kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
CIA'dan işbirliği önerisi
Geçerken cepler sustu
"Başkan olamam"
Bush'un kaldığı kral dairesi CIA ofisi oldu

Gezinin diğer rutin gündemi

ABD heyeti: "Türkiye'den Irak'a geçen CIA ajanlarına gümrük kolaylığı sağlayın" teklifi yaptı... Ankara reddetti... CIA ayrıca, "Dünya Enerji Koridoru'nun güvenliğini beraber sağlayalım" teklifini sundu.

CIA'dan işbirliği önerisi

Ankara'ya gelen CIA Başkanı Goss, gün boyu görüşmelerde bulunduğu MİT'e "Dünya Enerji Koridoru'nun güvenliğini birlikte sağlayalım" önerisinde bulundu.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Robert Mueller'in peşi sıra Merkezi İstihbarat Örgütü CIA Başkanı Porter Goss'un Türkiye'ye gelmesinin sırrı ortaya çıktı. CIA Başkanı Goss, Büyük Ortadoğu Projesi uygulanırken, dünya enerji koridorunun güvenliğini Türkiye ile birlikte sağlamak istediklerini bildirdi. CIA Başkanı, dost ve müttefik olarak gördükleri Türkiye'ye, bu konuda önemli görevler düştüğünü vurguladı. Önceki gece Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçakla Esenboğa'ya gelen Goss ve beraberindeki 22 kişilik heyet geceyi Hilton Oteli'nde geçirdi. Dün, MİT Müsteşarlığı'nın Yenimahallede'deki tesislerinde ağırlanan CIA heyeti, bugün Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek. CIA Başkanı, bugün Emniyet Genel Müdürü'nü de ziyaret edecek.

BAŞKAN NELER İSTEDİ?
Üst düzey güvenlik yetkililerinden alınan bilgilere göre, CIA Başkanı, Türk istihbarat makamlarından, Ortadoğu'yu ve Türk Cumhuriyetlerini kapsayan bölgede birlikte, daha sıkı ve daha etkili çalışma teklif etti. ABD heyetinin diğer bir teklifi, CIA ajanlarının Türkiye'ye giriş çıkışlarında veya Türkiye'den Irak'a giriş-çıkışlarında kendilerine kolaylık sağlanması, konteynerler ve kargoların deklere edilmeden gümrükten geçirilmesi oldu. Ancak Türk tarafı, uluslararası gümrük mevzuatı hükümlerinin uygulanacağını hatırlattı. Türk tarafı, bölgedeki istikrarın önündeki en büyük engelin silahlı PKK grupları olduğunu hatırlatarak, PKK militanlarının Kuzey Irak'tan temizlenmesi için ABD'nin desteğini istedi. PKK gruplarının silah bırakması için barışçıl çözümler ön plana çıktı. İki ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda uluslararası terörizmle mücadele, terörizmin finans kaynaklarının kurutulması, uyuşturucu kaçakçılığı ve kara paranın aklanmasına yönelik daha sıkı işbirliğinin önemi vurgulandığı görüşmelerde, özellikle ABD'nin başını ağrıtan El Kaide bağlantılı terör örgütleriyle mücadele, Irak'ta 15 Aralık'ta yapılacak seçimler sonrası ortaya çıkacak siyasi durum, PKK ile mücadele ve CIA uçaklarının Türkiye'yi kullanması konuları da gündeme geldi. MİT'teki görüşmelerde, Emre Taner'in Mesut Barzani ile yaptığı görüşmenin detayları hakkında Goss'a bilgi verip ABD'nin Kürt gruplarını PKK'ya karşı mücadelede ne şekilde devreye sokabileceğine dair düşüncelerini anlattığı öğrenildi. Görüşmelerde, İran'ın nükleer faaliyetleri ve İsrail karşıtı söylemleriyle, Hariri suikastı nedeniyle Suriye'nin tutumu da gözden geçirildi. Goss, CIA'in 19'uncu Başkanı. 23 Ekim 2004'de başkanlığa seçilen Goss, daha önce Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı olarak görev yapıyordu.

ÇİÇEK: İLK GELEN DEĞİL
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra CIA Başkanı'nın ziyaretiyle ilgili soru üzerine, "Gayet normaldir. İlk defa bir CIA Başkanı Türkiye'ye geliyor değil" dedi. Çiçek, "Türkiye'nin hem ABD hem de başka ülkelerle istihbari konularda bilgi paylaşımı normal. Türkiye'nin özellikle terör örgütüyle ilgili olarak ABD'den beklentileri var." CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz ise, "Apo'nun serbest bırakılmasına ilişkin taleplerin gündeme getirilmesi kaygısını taşıyorum" dedi.

RICE DA GELİYOR
Öte yandan FBI Başkanı Robert Mueller ve CIA Başkanı Porter Goss'un peş peşe ziyaretlerinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Ocak ayında Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Rice'ın Atina'da katılacağı bir konferanstan sonra Türkiye'de de temaslarda bulunacağı belirtildi.

Kadir ERCAN / ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Din köylülükten kurtulmalı
 Adli Tıp'ın reform uyumu ağır aksak
 Kaçak cepte kuyruk çilesi
 İtirafçılar bölgeden çıkarılmalı
 Başkan Topbaş, içki yasağına el koydu
 Üniversitede kavga 1 öğrenci bıçaklandı
 Laf atma cinayeti!..
 Emekli yarbayın servetine el kondu
 Cem Vakfı'ndan Milli Eğitim'e dava
 Zeytinburnu'nda göç sempozyumu
 Simavi ödülleri sahiplerini buldu
 İmam hatipler için ikinci raunt
YILMAZ ÖZDİL
007...
Dönemin Başbakanı Ecevit, dönemin İsrail...
ALİ KIRCA
Gazetecinin hatıraları - 2
İlk yazıda küçük bir...
ÖMER LÜTFİ METE
CIA ne satıp ne alacak?
Dün sabah ...
UMUR TALU
Dost ve münafık
Bilgisayarda posta kutusuna CIA ve FBI...
FATİH ALTAYLI
Senin teröristine karşı benim teröristim
CIA Başkanı...
ERDAL ŞAFAK
İki kritik dava
Bu hafta tüm projektörler yargıya...
Irak'ta seçim kuşatması
Ülkeyi 4 yıl yönetecek 'kalıcı' meclisi belirlemek için halk perşembe...
Suriye karşıtı vekile suikast
Eski Başbakan Refik Hariri'nin öldürülmesinden bu yana...
Tek İnsua yeter
Tek İnsua yeter
Galatasaray Teknik Direktörü Gerets, Beşiktaş derbisinin ardından...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu