştu.

Camiel Eurlings, bu davanın müzakere süreci üzerinde olumsuz etkisi olacağını vurgulayarak, ''Ama Hükümet süratle harekete geçerse,ifade özgürlüğünü engelleyici maddeleri değiştirirse olumlu olur. Ümit ediyorum bu aşamaya gelmeden önce Türk Hükümeti bu sorunu çözer'' dedi.

DİĞER KONUŞMALAR

Avrupa Halk Partisi ve Avrupa Demokratları Grubu adına konuşan İngiliz Parlamenter Geofrey Van Orden ise bir Türk dostu olarak ve Türkiye'yi Kıbrıs konusunda dahi çok uzun zamandır destekleyen parlamenter olarak kızgınlıktan çok üzüntü duyduğunu söyledi.

Bu davanın Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini doğrudan etkilediğini ve bu sürece zarar verdiğini ifade eden Van Orden, ''Bu dava olmasaydı Pamuk'un sözleri bu kadar dikkat çekmeyecekti. Dava çok hızlı bir şekilde sonuçlanmalı, kapanmalı ve böyle başka davalar açılmamalı'' dedi.

Geofrey Van Orden, ''Türkiye'nin bu kadar hassas olmaması, eleştiriye hazır olması lazım. Aksi takdirde Türkiye karşıtları ve reformlara karşı olanlar bu tür davaları Türkiye'nin aleyhine kullanacaklardır'' diye konuştu.

Avrupa Sol Birlik Grubu adına söz alan Feleknas Uca da grup olarak Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiklerini, aynı zamanda da Türkiye'yi eleştirdiklerini kaydederek, ''Ama çoğunlukla destek verdik. Türkiye'de gazeteciler dahil herkesin ifade özgürlüğü olmalı. Bugün Pamuk için olanlar Murat Belge ve Hasan Cemal için de olacak. Türkiye demokrasi için belirli adımlar atmalı. Özellikle de 301 ve 305. maddeler konusunda'' dedi.

d
Avrupa Sosyalist Parti adına konuşan Panagiotis Beglitis ise sadece dost olmadığını aynı zamanda Türkiye'nin AB üyeliği için büyük bir destekçi olduğunu dile getirerek, ''Orhan Pamuk'a karşı açılmış dava, hepimize karşı açılmıştır. Bu, Avrupa mevzuatını uygulamadaki eksiklikleri gösteriyor. Türkiye kendi ikilemlerini, tezatlarını aşmalı. Geçmişi, bugünü ve Avrupa'daki geleceğiyle uzlaşmalı. Biz Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz. Ama Hükümet bunun için bir şeyler yapmalı'' diye konuştu.

Avrupa Liberal ve Demokratlar İttifakı adına konuşan Andrew Duff da kendisinin liberal olduğunu ve bu tür siyasi davalardan hiç hoşlanmadığını dile getirerek, ''Bu siyasi davanın yaratacağı şok, olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu tür eleştiriler basında yapılmalı, mahkemede değil'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Çakıcı'ya 14 yıl hapis
 Cem Uzan, rüşvet suçlamasından beraat etti
 Eyüp'te patlama: 5 yaralı
 Topbaş: İçki yasağı kararını geri çevireceğiz
 Teziç: Fişleme olmadı
 Erdoğan'ın sokağında kurşunlar uçuştu
 Dünürün evini dokuz polis memuru koruyor
 Paşa'ya 'Kâtibim' jesti
 Buruk beraat
 Limitleri zorlayınca boğularak öldü...
 Başbakan devreye girdi, rehin bebek kurtuldu
 2005'in "en pahalıları"
 DYP'li Adan'ın evi önünde el bombası
 Eski vekil İsen'in 2 yeğeninin kaybolması gerginlik yarattı
 Gürbüz Çapan'a 21 yıl hapis istendi
 Şemdinli zanlısı iki astsubaya tahliye yok
 Mahmut Övür'e gazetecilik ödülü
YILMAZ ÖZDİL
Maaş...
Memur zamları belli oldu.
Az maaş alana,...
ÖMER LÜTFİ METE
YÖK'e bir zafer daha mı?
İmam-Hatip mezunları için...
UMUR TALU
Ne diyosun!
300 million $ Pentagon...
FATİH ALTAYLI
Batık banka yöneticisine 1 milyon dolar ödendi mi?
TMSF...
ERDAL ŞAFAK
Kazasker'den Ombudsman'a
Çok şükür! Türkiye, AB...
İran'ın 'şüpheli kabine'si
İnsan Hakları Örgütü, iki bakanın 1980'lerde siyasi cinayetlere...
Şaron Kudüs'ü bölecek
Yardımcısı, İsrail Başbakanı'yla ilgili ilginç bir iddia ortaya attı:...
Daum çocukça davrandı
Daum çocukça davrandı
"Derbide Daum'un çocuksu duygusallığı vardı. Bizim sürekli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu