kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vakıfbank halka arzına yoğun talep

Vakıfbank, hisselerinin yüzde 21.89'unun halka arzında 5.9 kat talep toplayarak, 1 milyar 274 milyon dolar gelir elde etti.

Vakıfbank'ın halka arz sonuçları, Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Beyazıt ve Genel Müdür Bilal Karaman tarafından düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı.

Verilen bilgiye göre, talebin ancak yüzde 19.6'sının karşılanabildiği halka arzda, 930 milyon doları yurt dışında, 344 milyon doları da yurt içinden olmak üzere toplam 1 milyar 274 milyon dolar halka arz geliri elde edildi.

''HEDEFİMİZ İLK 3'TE YER ALMAK''


Yusuf Beyazıt, sorular üzerine de halka arz ile birlikte Vakıfbank'ın kurumsal yapısını tamamlamış olacağını ve denetim sonucu ortaya çıkan rakamları kamuoyuna açıklayarak şeffaflaşmaya katkı sağlayacağını vurguladı.

Bankanın bundan sonraki süreçte ilk 4'te yer alacağını ifade eden Beyazıt ''Hedefimiz ilk 4 içinde yer almak değil, çıtayı yükselterek ilk 3'te yer almaktır. Önceliğimiz KOBİ'ler ile işadamlarının kredi talebi olacaktır'' dedi.

Beyazıt ''Yurtdışında satın alma, birleşme çalışmalarınız var mı? Avusturya'da böyle bir çalışmanızın olduğunu biliyoruz'' sorusu üzerine, Viyana'da AB ölçeklerinde kurulmuş bankanın bir iştirakinin bulunduğunu, geçtiğimiz Cuma günü de Frankfurt'un ardından Köln'de o bankanın bir şubesini açtıklarını söyledi. Beyazıt, ''Satın alma ya da birleşmeye dair şu anda herhangi bir arayışımız veya görüşmemiz söz konusu değildir'' diye konuştu.

Vakıfbank'ın finans açısından çok güçlü rakipleri bulunduğuna dikkat çeken Beyazıt, ''Gururluyuz, gelecek açısından umutluyuz. Şu anda keyifli günler geçiriyoruz. Bırakın keyfimiz bu aralar sürsün'' şeklinde konuştu.

930 MİLYON DOLAR YABANCI SERMAYE GİRİŞİ

Vakıfbank Genel Müdürü Bilal Karaman da toplam talebin yüzde 93'ünün yabancı kurumsal yatırımcılardan gelmesinin, Vakıfbank'ın ve Türkiye'nin bugünü ve geleceğine dair yabancıların güvenini net bir şekilde ortaya koyduğunu vurguladı.

Vakıfbank'ın halka arzında yatırımcılara özel avantajlar sağlayacak farklı talep toplama yöntemleri uyguladıklarını, bunların da likit fon teminatı yöntemi ile ödeme ve talebe göre fiyat artırma olduğunu ve bunun başarıya büyük oranda etki ettiğini belirten Karaman, halka arzda yurtiçi ve yurtdışında toplam 7 milyar 150 milyon dolar (9.8 milyar YTL) talep toplandığını, yatırımcı sayısının 35 bin 119'a ulaştığını, halka arz sonunda da 34 bin 168 yatırımcıya hisse tahsisi yapıldığını bildirdi.

Halka arza katılan yatırımcıların yüzde 97.3'üne hisse senedi tahsisi yapıldığını, yüzde 15'lik ek satış hakkının kullanılmasına rağmen genel olarak yatırımcı talebinin yüzde 19.6'sının karşılanabildiğini kaydeden Karaman, Vakıfbank'ın kesin talep miktarının halka arz miktarının 5.9 katına ulaştığını söyledi.

Karaman, halka arzda yurtdışı kurumsal yatırımcıya dağıtılan hisse adedinin 235 milyon 200 bin olduğunu, bunun tutar olarak da 930 milyon dolara tekabül ettiğini belirterek, ''Vakıfbank'ın halka arzından ülkemize 930 milyon dolar yabancı sermaye girişi sağlanmıştır. Bu yatımcıların bir çoğunun hisse senetlerini 3 yıllığına portföylerinde tuttuğunu dikkate alırsak bu yatırımların kalıcı olacağını düşünüyoruz'' dedi.

Karaman, halka arza sunulan toplam hisse sayısının 280 milyon adet, yurtiçi ve yurtdışı toplam hisse talebinin 1 milyar 645 milyon adet olduğunu, halka arz edilen hisse adedinin 5.9 katı talep toplandığını kaydetti.

Halka arzda yurtiçi yatırımcılara ise 86 milyon 800 bin adet hisse dağıtıldığını kaydeden Karaman, halka arzda nihai fiyatın 5.40 YTL olduğunu bildirdi.Vakıfbank'ın piyasa değerinin yaklaşık 5.1 milyar dolar olduğuna işaret eden Karaman, ''Toplam 7 milyar 150 milyon dolarlık talep büyüklüğü göz önüne alındığında, halka arzda toplam talep büyüklüğü bankanın toplam değerini aşmıştır'' dedi.

4.75 İLE 5.9 KATI TALEP


Karaman'ın verdiği bilgiye göre, toplam talebin yüzde 93'ü yurtdışı kurumsal yatırımcılardan gelirken, halka arzda tahsis guruplarına göre nihai dağıtım oranı yüzde 1.4 Vakıfbank çalışanlarına, yüzde 4.7 Vakıfbank müşterilerine, yüzde 20 yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 0.9'u yurtiçi kurumsal yatırımcılara, yüzde 73'ü yurtdışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi.

Vakıfbank'ın hisse durumu yüzde 58.45 Vakıfbank Genel Müdürlüğü, yüzde 16.10 Vakıfbank Emekli Sandığı, yüzde 25.18 halka açıklık, yüzde0.27'de diğerlerinden oluştu.

Soruları da yanıtlayan Karaman, 5 milyon 800 bin toplam müşteriye sahip, 300 bin KOBİ müşterisi bulunan Vakıfbank'ın aslında bugüne kadar bu potansiyelini yeterince harekete geçiremediğini, bunu harekete geçirecek çözüm yolları üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bankanın yeniden yapılanma sürecinde daha fazla müşteri odaklı ve daha fazla pazarlamaya yönelik çalışma yürüteceklerini belirten Karaman, bankanın 9 aylık bilanço rakamlarını çok yakında açıklayacaklarını bildirdi.

Faiz oranlarına ilişkin bir soruya da Karaman ''Faiz oranlarında kısa sürede çok hızlı düşüşler beklemiyoruz, ama kademeli düşüş devam edecektir'' yanıtını verdi.

Vakıfbank Kurumsal Finansman ve Sabit Getirili Kıymetler Yönetmeni Adnan Güzel de halka arz fiyat aralığı ve 5.9 katı talebe ilişkin bir soru üzerine, halka arz edilen hisse adedinin 5.9 katlık talep toplanmasının nihai oluşan 5.40'lık fiyata göre gelen talep olarak algılanmaması gerektiğini, toplam talep olarak algılanması gerektiğini ifade etti.

Güzel, ''4.75 ile eğer satmayı düşünseydiniz bu kadar bir talep bulunmaktadır, ama nihai fiyata göre hesaplasanız da 5.93'ten bile 2.7 kattan fazla bir talep var. Fiyat tespit edilirken en optimum olarak 5.40 fiyatı tespit edildi'' şeklinde konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Türk Telekom'da hisse devri tamam
 Koç,Tüpraş'ta Shell'in hissesini azaltabilir
 İstanbul kiraya, Doğu gıdaya çalıştı
 Bilançolara elektronik takip
 THY 23 yeni dış hat açacak
 Saat 13.30, Telekom artık özel
 Avrupa'da sabit ve mobilde tek telefon dönemi başlıyor
 24 Avrupalı telekom şirketi ortak altyapı için birleşti
 'Para cıva gibidir, yatağını bulup akar'
 Yolsuzluğu azalttınız ekonomide sınıf atladınız
 Seyrantepe ihalesi askıya alındı
 Tekstil dünyası yasta
 Oger lideri de devralacak
 Şirket para basıyor
 EPDK, belediyeleri borçlarından doğalgazı sattırarak...
 ATAK helikopterleri ihale yarışı başlıyor
 Erdemir'de karar 18 Kasım sonrasında
 Devlet 'boş'a 17.1 milyon YTL ödüyor
GAZİ ERÇEL
Başkanların görev süresi biterken
Ülkemizde Merkez...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Yabancı, borsada 13 ay sonra satıp bonoya 'devam'...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Helal hayat mı, gerçek yaşam mı?
'Helal...
Bakanlık kanser ilacını pahalı buldu
Meme kanserinde ölüm riskini yarı yarıya azaltan ilaç Sağlık...
Yılmaz'a cips yasak
Obeziteyle mücadele kapsamında İngilizler, ünlülerin abur cubur...
Çocukların terör oyunu
Çocukların terör oyunu
Şemdinli girişinde yaşları 9 ile 17 arasında değişen çocuklar,...
Fransa fazla korkunun kurbanı oldu
Fransa fazla korkunun kurbanı oldu
Fransa Entegrasyon Yüksek Konseyi üyesi Gaye Petek: Özellikle...
IMKB
E: 34.172 D:% 0,22
DOLAR
S: 1,364 D:% 0,037
EURO
S: 1,597 D:% -0,219
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu