kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
CIA uçağının ziyareti ile işkence iddiası örtüştü
'Anlaşma varsa olabilir'
Dava halen devam ediyor

CIA ajanlarının sorguladığı Türk

2004 yılındaki NATO Zirvesi öncesi yakalanan Ensar El İslam liderinin sözleri: "Sorguma üç yabancı girdi. Dayak yedim".

Tarih 29 Nisan 2004. Haziranda İstanbul'da yapılacak NATO Zirvesi öncesi, CIA'nın aktardığı bilgiler çerçevesinde Bursa'da operasyon düzenlendi. Ensar El İslam'ın Türkiye temsilcisi olduğu öne sürülen Alpaslan Toprak ile 15 arkadaşı, bomba düzenekleriyle birlikte yakalandı.

İngilizce sorgulandı
Toprak, diğerlerinden ayrıldı. Gözüne, pamukla desteklenmiş gözlük geçirildi... Gizli bir yerde, 3'ü İngilizce konuşan 4 kişi tarafından sorgulandı. İddiasına göre dayak yedi... Kafasına silah dayandı... Bu sözler 12 Mayıs 2005 tarihli duruşmada dosyaya girdi.

CIA uçağı Türkiye'deydi
Ve gündemi sarsan CIA işkence uçakları. Skandalı Washington Post duyurdu. Ve arkası geldi. Bir Kanada gazetesi 2004 Mart- Mayıs arasında bir CIA uçağının Türkiye'ye geldiğini yazdı. Yani, Toprak'ın sorgulandığı günlerde, CIA buradaydı...


CIA uçağının ziyareti ile işkence iddiası örtüştü

İstanbul'daki NATO zirvesini sabote edecekleri iddiası ile tutuklanan Alparslan Toprak'ın "İngilizce sorgulandım, kafama silah dayayıp, işkence yaptılar" dediği tarihte CIA uçakları Türkiye'de çıktı.

Amerikan gizli servisi CIA'nın, El Kaide şüphelilerini uçakla üçüncü ülkelere 'işkence için' götürdüğü iddialarına Türkiye boyutu da eklendi. CIA'nın işkence uçağı olduğu iddia edilen uçakların 15 Kasım'da Bakü'den Sabiha Gökçen Havalimanı'na geldiğinin ortaya çıkmasının ardından yeni skandallar patlak verdi. 28-29 Haziran 2004'te İstanbul'da düzenlenen NATO Zirvesi öncesi eylem yapmayı planladığı öne sürülen 16 kişinin Bursa'da yakalanarak gözaltına alınması ve bu kişilerden El Kaide bağlantılı Ensar El İslam Örgütü'nün Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilen Alparslan Toprak'ın yaklaşık 6 ay önce mahkemede sunduğu ifadesi ise olaya yeni bir boyut kazandırdı. Toprak, mahkemeye kendi el yazısıyla sunduğu ifadesinde bir yıl önceki sorgusu sırasında yaşadıklarını anlatarak "İngilizce konuşan üç kişi tarafından sorguya çekildim. Kafama silah dayadılar, bana işkence yaptılar" demişti.

TARİHLER ÇAKIŞTI
CIA uçakları ile ilgili skandalı Washington Post dünyaya duyurdu. Sonra Kanada'nın önde gelen bir gazetesi CIA'nın yasa dışıyakaladığı esirleri taşıyan uçağının Mart 2004'te İstanbul'da bulunduğunu yazdı, Avrupa'nın önde gelen gazeteleri de CIA uçaklarının iki ay boyunca Türkiye dahil Avrupa'nın pekçok başkentini dolaştığını gündeme getirdi. Böylece Toprak'ın iddiaları ile CIA uçaklarının ziyareti aynı tarihte örtüştü. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu olarak yargılanması devam eden evli ve bir çocuk babası Alparslan Toprak, 12 Mayıs 2005 tarihli duruşmada kendi el yazısıyla yazdığı savunmasını mahkemede okudu. Zapta geçirilen savunma CIA uçaklarının Türkiye'ye hangi amaçla geldiği yönündeki şüpheleri de beraberinde getirdi. Toprak, Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından bilinmeyen bir yere götürüldüğünü ve burada İngilizce konuşan kişiler tarafından sorgulanarak işkence gördüğünü söyledi. Toprak, kaleme aldığı ifadesinde şu sözlere yer verdi:

PAMUKLU GÖZLÜK TAKTILAR
"1 Mayıs cumartesi günü ek süre alınmış. Bundan dolayı sağlık kontrolü için Adli Tıp'a götürüldüm. Diğer arkadaşlarım hepsi bir arada polis otobüsüyle gitmişti. Beni deRenault Europa marka özel bir araca bindirdiler. 4 polis, ben ortalarında kelepçeliydim. Adli Tıp dönüşü dediler ki 'Bak seni Adli Tıp'tan aldık. Sağlam raporunu da aldık. Şimdi işin bitti' Bana arabada içine pamuk yerleştirilmiş siyah gözlük taktılar. Bir yere götürdüler. Orada tercüman aracılığıyla beni sorgulayan, İngilizce konuşan adamlara verdiler. Onlar çok vurmadı. Sadece birkaç tane vurdu. Bu arada içi pamuk dolu gözlük gözümden çıkınca hemen tedirginlikle kafamı yere bastırıp silah dayadılar. 'Yüzünüzü gördü mü?' dediler, ben de 'görmedim' dedim. Sonra hemen beni aldılar tekrar arabaya bindirdiler. Beni tekrar emniyete getirdiler. Bu adamlar kimdi bilmiyorum. 1 Mayıs Cumartesi günü Emniyet'in giriş-çıkış kayıtlarına bakın. 3-4 saat ben neredeydim." Toprak 'İngilizce konuşan' şahısların El Kaide bağlantılarını, NATO Zirvesi'nde yapacakları iddia edilen bombalama eylemi ve Irak'la bir bağlantısının olup olmadığını sorduklarını söyledi.

Umut TÜTÜNCÜ / MERKEZ-İSTANBUL


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bakan Koç'un eşi de yankesici kurbanı oldu
 İklim değişiyor felaket yaklaşıyor
 Emniyet'te Cerrah operasyonu
 Deniz gözyaşlarıyla uğurlandı
 Başkan, eşinin tifo olduğunu kabul etti
 Şırnak'ta da içme suyu kirli çıktı
 'Yasanın kendisi özürlü'
 Dayakçı müdüre Eğitim-Sen'den tepki
 Camide din dersi için soruşturma
 Batman'da saldırı önlendi
YILMAZ ÖZDİL
Bi kere...
Kasım'da en çok neyin fiyatı artmış?...
ERDAL ŞAFAK
Ahlâksız oyun
Brüksel'de tuhaf gelişmeler oluyor... AB,...
UMUR TALU
Hele bir dinle!
Ne kadar çokturlar ve işte o kadar çok...
FATİH ALTAYLI
SABAH ve Aktüel
SABAH üç hafta önce bombayı...
Yunan veliaht 7 trilyona 'evet' dedi
Büyükbabası Yunanlı armatör Aristotle Onassis'ten kalan 2.7 milyar...
Seçimleri en 'Kazak' olan kazansın
Dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerine sahip Kazakistan'da kritik...
Bu şarkı burada bitmez
Bu şarkı burada bitmez
Geçen hafta F.Bahçe'ye yenilip zirveden uzaklaşan Galatasaray, Ankara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu