kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Puslu havaya aldanmayın"
Pankartlı protesto
"Teröre bulaşanlar her zaman kaybetmiştir"
Meclis Şemdinli olaylarını ele alacak

"Puslu havaya aldanmayın"

Yüksekova ve Şemdinli'deki olayların ardından Başbakan Erdoğan bölgeye sürpriz ziyarette bulunuyor. Ziyaret son ana kadar gizli tutuldu.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Şemdinli'de halka hitaben yaptığı konuşmada, vatandaşların puslu havaya aldanmamaları gerektiğini vurgulayarak, "Dünyada teröre bu kadar ağır bedel ödemiş bir ülke yok. Etnik ve dinsel milliyetçilik olmayacak. Dengesizlikleri gidermek gayesindeyiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, özgürlükler konusundaki gelişmelere dikkat çektiği konuşmada, "El ele kini nefreti ortadan kaldıralım" çağrısında bulundu.

TC VATANDAŞLIĞI ÜST KİMLİĞİ ALTINDA BERABER OLACAĞIZ''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türk, Kürt,
Çerkez, Laz aklınıza ne gelirse hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üst kimliği altında bir ve beraber olacağız. Alt kimliklere saygı duyacağız. Ancak hepimizin bir üst kimliği var. Nedir o? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Bundan da kimse rahatsız olmayacak'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Şemdinli Hükümet Konağı önünde vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, iktidarın üç kırmızı çizgisi bulunduğunu, bunlardan ilkinin etnik unsura dayalı milliyetçilik olduğunu söyledi.

Etnik unsura dayalı milliyetçiliği ortadan kaldıracaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Türk, Kürt, Çerkez, Laz aklınıza ne gelirse hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üst kimliği altında bir ve beraber olacağız. Alt kimliklere saygı duyacağız. Ancak hepimizin bir üst kimliği var. Nedir o? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Bundan da kimse rahatsız olmayacak. Olmamalı, çünkü bu bizim anayasal vatandaşlığımızdır ve asla bu etnik kimliğe göre bu ülkede muamele yapılamaz. Benim ve hükümetimin ölçüsü budur. Onun için de dengesizlikleri gidermenin gayreti içindeyiz'' dedi.

'BÖLGESEL MİLLİYETÇİLİK'

İkinci kırmızı çizginin ise bölgesel milliyetçilik olduğunu bildiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bunun da karşısındayız. Ama yıllarca biliyoruz ki Doğu, Güneydoğu, Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu'nun belli bölgeleri hep ihmal edilmiştir. Ege, Marmara ve Güney, bu bölgeler ise ihya edilmiştir. Ama şunu bilin ki bu bölgelerin insanları da ne yazık ki aldıkları birçok imkanları bu bölgede kullanmamıştır. Almışlar gidip batıda yatırım yapmışlar.

Teşvik kredisi çıkardık, dedik ki Doğu, Güneydoğu ve Doğu Karadeniz'i ayağı kaldıralım ama kimse bu yatırıma yanaşmıyor. Halbuki buraya gelip yatırımı yapsa buradaki birçok insanımız iş sahibi olacak. Maalesef bu tür sıkıntıları da yaşıyoruz. Ama bunları da aşacağız. Yeni yeni daha farklı alternatifler getireceğiz. Şimdi bütün gayretimiz altyapıyı süratle çözebilmektir. Bunları çözeceğiz.

Şemdinli'de maalesef arzu edilmeyen olayda mağdur esnafımız var. Ben, belediye başkanımız ve kaymakamımıza da söyledim. Sizler hemen bir araya geleceksiniz. Bizler de gerekirse sizlere burayla ilgili mühendis göndereceğiz. Oradaki dükkanlar hiç vakit kaybetmeden hemen yapılsın ve buradaki çirkinliği ortadan kaldıralım. Bunun talimatını verdik.''

'DİNSEL MİLLİYETÇİLİK'

Dinsel milliyetçiliğe de karşı olduklarını belirten Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Biz dinsel milliyetçiliğe de karşıyız. Kim hangi inancın mensubuolursa olsun onun inanç güvenliği bizim teminatımız altındadır. Herkesinancını inandığı gibi yaşamalıdır. Bizim inanç güvenliği noktasındakianlayışımız da budur. Dolayısıyla ben siz değerli kardeşlerimi, vatandaşlarımızı bütün bu olaylar karşısında daha mutedil olmaya, itidalle davranmaya, çünkü kin nefret bunlar bize bir şey kazandırmaz.Bunlarla çok şeyler kaybettik, kaybetmeyelim.

Ne ocaklar söndü bu bölgelerde. Bu ocakların sönmesinde mağdur olan kim oldu? Bu aileler. Bunlara fırsat vermeyelim. El ele omuz omuza verelim, bu kini nefreti ortadan kaldıralım. İktidarımız sonuna kadar bu işin takipçisidir. Takipçisi olacaktır. Şüphesiz ki beklentimiz yargıda, inşallah adil olan kararı verecektir. Bundan sonraki süreç inşallah barış kardeşlik sevgi ile dolu olsun.''

Başbakan Erdoğan, Hükümet Konağı önünde halka hitap ettikten sonrayürüyerek Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na gitti. Erdoğan, burada öğrencilerle bir süre sohbet ettikten sonra, hatıra fotoğrafı çektirdi. Başbakan Erdoğan, daha sonra helikopterle Yüksekova'ya gitti.

'BİZ SLOGANLARLA ÜLKE YÖNETMİYORUZ, İCRAATLARIMIZLA ÜLKEYİ YÖNETİYORUZ'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Biz sloganlarla ülke yönetmiyoruz, icraatlarımızla ülkeyi yönetiyoruz'' dedi.

Başbakan Erdoğan ile İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve beraberindeki Ak Parti milletvekilleri Fehmi Öztunç ve Mustafa Zeydan, Yüksekova'daki incelemelerinin ardın helikopterle Hakkari'ye geldi.

Hakkkari Valiliği'ne geçen Erdoğan ve beraberindekiler, bir süre burada dinlendi, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise Adliye Sarayı'na geçerek incelemelerde bulundu.

BİZ KESİNLİKLE İDARİ OLARAK BU İŞİN TAKİPÇİSİYİZ

Daha sonra Valilik balkonundan halka seslenen Başbakan Erdoğan, son günlerde meydana gelen olayları hep birlikte takip ettiklerini, bu gün de bölgeye geldiklerini söyledi.

Bu işin adli ve idari boyutu olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan,idari boyut kısmında her şeyleriyle var olduklarını, bunu sonuna kadarsürdüreceklerini kaydetti. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Fakat burada birşey ifade etmek isterim. Bazı arkadaşlar ellerinde kartonlarla duruyorlar. Şimdi değerli arkadaşlar ben size birşey söyleyeyim. Biz sloganlarla ülke yönetmiyoruz. İcraatlarımızla ülke yönetiyoruz. Bugüne kadar 4 yıllık Başbakanlığımda ve hükümettekiarkadaşlarımla beraber döktüğümüz teri gayet iyi biliriz.''

Son günlerde meydana gelen olaylarla ilgili idari açıdan yapılmasıgereken her şeyi yaptıklarını ve yapacaklarını, bunun için buraya geldiklerini dile getiren Erdoğan, ''Ve diyorum ki şu kin ve nefret dönemini kapatalım. Bunları ayaklar altına alalım. Biliniz ki yanlışlar varsa biz kesinlikle idari olarak bunun takipçisiyiz. Çünkü biz bunlardan çok çektik, çok bıktık, artık halkımızı bunlarla yoranlara da yormak isteyenlere de müsaade etmeyeceğiz. Ama sizinle elele vermemiz lazım'' dedi.

Başbakan Erdoğan halka seslenmeden önce, ellerinde pankartlar bulunan bir grup DEHAP'lı Valilik bahçesine gelerek slogan attı. Grubu Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe ile Yüksekova Belediye Başkanı Salih Yıldız susturdu. Grup, Erdoğan'ın balkona çıkmasıyla alkışlamaya başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Valilik çıkışında bazı esnaf ve vatandaşlarla sohbet ederek sorunlarını dinledi. Başbakan ve beraberindekiler, daha sonra helikopterle Van'a gitti.

SÜRPRİZ ZİYARET

Başbakan Tayyip Erdoğan Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'da yaşanan olayların ardından ani bir kararla Hakkari'ye gitti. Erdoğan'ın sürpriz ziyareti bölgede herhangi bir riske karşı son ana kadar gizli tutuldu.

Başbakan Erdoğan dün gece aldığı ani bir kararla saat 21.00'de Başbakanlığa ait ANA Uçağı'yla Van'a hareket etti. Geceyi Van'da geçiren Erdoğan bugün Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'yı ziyaret etti.

Çarşamba günü Başbakanlık'taki güvenlik zirvesinin ardından AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan MYK toplantısında olayları değerlendiren Başbakan Erdoğan tüm vatandaşlara sağduyu çağrısı yapmıştı.

Toplantıda parti yöneticileri Erdoğan'a "Bölgeyi ziyaret etmeniz faydalı olur" önerisinde bulunmuştu. Ancak Pazar günü yurt çapında gerçekleşen olaylar Başbakanın önümüzdeki haftalar için planladığı bu geziyi erkene çekmesine neden oldu.

İktidara geldiği günden bu yana deprem felaketinden sonra bile Hakkari'ye gitmediği için muhalefet tarafından eleştirilen Erdoğan'a son yaşanan olayların ardından DYP lideri Ağar, Bakanlar Kurulu'nun Hakkari'de toplanmasını önermişti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Mersin'de patlamaya hazır 50 A-4 tipi plastik madde ele...
 YYÜ'de 8 istifa
 Şener: Şarabın tadı dışında her şeyini bilirim
 40 milyon AIDS hastası var
 Petekler'e sahip çıkın
 Ölenler anıldı, terör lanetlendi
 Ciddi değilim eğlenceliyim
 Hayatın iki yakasına sımsıkı sarıldım
ÖMER LÜTFİ METE
Olmayana ergi siyaseti
Demirel düşüşlerinden birini...
UMUR TALU
Bunlar da oluyormuş!
Bir ahbaplık ve nispeten bir güven...
ERGUN BABAHAN
Şemdinli'den Saracoğlu'na
Bir çete reisiyle ilişki...
ERDAL ŞAFAK
Ya atı alan Fırat'ı geçerse?
Şu birkaç hafta içinde...
MEHMET ALTAN
Kemalist modernleşmeden demokratikleşme-ye
Türkiye; AB...
Bir tek komünistler onu protesto etmedi
Her gittiği ülkede onu Irak savaşı ve küreselleşme karşıtları ağır...
İngiliz polis: İdam cezası geri getirilsin
İngiltere'de bir silahlı soygunda bir kadın polisin öldürülmesi, idam...
Çayeli'nden derbiye
Çayeli'nden derbiye
Rize'de Cihan, Necati ve Hasan Kabze'nin demlediği 3 şekerli çayını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu