kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
 

Ordu nihayet üniversitesine kavuşuyor

Geçen hafta mavi ve yeşilin birleştiği Ordu'daydım. Tribün gazetesinin ve Turnagaz'ın değerli mensuplarıyla "Üniversiteye girişte yeni sistem" konulu sohbette bir araya geldik. Burada gördüm ki, bu şirin kentin gündemine "Ordu Üniversitesi" oturmuş. Ordulular üniversitenin il ekonomisine büyük katkı sağlayacağını düşünüyor. Böylece iç ticaretin ve turizmin canlanacağına, kentin ekonomik, kültürel yapısının gelişeceğine inanıyor. Ordulular her zaman bilim, sanat ve kültüre önem vermiş. Üç tiyatro salonu, iki sanat galerisi ve bir konservatuarıyla 40 yıllık yerleşik bir tiyatroya sahipler. Ordu'da, KTÜ ve 19 Mayıs Üniversitesi'ne bağlı olarak 3 fakülte ve 3 yüksekokul bulunuyor. Yükseköğretim kurumlarında 169 kişi görev yapıyor. Öğrenci sayısı 3 bin 500'ün üzerinde. Kredi ve Yurtlar'a bağlı bir erkek, iki de kız yurdunda bin dolayında öğrenci konaklıyor. Ayrıca kampus için 700 dönümlük arazi mevcut.
Her yıl üniversiteye giriş sınavına yaklaşık 1 milyon 800 bin genç katılıyor. Ne yazık ki ancak yüzde 10'u üniversiteli olabiliyor. Ülkemizdeki 76 üniversite var. Bu sayı fazla görünebilir; ancak yetmiyor. AB standartlarını yakalayabilmek için öncelikli hedefimiz, üniversiteleşme oranını yakalamak olmalı. Hükümet de bu gerçekleri görerek, gerekli çalışmaları başlattı.
TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, Ordu, Kırşehir, Kastamonu, Düzce, Burdur, Uşak, Rize, Tekirdağ, Erzincan, Aksaray, Giresun, Çorum, Yozgat, Adıyaman ve Amasya'da üniversite kurulmasını öngören yasa tasarısı kabul edildi. Tasarıya göre, daha önce başka üniversiteler bünyesinde eğitim veren fakülte ve yüksekokulların bütçe, teşkilat, kadro, demirbaş ve her türlü malları, yeni kurulan üniversitelere devredilecek. Kurulan üniversitelerin kurucu rektörleri, 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı'nca atanacak. Tasarının, 2006'da yasalaşması bekleniyor.

Kriterlere uyan 4 ilden biri Ordu
YÖK ise, hükümetin aldığı 15 ilde yeni üniversite kurma kararının ancak 4 il için geçerli olabileceğini bildirdi. YÖK'ten yapılan açıklamada, üniversite kurulması önerilen illerden sadece Ordu, Tekirdağ, Düzce ve Uşak'ın YÖK'çe belirlenen asgari 7 profesör kriterine uyduğu kaydedildi. Bunun üzerine MEB, tasarıda, illerin objektif kriterlere göre belirlendiğini belirtti. Karar verilirken; İlde kaç fakülte veya yüksekokul var? Yurt kapasitesi kaç kişilik? Öğretim elemanı sayısı nedir? Bunlardan kaçı öğretim üyesi? Öğrenci potansiyeli nedir? gibi kriterlerin uygulandığı açıkladı.
Sonuçta hem MEB, hem de YÖK Ordu'da yeni açılacak üniversiteye "Evet" dedi. Ordu Üniversitesi; KTÜ'ye bağlı Ziraat, 19 Mayıs'a bağlı Fen-Ed., Ünye İİBF ve Fatsa Deniz Bil., 19 Mayıs'a bağlı Sağlık Meslek, KTÜ'ye bağlı Meslek Yüksekokulu, 19 Mayıs'a bağlı Mesudiye Meslek Yüksekokulu ile Sos. Bil. Ens. ve Fen Bil. Ens. ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Tıp Fakültesi'nden oluşacak.
Yeni açılacak üniversitelere kesinlikle karşı değilim. Bunların öğretim üyesi, öğrencisi, kampusu var, eğitim ve öğretim sürüyor. Mezunlarına diploma veriyorlar. Birer üniversiteye bağlı olarak eğitim yapıyorlar. Yeni üniversitelerin kurulması halinde, oralardaki fakülteler, yüksekokullar, meslek yüksekokulları bir çatı altında toplanacak. Ayrıca yurtdışına gönderilecek bin öğrencinin ağırlıklı olarak yeni açılacak olan üniversiteler için olduğu da MEB tarafından açıklandı. Zaten MEB ve YÖK olarak, türban ve ÖSS'deki katsayılardan dolayı ülkeyi gerdiniz. Bir de bunlara yeni açılacak üniversiteleri eklemeyin. Ayrıca yükseköğrenimdeki okullaşma oranlarımızın, AB ortalamalarının çok altında olduğunu da sakın göz ardı etmeyin.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hayal gücü sınır tanımaz   / 30-11-2005
 20 yaşındaki SABAH'ta geçen 18 yıl   / 23-11-2005
 Karşılaştırmalı edebiyatçılara MEB'den yanıt   / 16-11-2005
 Özel okullar gerçeği   / 09-11-2005
 Meslek liselerinin katsayı sorunu   / 02-11-2005
 Van'dan NASA teknolojisi   / 26-10-2005
 Uluslararası Mesleki Değişim ve Eğitim Projesi   / 19-10-2005
 24'üncü İstanbul Kitap Fuarı   / 12-10-2005
 Üniversiteli gençlerin çoğu sorunlu   / 05-10-2005
 ÖSYS ek yerleştirme başlıyor   / 28-09-2005
EMRE AKÖZ
Onlar futboldan korkardı
Hararetli hararetli...
MEHMET BARLAS
Berin Nadi'nin "Salon"u ve "Sofrası" keşke yine...
İLKER SARIER
Gazete tedavisi
Tezimi geliştirdim.
Artık, böbrek...
SAİT GÜRSOY
Ordu nihayet üniversitesine kavuşuyor
Geçen hafta mavi...
SAVAŞ AY
Böylesi gaddarlığı hangi "insan"...
HINCAL ULUÇ
Teşekkürler Adnan Hoca!..
Aslında bu adı duymak bile...
Üst kimlik alt kimlik: 2-0
Üst kimlik alt kimlik: 2-0
Türkiye'de üst üste üçüncü şampiyonluğu kovalayan Fenerbahçe,...
Tek eksik goldü
Tek eksik goldü
Teknik direktör Daum, "Oyunun kontrolü elimizdeydi. Rakibe pozisyon...
Çömez bayrak açtı: Kurşun asker değiliz
AK Parti Grubu'nun basına kapalı bölümünde konuşan Balıkesir...
Abdüllatif Şener AK Partililer'e etik dersi verdi
Başbakan Vekili Abdüllatif Şener, AK Parti milletvekillerine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu