kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çalıntı kartın 150 YTL'sini kart sahibi ödeyecek
Kredi kartı faiz oranına sınırlama
Yalan beyana 3 yıl hapis
Çalıntı kartın 150 YTL'sini kart sahibi ödeyecek

Çalıntı kartın 150 YTL'sini kart sahibi ödeyecek

TBMM Başkanlığı'na sunulan Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı'na göre, bir kişiye 2 yıl için tanınacak kredi kartları limiti, aylık ortalama gelirinin 2 katını aşamayacak.

Tasarıya göre, kartlı sistem kurma, kart çıkarma, üye işyerleri ile anlaşma yapma, bilgi alışverişi, takas ve mahsuplaşma faaliyetinde bulunmak isteyen kuruluşlara, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'ndan (BDDK) izin alma şartı getiriliyor. Merkezi yurtdışında bulunan kartlı sistem kuruluşlarının, Türkiye'de şube ya da kredi kartı sistemi kurmamak,
kart çıkarmamak ve üye işyeri anlaşması yapmamak kaydıyla temsilcilik açmaları, BDDK'nın iznine tabi olacak. BDDK, faaliyet izni verilen kuruluşların bu iznini, en az 5 üyenin aynı yöndeki oyuyla kaldırabilecek.

KURULUŞLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Kart çıkaran kuruluşlar, talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişiler adına hiçbir şekilde ve surette kart veremeyecek. Bu kuruluşlarca genel müdürlük veya şube haricinde kredi kartı talebi toplanabilecek yerler, BDDK'nın uygun görüşü alınarak, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından müşterek belirlenecek.

Asgari tutarın, son ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde ödenmemesi durumunda, kart hamiline yapılacak bildirimden itibaren bir aylık sürede bu tutarın ödenmemesi ya da banka kartı ile kredi kartı kullanımından dolayı adli cezaların uygulanması halinde ilgili kart çıkaran kuruluşlarca kart hamiline verilen kredi kartları iptal edilecek ve borcun tamamı ödeninceye kadar yeni kredi kartı düzenlenemeyecek.

Kart çıkaran kuruluşlar, kartların kullanılmasında bir kod numarası, şifre ya da kimliği belirleyici başka bir yöntem kullanılması gerekiyorsa bu tür bilgilerin gizli kalması amacıyla gerekli önlemleri almak ve harcama ve alacak belgesinin müşteri nüshası üzerinde ve yazışmalarda kart numarasının açıkça yer almasını engellemekle yükümlü olacak.

Kart çıkaran kuruluşlar, banka kartı ve kredi kartlarının asıl kart hamiline teslim edilmesini sağlayacak önlemleri almak, reşit olmayan ek kart hamilleri adına düzenlenen kartların asıl kart hamillerine teslimini sağlamakla yükümlü olacak.

KREDİ KARTI LİMİTİ

Kart çıkaran kuruluşlar, kredi kartı almak isteyenlerin yasaklılık veya engel durumu, ekonomik ve sosyal durumu, aylık veya yıllık ortalama geliri, diğer kart çıkaran kuruluşlarca bu kişilere tahsis edilen kredi kartı limiti, bir model veya skorlama sistemi sonuçları, müşterini tanı ilkeleri ile temin edilecek bilgileri dikkate alarak, yapacakları değerlendirmeye istinaden kullanım limiti tespit etmek zorunda olacak.

Kuruluşlar, kart hamillerinin limitlerinin artırılmaması yönündeki taleplerini dikkate alacak. Kart çıkaran kuruluşlar tarafından bir gerçek kişiye 2 yıl için tanınacak kredi kartları limiti, aylık ortalama gelirinin 2 katını aşamayacak. Kartın limiti, bin YTL'ye kadar limitler hariç olmak üzere, aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyi kart hamili tarafından beyan edilen ve ilgili kuruluşlarca teyit edilen gelirler üzerinden tespit edilecek.

Kart sahibinin talebi üzerine, üçüncü kişiler adına asıl karta bağlı ve asıl kart limitini aşmamak kaydı ile ek kredi kartı düzenlenebilecek.

HESAP ÖZETİ

BDDK tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, kredi kartı hesap özeti düzenlenmesi, yazılı veya kart hamilinin talebi üzerine elektronik ortam veya başka etkin yollarla bildirilmesi zorunlu olacak.

Kart çıkaran kuruluşlar, kart ve ek kart hamillerinin kart kullanımıyla ilgili yapacakları şikayet ve itiraz başvurularını, başvuru tarihinden itibaren 20 gün içinde hamilin başvuru yöntemi kullanılarak ve gerekçeli bir şekilde cevaplandırmak zorunda olacak.

Kredi kartı ile yapılan işlemlere, son ödeme tarihinden itibaren 10 gün içinde, kart çıkaran kuruluşa başvurmak suretiyle itiraz edilebilecek. Kredi kartı hamili, başvuruda hesap özetinin hangi unsurlarına itiraz ettiğini gerekçesiyle belirtecek. Süresi içinde itiraz edilmeyen hesap özeti kesinleşecek. Hesap özetinin kesinleşmesi, genel hükümlere göre dava hakkını ortadan kaldırmayacak.

KARTIN SİGORTALANMASI

Kartın ya da şifrelerin kaybolması veya çalınması halinde kart sahibi, yapacağı bildirimden önceki 24 saat içinde gerçekleşen hukuka aykırı kullanımdan doğan zararlardan 150 YTL ile sınırlı olmak üzere sorumlu olacak. Hukuka aykırı kullanımın, hamilin ağır ihmaline veya kastına dayanması veya bildirimin yapılmaması halinde bu sınır uygulanmayacak.

Kart çıkaran kuruluş, yapılacak talep ve ilgili sigorta prim bedelinin ödenmesi koşuluyla kart hamilinin 150 YTL tutarındaki sorumluluğunun sigortalanmasını sağlamakla yükümlü olacak.

KART SAHİPLERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ


Kartın imza hanesi, kart sahibi tarafından imzalanacak. Üye işyerinin talep etmesi durumunda kart hamili, kartın kullanımı sırasında kimlik belgesi ibraz edecek.

Harcama belgesi düzenlenmeksizin çeşitli iletişim araçları yoluyla veya sipariş formu vasıtasıyla yapılan mal ve hizmet alımlarındaki hukuka aykırı kullanımlardan kaynaklanan zararlardan kart sahibi sorumlu tutulamayacak.

Kart hamili, kartının şifresini ve bilgilerinin başkaları tarafından kullanılmasına engel olacak önlemler almak, kartın kaybolması, çalınması veya iradesi dışında gerçekleşmiş herhangi bir işlemi öğrenmesi halinde, kart çıkaran kuruluşu derhal haberdar etmek zorunda olacak.

KARTIN KONTROL VE KABULÜ

Üye işyerleri, kart hamillerinin yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının bedelini, banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme taleplerini kabul etmek zorunda olacaklar. Bu zorunluluk, indirim dönemlerinde de geçerli olacak.

Üye işyerleri, kart hamilinden kartın kullanılması dolayısıyla komisyon veya benzeri bir isim altında ilave bir ödemede bulunmasını isteyemeyecek. Buna aykırı davranılması halinde, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar tarafından üye işyeri sözleşmesi feshedilecek ve bir yıl süreyle yeni bir sözleşme yapılamayacak.

Tasarıyla, üye işyerleri, mal ve hizmet bedeli karşılığını banka kartı ve kredi kartı ile ödemek isteyen kişilerin imza gerektiren işlemlerde imza kontrolünü yapmak, kartın tahrifata uğrayıp uğramadığını kontrol etmek ve üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlarca kendilerine ulaştırılan bilgiler çerçevesinde kartın geçerliliğini tespit etmekle yükümlü olacak. Gerekli durumlarda kart üzerinde yer alan kimlik belgesi ibrazını talep etmek ve harcama belgesi üzerindeki bilgilerle kredi kartı üzerindeki bilgileri karşılaştırarak kontrol edecek. Bu kontrollerin yapılmamasından doğan zararlardan üye işyerleri sorumlu olacak.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Mortgage tasarısı Meclis'e sunuldu
 Dışbank artık Fortis
 Turkcell'in %13.22'si Alfa'nın
 Açlık sınırı 529.79 YTL'ye yükseldi
 152.6 milyar YTL iç borç ödemesi gerçekleştirilecek
 Telekom'dan Hazine'ye 1 milyar dolar daha
 Hayalim %1 enflasyon 15 bin dolar milli gelir
 EGS Bank operasyonu TV'den başladı
 Köşk'ten özelleştirmeler için ağır rapor
 Türk Şeker, 2 YTL'lik şekeri kime satacak?
 Galataport'a vize gelecek sinyali
 'Sistemin kontrolü Türk bankalarında kalır'
 Uluslararası bir kurum haline geldik
 İstikrar istiyorsak reformlara devam
 60 kat büyüdük GE ile güçleneceğiz
 Hedef, özel sektörün rolünün artırılması
 20'nci yıl Finans'la başladı
 Synovate, tüketiciyi araştırmaya geldi
 Nüfus sayımı tespit oluyor
 500 bin iş 8 milyar dolar yatırım demek
 KİK toplantıları başlıyor
GAZİ ERÇEL
Krizler olmasaydı
Hükümetin geçen üç yıllık...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Borsada fiyatlar şişti
Borsa Endeksi 37 bine, dolar...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Enerjide ihale tartışması
Elektrik dağıtımının...
Savaş Abi okullu oldu
Savaş Ay'ın önderliğinde toplanan bağışlarla Ağrı'nın Doğubayazıt...
Nişanlısının önünde öldü
İşkembecide nişanlısıyla kavga ettiği için uyarılan Deniz Çakmak...
10 kişi assanız ancak yürekler soğurdu
10 kişi assanız ancak yürekler soğurdu
Eski İçişleri Bakanı Meral Akşener: "Susurluk için halk 'çete...
Ben öğretmenim bu da kimliğim...
Ben öğretmenim bu da kimliğim...
Öğretmenlerin üç günlük eylem mesaisi dün Ankara'da yapılan basın...
IMKB
E: 36.621 D:% -0,38
DOLAR
S: 1,360 D:% 0,258
EURO
S: 1,594 D:% 0,157
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu