kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Bu topraklarda güçlü ekonomiye sahip toplum yaratmamız lazımdır'
"Lokmacı barikatını açacağız"
'Bu topraklarda güçlü ekonomiye sahip toplum yaratmamız lazımdır'

'Bu topraklarda güçlü ekonomiye sahip toplum yaratmamız lazımdır'

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, yatırımcının önündeki bazı sıkıntıların aşılması ve yabancı yatırımcılara daimi ikamet izni verilmesi için çalışma yaptığını belirterek, ''Bu topraklarda güçlü ekonomiye sahip toplum yaratmamız lazımdır'' dedi.

Rum toplumu ile rekabette olduklarını ifade eden Soyer, ''Gelecekte onlarla birlikte siyasal eşitlik içerisinde varolabilmek için, bu topraklarda güçlü ekonomiye sahip toplum yaratmamız lazımdır'' diye konuştu.

Başbakan Soyer, KKTC'nin Bafra, İskele ve Girne bölgesinde turizm yatırımlarına
başlayan ve başlayacak olan bir grup turizm yatırımcısını kabul etti. Kabulde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sonay Adem, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak, Ekonomi ve Turizm Bakanı Derviş Kemal Deniz de hazır bulundu.

TOPLAM YATIRIM MALİYETİ YAKLAŞIK 700 MİLYON DOLAR

Kabulde ilk sözü alarak, yatırımcılar adına konuşan işadamı Mustafa Keten, ziyareti, 16 şirketin temsilcileri olarak yaptıklarını belirterek, arzularının turizm yatırımlarının önündeki eksiklik ve aksaklıkların giderilmesi olduğunu söyledi.

Yapılmaya başlanan ve yapılacak yatırımların toplam maliyetinin yaklaşık 700 milyon dolar olduğunu kaydeden Keten, ''Bunun yaratacağı katma değer de düşünüldüğünde, KKTC'deki ekonomik ve sosyal hayatın değişip gelişeceğinin bir gerçek olduğunu'' ifade etti.

Mustafa Keten, yatırımcılar olarak hükümet üyeleriyle tek tek muhatap olmak yerine bir koordinasyon noktasına ihtiyaçları olduğunu, bunun da Ekonomi ve Turizm Bakanlığı'nın olması gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Şu anda bir müteşebbis heyet olarak hareket ettiklerini, ancak KKTC vatandaşı olmadıkları için tüzel kişilik oluşturamadıklarını dilegetiren Keten, bunun için kendilerine KKTC vatandaşlığı verilip verilemeyeceğinin araştırılmasını istediklerini belirtti. Turizmin çevre değerlerini ortadan kaldıran bir sektör olmadığını,ekolojik dengeyi koruyan bir sektör olduğunu, aksi takdirde turistlerin kendilerinden uzaklaşacağını anlatan Keten, planlamaya ihtiyaç olduğunu, bu konuda üstlerine düşeni yapmaya hazır olduklarınısöyledi.

Keten, yatırımlarının önündeki en büyük sorunlardan birinin zaman olduğunu belirterek, imar, ruhsat ve vize işlemlerinde zaman kayıplarının giderilmesini istedi. İstihdam sorunlarına da değinen Keten, idari, mal, ve hukuki engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

BAŞBAKAN SOYER: 'HÜKÜMETİN BAZI ÇALIŞMALARI VAR'

KKTC Başbakanı Soyer de yatırım ve yatırımcıların önünün açılması gerektiğini ifade ederek, yatırımlardaki bir kısım sıkıntıların aşılması için hükümetin bazı çalışmalar yaptığını anlattı.

Ülkede istihdam sorununa da çözüm getirecek turizm yatırımlarına istihdam için gençlerin eğitilmesi gerektiğini, bu konuda hükümet olarak ön çalışma yaptıklarını belirten Soyer, bu konunun yatırımcılarla birlikte başarılacağını kaydetti.

Çevre konusunun önemini vurgulayan Soyer, yapılaşmanın kontrol altına alınması gerektiği üzerinde durdu ve bunun için hükümetin kanungücünde kararnameler çıkarmakta olduğunu anlattı.

Turistin ülkede güzel bir tesis bulmasına rağmen, sosyal çalkantıyla karşılaşması halinde ülkeden memnun olmayacağını ve bunun turizmi olumsuz yönde etkileyeceğini dile getiren Soyer, işçilerin insanca yaşama ortamına kavuşması ve sosyal hayatta sorunlar yaşanmaması için muhaceret konusuna büyük önem verdiklerini söyledi.

'YATIRIMCILARA DAİMİ İKAMET HAKKI'

Başbakan Soyer, hükümetin üzerinde çalıştığı bir diğer konunun, yatırımcılara daimi ikamet hakkı verilmesi olduğunu açıklayarak, bunu evrensel kuralları dikkate alarak gerçekleştirme amacında olduklarını ifade etti.

Ülkenin küçük olmasına rağmen büyük işler başarılması gerektiğini dile getiren Soyer, özetle şöyle devam etti:

''Rekabette olduğumuz Rum toplumu vardır. Gelecekte onlarla birlikte siyasal eşitlik içerisinde varolabilmek için, bu topraklarda güçlü ekonomiye sahip toplum yaratmamız lazımdır.

Son dönemlerde inşaat sektörüne çok yatırım yapılmıştır. Bunun ilanihaye sürmesi pek mümkün değildir. Bu nedenle bu sektöre yatırım yapan sermayenin devamlılığını, kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamamız lazımdır. Bu yönde düşüncemiz vardır. Bunu turizm yatırımcılarıyla da gayet açık kalplilikle birlikte ele alıp çözebileceğimize inanıyorum.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Baykal: Asgari ücret, azami ücret haline geldi
 Tolon: Siyaset hesap işi
 Serçe parmak biliyorsa başparmak da bilir
 Erdoğan: İçki ruhsatı alamayan bize gelsin
 Vekillerden oğulları için 'diplomatik' teklif
 AK Partili vekil kendini ihbar etti: Roj TV'ye çıktım
 'CIA Sakka'yı sorgulamadı'
MAHMUT ÖVÜR
'Bir dönem Başbakanlık'tan sonra bırakırım'
DYP Genel...
MUHARREM SARIKAYA
AB için önemli vaka
Yakın geçmişte, bırakın ayrı...
YAVUZ DONAT
Stefan Niemeyer ile Yılmaz Öztürk
Başbakan Recep Tayyip...
Kart borcu intiharı aileyi perişan etti
Büyük miktarda kredi kartı borcu bulunan 30 yaşındaki iki çocuk...
Tek çare atlamaktı
Çiğdem Bağatur yangında boğulmamak için pencereye çıktı. Alan dar...
Astsubaylar tutuklandı
Astsubaylar tutuklandı
Şemdinli'deki bombalama olaylarının ardından gözaltına alındıktan...
Roj TV soğukluğu
Roj TV soğukluğu
Başbakan Erdoğan, Kopenhag'daki Roj TV krizinden sonra ilk kez bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu