kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul kiraya, Doğu gıdaya çalıştı

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (DİE) ''2003-2004 Hane Halkı Tüketim Harcamaları'' anketi, İstanbul'da yaşayanların kiraya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayanların da gıdaya çalıştığını ortaya koydu.

DİE, ''2003-2004 Hane Halkı Tüketim Harcamaları'' anketi sonuçlarını açıkladı.

2003-2004 Hanehalkı Bütçe Anketi sonuçlarının birleştirilmesinden elde edilen sonuçlara göre, harcama grupları içerisinde, konut ve kirada yüzde 32,2 ile İstanbul, gıdada yüzde 47.3 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt ilk sırada yer aldı.

Ankete
göre, bölgelerin toplam harcamalarına bakıldığında en yüksek ortalama harcama, 1 milyon 265.8 bin lira ile İstanbul'da, en düşük harcama ise 491.3 bin lira ile Mardin, Batman, Siirt, Şırnak bölgesinde görüldü.

TOPLAM HARCAMANIN YÜZDE 25'İ İSTANBUL BÖLGESİNDE

Verilere göre, 2003 ve 2004 yıllarında toplam 14 katrilyon 291.5 trilyon lira tutarında tüketim harcaması yapılırken, bunun yüzde 25'i sadece İstanbul bölgesinde yapıldı.

Aynı dönemde, Ankara, İstanbul ve İzmir'den oluşan üç büyük ilin toplam tüketim harcaması 5 katrilyon 747.6 milyar lirayı bulurken, bu tutar toplam harcama tutarının yüzde 40.2'sini oluşturdu.

Türkiye genelinde, 2003-2004 yıllarını kapsayan dönemde toplam tüketim harcamaları içinde en yüksek oran yüzde 27.5 ile konut ve kira olurken
bunu yüzde 26.9 ile gıda ve alkolsüz içecekler izledi.

Toplam harcamalar içinde grupların payı alkollü içeceklerde yüzde 4.2, giyim ve ayakkabıda yüzde 6.5, mobilya, ev aletleri bakım ve hizmetleri yüzde 6.3, sağlık yüzde 2.3, ulaştırma yüzde 9.4, haberleşme 4.4, eğlence ve kültür yüzde 2.3, eğitim hizmetleri yüzde 2.1, lokanta ve oteller yüzde 4.3 ve çeşitli mal ve hizmetler yüzde 3.8 olarak sıralandı.

Aynı dönemde, hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en yüksek payı yüzde 39 oranıyla
gıda ve alkolsüz içecekler harcamaları aldı. Bu bölgeyi yüzde 35.8 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi, yüzde 34.4 ile Ortadoğu Anadolu Bölgesi
izledi.

Bölgeler bazında, bazı harcama grupları içinde en yüksek oranlar, alkollü içecekler, sigara ve tütünde yüzde 5.3 ile Orta Anadolu, giyim ve ayakkabıda yüzde 8.2 ile Kuzeydoğu Anadolu bölgesi, konut ve kirada yüzde 28.4 ile Batı Anadolu oldu.

İSTATİSTİKİ BÖLGELER

2003-2004 Hanehalkı Bütçe Anketi'nden elde edilen sonuçlara göre, harcamalara bakıldığında, hanehalkı tüketim harcamalarında, Mardin
Bölgesi'nde en yüksek payı yüzde 47,3 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu alırken, bu bölgedeki en düşük harcama payını yüzde 0,2 ile eğitim hizmetleri harcamaları aldı.

Gıda harcamalarına en yüksek payı ayıran ikinci bölge ise yüzde 43,4 ile Van Bölgesi oldu. Bu bölgedeki en düşük harcama payını ise yüzde 0,3 ile eğitim eğitim hizmetleri harcamaları alırken, bunu yüzde 0,7 ile sağlık harcamaları takip etti.

ÜÇ BÜYÜK İL

İstanbul bölgesinde ise harcama grupları içerisinde en yüksek payı yüzde 32,2 ile konut ve kira harcamaları alırken, gıda ve alkolsüz içkilerin payı yüzde 20 ile ikinci en yüksek harcama grubunu oluşturdu. Eğitimin payı ise yüzde 3.1 olarak belirlendi.

Ankara bölgesinde harcama grupları içerisinde en yüksek payı yüzde 30,8 ile konut ve kira harcamaları alırken, gıda ve alkolsüz içkilerin payı yüzde 21.7 ile ikinci en yüksek harcama grubunu oluşturdu. Eğitimin payı ise yüzde 2.3 oldu.

İzmir bölgesinde ise harcama grupları içerisinde en yüksek payı yüzde 29.2 ile konut ve kira harcamaları alırken, gıda ve alkolsüz içkilerin payı yüzde 21.6 ile ikinci en yüksek harcama grubunu oluşturdu. Eğitimin payı ise yüzde 2.7 olarak belirlendi.

Bazı harcama grupları içinde bölgeler bazında en yüksek harcamalara bakıldığında alkollü içecekler,sigara ve tütünde yüzde 6.2 ile Ağrı,Kars, Iğdır ve Ardahan bölgesi, giyim ve ayakkabıda yüzde 8.8 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt bölgesi, konut ve kirada yüzde 32.2 ile İstanbul bölgesi, sağlıkta yüzde 3.3 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli bölgesi, eğitimde yüzde 3.2 ile Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane bölgesi ilk sıralarda yer aldı.

Hanehalkı Bütçe Anketi Sonuçlarından bölge bazında tahmin üretmek üzere, 2003 Hanehalkı Bütçe Anketi örnek hanehalkı sayısının üçte ikisi ile 2004 Hanehalkı Bütçe Anketinde uygulanan örnek hanelerin tamamı birleştirilerek, 2003-2004 yılına ait harcamaları elde edildi ve 2003 yılındaki harcama değerleri 2004 yılının ilgili ayındaki fiyatlarına çekildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Türk Telekom'da hisse devri tamam
 Vakıfbank halka arzına yoğun talep
 Koç,Tüpraş'ta Shell'in hissesini azaltabilir
 Bilançolara elektronik takip
 THY 23 yeni dış hat açacak
 Saat 13.30, Telekom artık özel
 Avrupa'da sabit ve mobilde tek telefon dönemi başlıyor
 24 Avrupalı telekom şirketi ortak altyapı için birleşti
 'Para cıva gibidir, yatağını bulup akar'
 Yolsuzluğu azalttınız ekonomide sınıf atladınız
 Seyrantepe ihalesi askıya alındı
 Tekstil dünyası yasta
 Oger lideri de devralacak
 Şirket para basıyor
 EPDK, belediyeleri borçlarından doğalgazı sattırarak...
 ATAK helikopterleri ihale yarışı başlıyor
 Erdemir'de karar 18 Kasım sonrasında
 Devlet 'boş'a 17.1 milyon YTL ödüyor
GAZİ ERÇEL
Başkanların görev süresi biterken
Ülkemizde Merkez...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancı, borsada 13 ay sonra satıp bonoya 'devam'...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Helal hayat mı, gerçek yaşam mı?
'Helal...
Bakanlık kanser ilacını pahalı buldu
Meme kanserinde ölüm riskini yarı yarıya azaltan ilaç Sağlık...
Yılmaz'a cips yasak
Obeziteyle mücadele kapsamında İngilizler, ünlülerin abur cubur...
Çocukların terör oyunu
Çocukların terör oyunu
Şemdinli girişinde yaşları 9 ile 17 arasında değişen çocuklar,...
Fransa fazla korkunun kurbanı oldu
Fransa fazla korkunun kurbanı oldu
Fransa Entegrasyon Yüksek Konseyi üyesi Gaye Petek: Özellikle...
IMKB
E: 34.172 D:% 0,22
DOLAR
S: 1,364 D:% 0,037
EURO
S: 1,597 D:% -0,219
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu