kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En geç 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçiliyor
Kat Mülkiyeti Kanunu değişiyor
En geç 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçiliyor

En geç 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçiliyor

TBMM Başkanlığı'na sunulan Kat Mülkiyeti Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'na göre, yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere verilecek para cezaları, sabıka kaydına geçmeyecek.

Tasarıya göre, kat malikleri kurulu kararlarına aykırı oy kullanan veya toplantıya katılmayan her kat maliki, en fazla 6 ay içinde ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh mahkemesine, kararın iptali için dava açabilecek.

Kat sahiplerinden birinin, kiracının veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette mülkiyetten faydalanan kişinin,
borç ve yükümlerini yerine getirmemesinden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, ana gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini isteyebilecek. Verilecek para cezaları, yükümlülüklerini yerine getirmediği için cezaya çarptırılanların sabıka kaydına geçilmeyecek.

Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin ana gayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılacak. Bu yapılmazsa, yönetici veya yönetim kurulu üyelerinin her biri, ilgilinin başvurması üzerine mahkemece, para cezasına çarptırılabilecek.

ANA YAPININ HARAP OLMASI

Ana yapının tümü harap olmuşsa, ana gayrimenkul üzerindeki kat mülkiyeti kendiliğinden sona erecek. Ana yapının bağımsız bölümlerinden biri tamamen harap olur ve o bölümün maliki 2 yıl içinde bölümünü yeniden yaptırmazsa, diğer kat malikleri veya bunlardan bir kısmı, bu sürenin tamamlanmasından başlayarak bir yıl içinde o bölüme ait arsa payının, değeri karşılığında ve arsa payları oranında kendilerine devredilmesini isteyebilecek.

Bağımsız bölümleri harap olan kat sahipleri, bu bağımsız bölümleri yeniden yaptırmak istediklerini diğer kat sahiplerine 6 ay içinde yazılı bildirecekler. Bildirmedikleri durumlarda, onların arsa payları, değeri üzerinden yeniden yaptırmak isteyenlere devredilecek.


GAYRİMENKUL ORTAKLIĞININ GİDERİLMESİ

Tasarının yasalaşmasından sonra gayrimenkul ortaklığının giderilmesinde malikler arasında anlaşmaya varılamaması halinde, sulh mahkemesi ortaklığı giderecek.

Mahkemece, değerleri Türkiye İstatistik Kurumu'nca yayımlanan üretici fiyat endeksi uygulanarak, her bir gayrimenkulün dava tarihi itibariyle ulaştığı değerler tespit edilecek. Daha sonra bunlardan değeri en fazla olan gayrimenkulün malikine, öteki gayrimenkulleri bu değerle satın alması teklif edilecek ve bu teklif kabul edilip bedel ödenince ortaklık giderilmiş olacak.

TOPLU YAPILARA İLİŞKİN ÖZEL HÜKÜMLER

Toplu yapılara ilişkin özel hükümler getirilen tasarıya göre, toplu yapı kapsamındaki imar parsellerinin bitişik veya komşu olmaları gerekecek. Bu parseller arasında kalan ve imar planına göre yol, meydan, yeşil alan, park, otopark gibi kamuya ayrılan yerler için bu şart aranmayacak.

Toplu yapı kapsamındaki her imar parseli, kat irtifakının veya kat mülkiyetinin tesisinde ayrı ayrı dikkate alınacak. Ancak, toplu yapı birden fazla imar parselini içeriyorsa, münferit parseller üzerinde toplu yapı hükümlerine tabi olacak şekilde kat mülkiyeti ilişkisi kurulamayacak. Yapılar tamamlandıkça, tamamlanan yapılara ilişkin kat irtifakları kat mülkiyetine çevrilebilecek.

ORTAK YERLER

Toplu yapı kapsamında olup bütünüyle bu kapsamdaki bağımsız bölümlerin ortak kullanma ve faydalanmasına tahsis edilmiş bulunan parsellerin malik hanesine, tahsis edildikleri toplu yapı kapsamındakidiğer parsellerin ada, parsel, blok ve bağımsız bölüm numaraları gösterilmek suretiyle tapu siciline kaydedilecek ve bu suretle tahsis edildikleri parsellerde bulunan bağımsız bölümlerin ortak yeri olacak.

Toplu yapılarda; yapıların konumları, ortak nitelikteki yerler ve tesisler, bunların kullanılış amaç ve şekilleri, toplu yapı kapsamındaki parsel veya parsellerin tamamını kapsayacak şekilde, bir bütün olarak ilgili makamlarca onaylanmış imar planı hükümlerine uygun olarak hazırlanmış vaziyet planında ve projelerde belirtilecek.

Kamuya ayrılan yerlerin düzenlenmesi, işletilmesi ve bakımı, bu konuda yetkili kamu kurumu ile mutabakat sağlanması halinde, kamunun kullanımını kısıtlamamak şartıyla toplu yapı yönetimince üstlenilebilecek. Toplu yapı uygulamasında, kat mülkiyetinin ve kat irtifakının tesisine, aranacak belgelere, tapuda yapılacak işlemlere ilişkin hususlar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenecek.

TOPLU YAPILARDA YÖNETİM


Toplu yapılarda bir tek yönetim planı düzenlenecek, bu plan bütün kat maliklerini bağlayacak. Yönetim planının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tam sayısının beşte dördünün oyu gerekecek.

Toplu yapı kapsamındaki ortak yer ve tesislere ilişkin ortak giderler, o yapılardaki kat malikleri tarafından, bütün bağımsız bölümlerin ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş tesis ve yerlere ilişkin ortak giderler ise bütün kat malikleri tarafından karşılanacak.

Kat malikleri, toplu yapı kapsamındaki ortak yapı, yer ve tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya bunların başka bir parselde veya kamuya ait alanlarda bulunduğunu veya bağımsız bölümlerinin veya kendilerinin durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle toplu yapı ortak gider payını ve toplanacak avansı ödemekten kaçınamayacaklar.

2 YIL İÇİNDE KAT MÜLKİYETİNE GEÇİLECEK


Tasarıyla getirilen geçici maddeye göre ise önceden kat irtifakı kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış ana gayrimenkullerde, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunlu olacak.

Bu ana gayrimenkullerde yapı kullanma izninin alındığı tarihten itibaren tahakkuk eden vergi, resim ve harçlar kat mülkiyetine geçiş işlemleri sırasında cezasız olarak tahsil edilecek.

Belirtilen süre içinde kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin veya varsa yöneticinin, kat mülkiyetinin kurulması için gerekli olan belgelerden eksik olanların tamamlanması için diğer kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine yazılı bildirimde bulunmasına rağmen, gereğini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahiplerinden her biri, kendine ait her bağımsız bölüm için 2 bin YTL idari para cezası ödemekle yükümlü olacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Unakıtan: Herkes ayağını denk alsın
 Vergilere zam yağacak
 Tekel ve JTI'dan sigaraya zam
 Asgari ücret toplantısı sona erdi
 Yeni Toyota Yaris Türkiye'de
 Yıldız olduk, Moody's yeni anladı
 THY, 2008'de dünya ile rekabet edecek
 Devlet, 'santral sende kalsın, fiyatı indir yeter' dedi
 Kardeş Kınay turizme 'kişiye özel tatil'le döndü
 'Gelir 2014'te 12 bin dolara ulaşır'
 Para eve, devler gayrimenkule yöneldi
 'Tüpraş ile iddiamız yurtdışına taşındı'
 Dünya finans devi Merrill Lynch, Türkiye'ye geliyor
 İhalesiz iş, tren kavgasını 'hız'landırdı
 Maliye yatırım indirimini yeniden değerlendiriyor
 TEKEL de sigaraya zam yaptı
 Şener: Not artışı doğal
 'Olumlu beklentilerin sonucu'
 Araç muayene istasyonları için ikinci ret
 Putin yabancı bankaları kapatıyor
 Mercedes-Benz Türk'ün kamyon üretimi rekor kırdı
 Karlofça Anlaşması'nın 'kirvesi' Vasco oldu
 Azıcık aşım dertsiz başım dönemi bitti
GAZİ ERÇEL
Bu artış yeterli değil
Moody's de, Türkiye'nin yıllardır...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
YDK, TOKİ ihalelerine nasıl bakıyor?
Başbakanlık...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borçları ödemenin cezasını mı çekiyoruz?
Uluslararası...
Yurttan yönetmen çıktı
Halkalı Yetiştirme Yurdu'nda kalan 14 yaşındaki Yasin Gül, 49 ülkeden...
Taşı toprağı altın trafiği arapsaçı
İstanbul trafiği art arda gelen kazalar ve bitmeyen yol çalışmaları...
Erdoğan'ın sokağında kurşunlar uçuştu
Erdoğan'ın sokağında kurşunlar uçuştu
Başbakan Erdoğan'ın Üsküdar'da kaldığı evin çevresinde önceki gece...
Dünürün evini dokuz polis memuru koruyor
Dünürün evini dokuz polis memuru koruyor
Başbakan Erdoğan'ın dünürü Sadık Albayrak'ın evi, İstanbul Emniyet...
IMKB
E: 37.632 D:% -0,63
DOLAR
S: 1,350 D:% 0,037
EURO
S: 1,617 D:% 0,279
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu