kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Yabancı sermayeyi ürkütmeyin"
17 Aralık'tan bu yana AB'nin 10 yılda vereceğinden fazlasını kazandık

"Yabancı sermayeyi ürkütmeyin"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, uluslararası sermayeyi çekme konusunda yaşananları, iş hayatına yeni başlamış bir işletmenin ''ilk kuruşu'' kazanmasında yaşadığı zorluklara benzetirken, Türkiye'nin uluslararası sermayeyi çekme konusunda hala ''ilk kuruşlarını'' kazandığını söyledi.

Ali Babacan, Yabancı Sermaye Derneği (YASED) tarafından düzenlenen''Yabancı Yatırımların Yeni Gözdesi: Fırsatlar Ülkesi Türkiye'' başlıklı konferansın açılışında yaptığı konuşmada, faizleri yüzde 60 seviyesinden yüzde 14'ler seviyesine indirirken ''uluslararası sermayeye kapıları kapatalım'' demediklerini, bunu deme şartlarının da zaten bulunmadığını söyledi.

Babacan, ''Her yıl işgücüne katılan yaklaşık 500 ile 700 bin kişiye iş bulalım, artı işsizler ordusundan da bir miktar işsizimizi kurtaralım ama şu tür sermayeye kapımızı kapatalım da şu tür sermayeye kapılarımızı ardına kadar açalım demedik". Deseydik, takdir edersiniz ki başarıları elde etmek mümkün olmazdı'' diye konuştu.

''DAHA KAT EDECEK UZUN YOLUMUZ VAR''

3 yıllık sürede edinilen başarılardan söz ederken nihai başarıdan söz etmediğini ifade eden Babacan, şöyle devam etti: ''Daha kat edecek uzun bir yolumuz olduğunu biliyorum.
Enflasyonda, büyümede, faiz oranlarında, borç yükünde, işsizlikte ve diğer alanlarda daha uzunca bir yolumuz var. Ancak 3 yıl gibi gerçekten kısa bir sürede elde edilen sevindirici gelişmeler geleceğe ilişkin umutlarımızı, moralimizi, sorun çözme azmimizi ve heyecanımızı artırmaktadır.''

Ali Babacan konuşmasında daha sonra, uluslararası sermayeyi Türkiye çekmek için 3 yıl içinde neler yaptıklarını anlattı. Türkiye'yi bir dünya ekonomisi yapma konusunda kararlı davrandıklarını ve önemli bir anlayış değişikliğini yerleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Babacan, başta Başbakan olmak üzere kendisi ve diğer bakan arkadaşlarının Türkiye'nin olanaklarını, sunduğu fırsatları anlatmak için çok yoğun çaba sarf ettiklerini, dünyanın dört bir köşesinde potansiyel yatırımcılara Türkiye ile ilgili planlarını, hayallerini anlattıklarını kaydetti.

''MEVLİTHAN GİBİ TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİNİ ANLATTIK''

Babacan bu arada, uluslararası finans kuruluşları ile sermaye kuruluşları ile her fırsatta, her ortamda bir araya geldiklerini belirtirken, ''adeta bir mevlithan gibi, sürekli Türkiye'nin potansiyellerinden, zenginliklerinden bahsettik'' dedi.

İlki geçen yıl Mart ayında, ikincisi bu yıl 29 Nisan'da gerçekleştirilen Yatırım Danışma Konseyi toplantılarına, dünyanın önde gelen uluslararası firmalarının üst düzey yöneticilerinin katıldığını anımsatan Babacan, ''Kuşkusuz bu toplantılar havanda su dövülen toplantılar olmamış, alınan kararlar, ortaya konan görüşler takip edilmiş, işaret edilen engellerin kaldırılması için kararlı adımlar atılmıştır'' diye konuştu.

Yapılan tüm çalışmaların, hükümetin kamu kuruluşlarının özel sektörün ve sivil toplum örgütlerinin tüm çabalarının sonuç verdiğini belirten Babacan, uluslararası sermaye konusunda 3 yıl içinde rekorla adlandırılabilecek bir başarı elde edildiğini bildirdi.

Babacan, Hazine Müsteşarlığı'na bağlı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre, 1 Ocak 1954 tarihinden 31 Aralık 2002 tarihine kadar olan sürede Türkiye'de kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı yalnızca 5 bin 584 iken, 2003 yılından bu yana yaklaşık 3 yıl içinde yabancı sermayeli şirket sayısının toplam 11 bin 622'ye yükseldiğini bildirdi.

Ali Babacan, ''yani 1954'ten 2003 yılına kadar 48 yılda 5 bin 584 adet şirket, 2003 yılından bugüne 3 yıl içinde ise 6 bin 38 şirket kurulmuştur. 48 yılda kurulanın tamamından daha fazlası son 3 yıllık sürede kuruldu'' dedi. Devlet Bakanı Babacan, ülkeye giren yabancı sermaye miktarında da artış kaydedildiğini bildirdi.

8 AYDA 2.9 MİLYAR DOLARLIK YABANCI YATIRIM

48 yıllık sürede, yıllık olarak bazı istisnalar dışında ortalama yabancı sermaye miktarının 1 milyar dolar seviyesini aşmadığını belirten Babacan, buna karşılık 2003 yılında 1.7 milyar dolar, 2004 yılında 2.8 milyar dolar seviyesine ulaşıldığını söyledi.

Babacan, ilk 8 aylık dönemde Türkiye'ye giren doğrudan yabancı yatırım miktarının ise 2 milyar 909 milyon dolar olduğunu, bu rakamın geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 910 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Babacan, bu rakamların içinde Türkiye'de son dönemde gerçekleştirilen özelleştirme sonuçlarının henüz yansımadığı için bulunmadığını, işlemlerin tamamlanması ve sermayenin fiili olarak gelmesiyle bir müddet sonra çok daha büyük rakamlara ulaşılacağını belirtti.

Bu rakamların Türkiye'nin yabancı yatırım konusunda nasıl hızlı bir değişim içinde olduğunu çok net olarak ortaya koyduğunu ifade eden Babacan şunları söyledi:
''Gerek Başbakanımızın gerekse bizlerin gösterdiği yoğun çabanın nasıl somut sonuçlara tahvil edildiği, bu rakamlarla açık olarak ortaya konulmaktadır. Tabii ki bunlar yeterli rakamlar yeterli oranlar değildir. Türkiye potansiyeli ile konumu ile imkanları ile fırsatları ile bundan çok daha fazlasını hak eden bir ülkedir. Bizim çalışmalarımız hiç bir zaman hız kesmeyecek, ivme kaybetmeyecek, kararlılığımız asla sarsılmayacak ve çok daha iyi rakamlara inşallah hep birlikte imza atılacaktır.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Fransa'daki isyan Euroyu vurdu
 Şener:"TMSF kararlarına etkimiz yok"
 Toyota, 250 bin otomobili geri çağırıyor
 ''Medyanın Profili'' çıkarılacak
 Sanayi üretimi Eylül'de %9.3 arttı
 Demir-çelik ve otomotiv sektörüyle ilgileniyoruz
 2B için geri sayım başladı
 Dikkat, aynı ilaca iki farklı fiyat ödüyor olabilirsiniz!
 'Vakıfbank hisseleri % 15 iskontolu halka açılacak'
 Fransa'da iç karışıklık Euro'nun belini kırdı
 Peyniri çürütmeyen formülü bul AB'den fonu sen kap
 'Yerli hammaddeyle maliyeti yarıya düşürdük'
 Malatya'ya mouse fabrikası
 Yunanlılar'ın gözü Türkiye'de
 Denizbank'tan 9 ayda 181 milyon YTL kâr
 Ziraat'in 'emlak' kârı 1.8 milyar YTL oldu
 Anadolubank konutta faizi % 1.19'a çekti
 TEB konut için 10 yıllık yabancı kaynak sağladı
 Akbank kredinin yüzde 37'sini Kobi'lere ayırdı
 Hükümetten ihracata desteği artırma kararı
 'Turkcell'e el konmayacak'
 Maliye Bakanı: Yeni KİT zammı yapılmayacak
 Genç girişimcilere proje desteği verilecek
 Kısa Kısa...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Kanunlar uygulansa sanatçılar mağdur olmaz
Pazar akşamı...
MELİHA OKUR
Petrol ve ABD faizi
Herşeyin light ürünü olur da...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Üç katlık farkın ana nedeni: Kur
Bayram tatili içinde...
Etiler'de gizli kumarhane
Etiler'de 'İlnova Home Production' isimli bir turizm şirketinin...
Gönüllü hocaların yabancı dil desteği
Maddi nedenlerle yabancı dil eğitimi alamayan üniversiteli gençlere...
İbretlik bir vekil öyküsü
İbretlik bir vekil öyküsü
Süleyman Bölünmez, 100 trilyonluk akaryakıt kaçakçılığından...
'Reformlar hız kesti' AB Türkiye'ye rest çekti
'Reformlar hız kesti' AB Türkiye'ye rest çekti
Avrupa Birliği Komisyonu, 2005 Türkiye İlerleme Raporu ve Katılım...
IMKB
E: 33.749 D:% -0,24
DOLAR
S: 1,366 D:% 0,257
EURO
S: 1,607 D:% -0,279
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu