kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Modern Çalıkuşları

Bugün Öğretmenler Günü. Özlem Galip bu özel günü kendini adadığı Doğu'daki bir köy okulunda kutluyor.

Aydın'ı bırakıp gitti Mardin Bağrıbütün'e... Ailesi karşı çıktı. O direndi. Bir öğrencinin çiçek vermesi üzerine köyde kalma kararı aldı... Özlem Öğretmen şimdi köyün her şeyi...

Özlem öğretmen: Hayat buymuş işte!

Aydın'da zengin bir ailenin kızı olarak İngiliz Dili ve Edebiyatı'ndan mezun olan Özlem Galip, iki yıldır Mardin Kızıltepe'ye 35 kilometre uzaktaki Bağrıbütün köyünde öğretmenlik yapıyor.

Henüz 23 yaşında. İki yıl önce, daha 21 yaşındayken ağlaya ağlaya geldiği Bağrıbütün köyünde eski hayatının üstüne kurduğu bir yaşam sürüyor. Aydınlı varlıklı bir ailenin kızı olan Özlem Galip artık ne eskisi gibi her hafta tiyatroya gidebiliyor, ne de kendi şehrinde olduğu gibi olimpik havuzda yüzebiliyor. En fazla öğretmenlik yaptığı Mardin Kızıltepe'ye 35 kilometre uzaklıktaki Bağrıbütün köyünün önünde uzanan sarı bozkırlara bakarak denizmiş gibi hayal kurabiliyor. Ama tüm bunlara rağmen geride bıraktıklarına değil önüne bakıyor. Artık onun en büyük hayali öğrencilerini geleceğe taşımak ve tezini bitirip yüksek lisansını tamamlamak.

BETERİN BETERİ VAR
Aydınlı Özlem Galip, Selçuk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu. Özlem öğretmen mezuniyetinin ardından üniversitede öğretim üyeliği yaparken, hayatının geri kalanında Mardin Kızıltepe'ye 35 kilometre uzaklıkta bir köyde öğretmen olacağı aklının ucundan bile geçmiyordu. Üniversitedeki hocalarının çok sevdiği bir öğrenci olmasına rağmen, yaşadığı kadro sıkıntısı onu belki de kaderi olan öğretmenlik için başvurmaya itti. Tayini Mardin'e çıkınca şok geçiren Özlem Galip görevli olacağı ilköğretim okulunun Kızıltepe'nin 35 kilometre uzağında çok fakir bir köy olduğunu görünce kendisine kamera şakası yapılıyor zannetti; "Ben Mardin'i bile beğenmiyordum. Beterin beteri varmış" diyen Özlem öğretmen "Bir görüp hemen Aydın'a dönerim" dediği okulunu görünce yaşadıklarını şöyle anlatıyor; "Kızıltepe'ye geldiğimde aralık ayıydı, köye kadar araba gitmediği için beni köyün 5 kilometre uzağında bıraktılar. Ağlaya ağlaya okula geldim. Görevli diğer öğretmenler paltolarıyla oturup ısınmaya çalışıyorlardı. Burada kalmayacağımı, döneceğimi söyledim. Hepsi çok tepki gösterdi, 'o kalmazsa, sen kalmazsan kim kalacak' dediler. Sınıfa girdim, öğrencilerden biri hoş geldiniz diye çiçek verdi. Hepsi birden koşup bana sarıldılar çok şaşırdım. Gözlerindeki mutluluğu ben hayatım boyunca kimsede görmedim." Özlem öğretmen kafası karışmış bir halde Aydın'a geri‘HER ŞEYİ YAPABİLİRİM’ Mardin Kızıltepe’de oturan Özlem Galip, Bağrıbütün köyüne gelmek için her gün 35 kilometre yol gidiyor. Üstelik köylüler de çocuklarını okula göndermeye çok hevesli değil. Yüksek lisans tezini bitirmeye çalışan Galip’in diğer bir sıkıntısı da ihtiyacı olan kitaplara ancak 3 ayda kavuşabilmesi. Galip bu zorluklara rağmen “Burada öğretmenlik yaptığıma göre hayatta her şeyi yapabilirim” diyor.döndü. Bankacı babası kızına kıyamıyor gitmesini istemiyordu, annesi sürekli ağlıyor, arsasını satarak Özlem'i yurtdışına gönderme planları yapıyordu. Aradan bir hafta geçtiğinde Özlem, öğretmen olmaya karar vermişti. Her şeyini toplayıp, bir daha asla dönmem dediği Kızıltepe'nin yolunu tuttu. Aslında o da neden gittiğini bilmiyordu, 21 yaşındaki genç kız 'Çalıkuşu' olmaya karar vermişti. Herkes "geçici bir hevestir" dedi. Gidişini, "Annem o kadar kızdı ki benimle gelmedi. Tek başıma ev aradım, tek başıma yerleştim buralara. Annem hala her telefon konuşmamızda ağlar. Babam bir kez geldi, bir gece bile kalamadı" diye anlatıyor.

BAMBAŞKA ÖĞRENCİLER
Özlem Galip tam iki yıldır Bağrıbütün köyünde öğrencilerine İngilizce öğretiyor. Öğrencileri ilk gün yaptıkları gibi her gün usanmadan öğretmenlerine çiçek veriyorlar. Özlem okula erken gelip sobayı yakıyor, elinde çan dersin başladığı haber veriyor, hatta tuvalet temizliyor. Ama yine de "Ben doğrusunu yaptım mutluyum" diyor ve devam ediyor: "Ben 800 YTL kazanıyorum, 200'ü kiraya 100'ü bizi okula getiren servise gidiyor. Ben üç gece üst üste tercüme yapsam bundan fazla kazanırım. Ama sorun para değil. Burada kalmasaydım ömür boyu vicdan azabı çekecektim. Artık köydeki kızlar ablaları gibi değil benim gibi olmak için okuyacaklar. Buradan tek kurtuluşları okul, bunu anlatıyorum ben onlara. Üniversitedeyken hayatın gerçeklerinden çok uzaklaşmıştım, hayat buymuş işte." Özlem öğretmen'in görevli olduğu okulda elektrik yok, elektrik olmayınca su da yok. Özlem öğretmen hayatta ne kadar boş şeyler için üzüldüğümü burada anladım diyor; "Benim için mutluluk öğrencilerim gözlerinde gördüğüm ışık. Bu bir büyü gibi. Onlar bana o kadar muhtaç bakıyorlar ki ayrılıp bir yere gidemiyorum. Buradaki öğrenciler şehirdekilere benzemiyor. Ben de onların ne annesine, ne de ablasına benziyorum. O yüzden beni seviyorlar."

Hazırlayan: Sonat Bahar


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Şemdinli'ye çete davası
 Ölüm treni hemzemin geçitte biçti
 'Karım kendi derdini unuttu'
 'Mesleği ayağa düşürmeyin'
 Öldürülen öğretmene son görev
 "Amiral bu gelirle Etiler'de ev alamaz"
 Alman polisinden Kaplancılar'a baskın
 Mahkeme Rektör'e tahliye kararı vermedi
 Bröve hassasiyet nedeniyle inceleniyor
 'hakia.com'da bir Türk'ün imzası var
 O kişi ben değilim
YILMAZ ÖZDİL
Yerleştirin eski yerine paşa paşa...
Mesleği ya da...
ALİ KIRCA
İlk öğretmen
Okuma-yazma bilmediğimi kimse söyleyemez.
ÖMER LÜTFİ METE
TRT 'Yurttan Sesler' yazısı
Boşnak yazar Mehmet...
UMUR TALU
Picasso'nun sergisi Hakkâri'nin vergisi
Bütün gazeteler...
FATİH ALTAYLI
Çubukçu'nun dandik gözyaşları
Dokuz kişinin tecavüzüne...
ERDAL ŞAFAK
Bir dünya olayı
Türkiye'deki gelişmeleri kaygıyla...
El Cezire 'muhtırası'
İngiliz Mirror gazetesinin ABD Başkanı George W. Bush'un El Cezire...
Fos çıktı!
Ülkenin büyük bir kentine radyoaktif bombayla saldırma...
Güle güle ağlattılar: 0-4
Güle güle ağlattılar: 0-4
Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'ne devam etmek için kazanmak zorundaydı.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu