kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hakan & Utku @ SABAH
 

Gündemdeki bir olaya yaklaşım şekilleri

* Örnek Olay: Kollarını birbirine kavuşturarak çektirdiği köşe fotoğrafıyla 'Hasan Cemal duruşu'nun mucidi usta gazeteci Hasan Cemal, durduk yere 'Ben Cumhuriyet'i Çok Sevmiştim' adlı bir kitap yazar. Bu kitapta bir zamanlar Cumhuriyet Gazetesi'nde yaşadıklarını anlatır. Kitap büyük gürültü koparır. Sizler için bu olayın; medyada, köşe yazarları arasında olası yorumlanış biçimlerini sınıflandırdık.

* Mesafeli Yaklaşım: "Hasan Cemal bi' zamanlar Cumhuriyeti çok sevmiş olabilir. Misal ben de bir zamanlar Necla'yı çok sevmiş olabilirim. Necla'yla yaşadığım her detayı kitaba koysam doğru olur mu? Cemal'in bayram değil seyran değilken böyle 'dedikodulu bir kitap' çıkarması hayli düşündürücüdür. Magazin rüzgarlarının ülkeye hakim olduğu günlerde 'Cumhuriyet dedikoduları' yakışmıyor."

* Ahlakçı Yaklaşım: "Hazır Cumhuriyet gazetesi tiraj kaybetmiş, eski gücünden eser kalmamış, hazır magazin de iyice prim yapıyor, o zaman Cumhuriyet'te insanlarla ilgili dedikodular yazayım, Türkiye beni konuşsun. Böyle düşünmüyor musun Hasan Cemal? Bu değil midir? Hadi Emin Çölaşan, bir tek Minik Kuş'un getirdiklerini yazıyordu, kuş gribinden sonra onu da kesti korkusundan. Bütün kuşlar sana mı çalışıyor Hasanım Cemalim?"

* Yalaka Yaklaşım: "Kimse kızmasın kendimi yazdım dedi, yine kızdınız. E, şimdi iyice kızın o zaman. Gerçekler er ya da geç ortaya çıkacak zira. Uğur Mumcu, İlhan Selçuk, 'tabulu malınız mı?' Nedir yani, hiç tartışılmayacaklar mı? Hasan Cemal de bunu yapmıştır. Tabu sayılan bir kurumu, bazı tabu isimleri tartışmaya açmıştır. Daha demokrat daha özgür bir ülke için her şeyi konuşmamız gerekiyor. Her şey açığa çıksın."

* Gündemden Bağımsız Yaklaşım: "O değil de, Tuna ile İclal'ın 'gamzeleri' ne güzel. 'Ten uyumu'nu biliyorduk da 'gamze uyumu'nu bilmiyorduk. Hayat güzeldir, böyle bir şeydir. 'Gülümse'sek hep, ağlamasak hiç. Dişlerimiz ışıl ışıl parlasa! Aşkı, kısaltmalar olmadan yaşasak. "Gitmeseler kendilerini çok sevdirmeden" ve "Bu işte bir yalnızlık olmasa"..."

* Komplo Teorisi Yaklaşımı: "Şimdi Hasan Cemal niye birdenbire böyle bir kitap yazdı. Öyle ya bayram değil, seyran hiç değil. Birbirlerine kavuşturulmuş kollarını birdenbire niye açıp da Cumhuriyetçiler'i kucakladı? Sebep belli. Cumhuriyet gibi köklü bir gazeteyi dedikodu ve magazin ortamının girdabına sokarak Türk medyasına öldürücü darbeyi vurmak."

* Umursamaz Yaklaşım: "Memlekette kitap mı okunuyor kardeşim? Hasan Bey, bir zamanlar Cumhuriyet'i çok sevmiş. Sevmiş de bana mı sevmiş yani? Hayır, Cumhuriyet Hasan Cemal'i sevmiş mi bakalım? Sevenlerin ya da nefret edenlerin arasına girilmez. Ben de girmem, girene de mani olmam."

* Duygusal Yaklaşım (Pazar yazısı tadında): "Pastoral bir Cağaloğlu akşamında Babıali yokuşunu ağır ağır çıkmakta olan gözlüklü bir adam sağanak yağmura yakalanınca koşarak gazeteden içeri girer. Gözlüklerini siler. Birdenbire gökkuşağı renklerinde görünmeye başlar o güne kadar siyah-beyaz gördüğü dünya... Yüzleri batıya yürekleri doğuya dönük yürümektedir o dünyada insanlar aklın kılavuzluğunda. O dünyayı çok sever gözlüklü adam. Düş kırıklarının üstünde çıplak ayakla yürüyüp duşa girer. Arınmak ve vicdanını kirden pastan arındırmak için..."

* Magazinel Yaklaşım: "Ayol aslında bu Hasan Cemal var ya, o köşesindeki fotoğraftaki duruşunu Nadir Nadi'den çalmış şekerim. Ay bir de bu Emine Uşaklıgil'le fingirdemiş. İkisinin de gamzeleri varmış, ne şeker di mi? Kendi diyor hayatım, ben onun yalancısıyım. O siyah-beyaz meğer ne renkli bir yermiş. Reina falan halt etmiş valla şekerim."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Rüyalarda buluşuz   / 06-12-2005
 Y.U.H. Yaşanmış Ultra Hadiseler   / 05-12-2005
 Komik yalanlar   / 02-12-2005
 Mozaik Türkiye'ye yeni tanımlar   / 01-12-2005
 Zevzekoloji   / 30-11-2005
 Deli haberleri   / 29-11-2005
 Bunları yapmadan ölmeyin! (2)   / 28-11-2005
 Başka rüya türleri   / 25-11-2005
 Dayaklık diyaloglar   / 24-11-2005
 Bunları yapmadan ölmeyin!   / 23-11-2005
AYŞE ÖZYILMAZEL
Seda Abla bizi de gör!
Kızlar! Anladım ki daha çok...
HAKAN & UTKU
Gündemdeki bir olaya yaklaşım şekilleri
* Örnek Olay:...
EMRE AKOZ
Kadın 'deniz' gibidir
Deniz Seki, "Kadın gitar...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Külhan tatlısı
Önce şerbeti...
Çikolata şarap gibidir
Çikolata şarap gibidir
Çikolata yediden yetmişe herkesin sevgilisidir. Neredeyse tüm önemli...
Yılda 2 bin Türk Kıbrıs'ta yumurta nakli yaptırıyor
Yılda 2 bin Türk Kıbrıs'ta yumurta nakli yaptırıyor
Menopoza giren ya da tüp bebek denemeleri başarısızlıkla sonuçlanan...
İstanbul Jazz Center Mike Stern ile açıldı
İstanbul Jazz Center Mike Stern ile açıldı
Türkiye'nin ilk caz merkezi İstanbul Jazz Center; Kerem Görsev, Aytek...
Tek pasta 3 kutlama
Tek pasta 3 kutlama
Tanınmış işletmecilerden Cüneyt Kurt, 45'inci yaş gününü ve sahibi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.