kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Belçika'da intihar komandosu alarmı
Belçika'da intihar komandosu alarmı

Belçikalı bir kadının Irak'ta intihar komandosu olarak eylem yaptığı ve kendini havaya uçurduğunun açıklanmasının ardından, dün gece ve bu sabah Belçika'nın çeşitli kentlerinde düzenlenen operasyonlarda 14 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Gözaltına alınan kişilerin 7'sinin Belçikalı, 2'sinin Tunus asıllıBelçikalı, 3'ünün Faslı ve 2'sinin de Tunuslu olduğu açıklandı. Federal Savcılık'tan yapılan açıklamada, bu kişilerin, ''Belçika topraklarında faaliyet gösteren uluslararası cihatçı harekete üye oldukları'' ifade edildi.

Açıklamada,
Brüksel'de 11, Anvers, Riemst ve Charleroi bölgelerinde ise birer operasyon düzenlendiği duyuruldu. Federal Savcı Daniel Bernard, operasyonların devam ettiğini, dosyanın terörizm uzmanı sorgu hakimi Daniel Franssens tarafından izlendiğini, gözaltına alınan şahısların tutuklanıp tutuklanmayacağınabu hakimin karar vereceğini bildirdi.

Bernard, Belçika'da düzenlenen baskın operasyonlarının 4 aylık birizleme ve araştırmanın ''hızlandırılmış sonucu'' olduğunu belirterek, ''yabancı istihbarat birimlerinden gelen bilgilerin değerlendirildiğini'', bu bilgilerin, ''Belçika topraklarında, Irak'tagönüllü olarak savaşacak kişileri bir araya getirmeyi hedefleyen bir örgüt yapılanması bulunduğunu gösterdiğini'' anlattı.

Federal Savcı, Irak'ta geçen 9 Kasım'da eylem yapan intihar komandosu Belçikalı kadının da ''bu örgütün ürünü'' olduğunu bildirdi.Bernard, Irak'taki bazı saldırılarda ''Belçika'dan gitmiş veya gönderilmiş kişilerin'' rol oynadığını, bazı kişilerin ise Belçika'da,Irak'a eylem için gitmek üzereyken yakalandıklarını belirtti.

Irak'ta ilk defa Avrupalı bir kadının intihar komandosu olduğu belirtilirken, eyleminden sonra Belçika pasaportu ele geçirilen bu kadının Irak'a giderken karayoluyla ve kocası ile beraber Türkiye'den geçtiği belirlendi.

Söz konusu kadının Fas asıllı bir Belçikalı ile evlendikten sonra Müslüman olduğu, Belçika'daki ailesinin yakın takibe alındığı, Irak'taki intihar saldırısından sonra bu kadına yakın bir kişinin Amerikalılar tarafından tutuklandığı belirtiliyor. Savcılık, kadının kocasının Amerikalılar tarafından öldürüldüğünü bildirdi.

Belçikalı kadının intihar saldırısının ''Amerikalı askerleri hedefalan şekilde'' yapıldığı bildirildi. Bağdat'taki bu saldırı sonunda ''5 ila 6 kişinin öldüğü'' ifade ediliyor.

Belçika Adalet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Laurette Onkelinx, ''Bu operasyonların ve sonuçlarının Belçika'nın terörizm tehdidi ile doğrudan karşı karşıya olduğunu kanıtladığını'' söyledi. Adli polis yetkilisi (SJA) Glenn Audenaert de basını bilgilendirirken, ''Teröristler içimizdeler, şimdi bu gerçek teyit edilmiş oldu'' dedi.

Federal Savcı Bernard, Irak'ta eylem yapan Belçikalı kadına ilişkin haberlerin dün basına sızması üzerine operasyonları hızlandırmak zorunda kaldıklarını belirtirken, medyanın bu tür hassas konularda sorumluluk bilinci taşıması gereği üzerinde durdu. Operasyonlar sırasında bazı belgelerin ele geçirildiği, silah veyapatlayıcı bulunmadığı açıklandı.

Onkelinx, Federal Savcılık'ta 170 terörizm dosyası bulunduğunu, bunların bazılarının halen soruşturma sürecinde olduğunu bildirdi. Öte yandan, ''Belçikalı kadın komando'' dosyası çerçevesinde, Paris'te de 3 kişinin tutuklandığı duyuruldu. Belçika'da yapılan operasyonlara Amerikan istihbarat birimlerinin ''lojistik destek'' verdikleri ifade ediliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 "Irak'ta değişiklik olabilir"
 Butto yargılanmak istiyor
 Fransa'da 8 kişi donarak öldü
 Merkel: Üyelik garanti değil
 Irak'ta ateşli saldırı: 8 ölü
 Amerikalılar'ın %12.5'i yoksulluk sınırında
 İngiltere'de emeklilik yaşı 69
 'Suç işlemelerini bekleyemeyiz'
 'Söyledikleriyle patronun kim olduğunu gösterdi'
 Özür dileme özürlüler
 Eski 'üssünde' komünizm öldü
 Azınlık hükümeti 'rüşvetten' düştü
 Silah satışında alan razı satan razı!
 Ya Bush nükleer silaha karar verirse'
 Türkiye'ye göçmen öğrenci seçim üssü
 'Evet silah şirketinden rüşvet aldım'
 El Cezire belgesi yüzünden iki kişi mahkemede
 İspanya basını: Euromed zirvesi tam bir fiyasko
Hakan'a güvendim
Hakan'a güvendim
F.Bahçe maçındaki Hakan Şükür seçimiyle tartışılan Gerets,...
Mahkeme kavgası
Mahkeme kavgası
(Varan 1) İsviçreli Hukuk Direktörü'nün soruşturmaya sürekli...
'Öteki Türkiye' öfkesi
'Öteki Türkiye' öfkesi
AK Parti Grubu'nun basına kapalı bölümünde milliyetçi kesime...
Suç 'devlete karşı isyan'
"Lokal mi, genel mi" diye tartışılan Şemdinli’ye yargının tespiti...
Türkiye'den Kuzey Irak'a doğrudan uçuş başlıyor
Irak'a uçmak için Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nden izin alan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu