kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hükümeti 2006'da enflasyon zorlar


Büyüme tahminim yüzde 5 olan resmi öngörülerin üzerinde. Ekonominin yumuşak karnı cari açığın 22 değil 25-26 milyar dolar olacağı kanısındayım. Hükümeti en çok zorlayacak konu ise yüzde 5 hedeflenen enflasyon.

Kasım ayının başında 2006 yılı ile ilgili bir çok veri, doküman ve bilgiye sahip olduk. IMF, gelişmeleri gözden geçirip gitti. Hükümet, bütçe tasarısını Meclis'e sundu. 2006 yılı konusunda bekleyişlerimiz şekillendi. 80'li ve 90'lı yılların bir çoğunda böyle bir lüksümüz yoktu. Verilerin güvenilirliği, yüksek enflasyonlu ortamda ve politik belirsizliklerin içinde, hayli düşüktü. Gelecek yıla ait öngörüler kuşkularla doluydu. Kriz sonrası aklımız başımıza geldi. Önce enflasyonu düşürdük, sonra da gerçekçi tahminler yapma çabalarına giriştik. Bu konuda
da epey yol aldık. Bu çerçevede benim 2006 yılı ile ilgili özet tahminlerin şöyle: Büyüme: Makroekonomik programlarımızın en zayıf yönü büyüme tahminlerinde. Bunun nedeni, Türkiye'nin "potansiyel büyüme oranını" tam olarak hesaplayamamamızdan kaynaklanıyor. Hükümetler ve IMF buna bir formül buldu. Her yılın başlangıcında yüzde 5 büyüme tahmini ile işe başlıyor. Gerçekleşmeler bunun üzerinde olursa "başarılı" oluyorlar, gerçekleşmezse başarısızlığa "bir neden" bulup üzerine yıkıyorlar.

BÜYÜME YÜZDE 6 OLUR
Benim, 2006 yılı büyüme tahminim resmi öngörülerin üzerinde. Yüzde 5.5 ile 6 arasında bir büyüme bekliyorum. Nedeni, sıkı kamu maliyesi politikasına karşın, özelleştirmeden gelecek tutarların iç talebe katkısı, sistemdeki likidite bolluğunun devamı, petrol fiyatlarında 2005 yılındaki gibi yükselmelerin gözlenmeyeceği ve YTL'nin değer kazanma sürecinin sona ereceği noktalarına dayanıyor. AB ile sürecek müzakerelerde atılacak adımların, bekleyişleri olumlu yöne sürüklemesi olasılığı yüksek. Ayrıca hükümetin, tersini söyleseler de, 2007 seçimlerini düşünerek büyümeyi destekleyici yönde politika ve uygulamalara gireceğini beklemek gerekiyor.
Enflasyon: Yüzde 5 olarak hedeflenen fiyat artış oranının 2006 yılında hükümeti en fazla zorlayacak konu olacağına şüphe yok. Yüksek düzeylerdeki enflasyon oranını düşürmenin, tek hanelilere göre daha kolay olduğunu
öğrendik. Şimdi yıllık fiyat artışlarını yüzde 8'lerden yüzde 5'lere indirmeyi deniyoruz. Burada büyük güçlüklerle karşılaşacağımız kesin. Özellikle, petrol fiyatlarının halen hissedilmemiş birincil ve ikincil etkilerinin ortaya çıkma olasılığı, kur etkisinin tersine dönmesi nedeniyle geçmiş yıllardaki avantajların kullanılamayacak olması ve hizmetler sektöründe süren direnç, yüzde 5 hedefinin 1- 1,5 puan aşılacağına işaret ediyor.
Faiz dışı fazla: Milli gelirin yüzde 6,5'i şeklinde ve piyasaların "çapa"sı olarak öngörülen oranda bir sorun olmayacağı kanısındayım.
Kamu borcu/milli gelir oranı: İç ve dış kamu borçları artmaya devam etmekle birlikte, bu borçların milli gelire oranının yüzde 60'a ineceği varsayımına ben de katılıyorum. 2006 yılında da gerek faizlerdeki düşüşlerin sürecek olması, gerekse büyümenin devamı "borç dinamikleri"nin olumsuz etkilerini azaltıyor. Ancak yüzde 60'lık yükseklik, risk unsuru olmakya devam ediyor.
Cari işlemler açığı: Türk ekonomisinin yumuşak karnı olan cari işlemler açığının milli gelire oranının yüzde 6.5 civarlarında ve 24-25 milyar dolar civarında oluşması kaçınılmaz görünüyor. Döviz kurunda geçmiş yıllardaki değerlenmenin etkilerinin 2006'da da süreceği kesin.
Döviz kuru: Tahmini en zor konuların başında döviz kuru geliyor. Benim öngörüm, bu yıl reel değerlemenin hız kesip, az da olsa YTL'nin değer kaybedeceği. Nedeni ise, Merkez Bankası'nın zorunlu olarak rezerv biriktirmek için piyasaya yapacağı müdahalelerin biraz daha hızlanması gereğine dayanıyor. Özelleştirmeden gelecek dövizleri de dikkate aldığımızda bu müdahaleler kaçınılmaz olacak. Yıl ortalaması tahminim, dolar bazında 1.400 YTL.
Reel Faiz: 2006 yılında, Merkez Bankası'nın gecelik faiz oranını 2-3 puan daha faiz düşürme kararı almasını beklemek gerçekçi olur. Enflasyonun ortalama yüzde 6,5 şeklinde gerçekleşeceğini baz olarak aldığımızda, kamu kağıtlarının reel faizleri yüzde 5-6 civarında oluşacaktır. Diğer finansal araçların faizlerinin ise buna göre şekilleneceği tabiidir.
Genelde, 2006 yılına ilişkin beklentilerim böyle. Bu tabii ki temel senaryo. Sistemdeki mevcut riskler harekete geçerse, etkilerine göre temel senaryoda da oynamalar ortaya çıkabilir. Burada bir gerçeğin altını çizelim. İşler yukarıdaki beklentilere göre şekillense de, halk "iyi ama bu olumlu gelişmeler bana yansımıyor" eleştirisini sürdürmeye devam edecektir.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Bu petrol fiyatlarıyla gel de nükleer santral inşa etme'
 Boğaz'a 3. köprüden önce tüp tünel geliyor
 'Şubeden en iyi hizmeti veren banka biz olacağız'
 Memur şehri vergide İstanbullu'yu yakaladı
 Tüketimin düşük olması Türkiye'yi çekici kılıyor
 'Süpermarketleri is-te-mi-yo-ruz!'
 Süper benzin 2006 sonunda tarih oluyor
 Hazine'den iki ihale
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Evet, vergi yatırım araçları arasında dengeleri...
GÜNTAY ŞİMŞEK
İDO'nun ideali yok mu?
İstanbul Deniz...
Erkekse 'Dikmen' kız olursa 'Buzbağ'
Avrupa'da çocuklara "şarap" ya da "şaraplık üzüm" isimleri verme çok...
Van-ABD arası zafer koşusu
Van'da toprak bir evde yaşayan, atletizm Gençler Avrupa Şampiyonu...
Yerli versiyon 'Baba'
Yerli versiyon 'Baba'
Saral ve Şahin aileleri arasında 2004'de başlayan hesaplaşma İstanbul...
40 yıllık dostluğu sandık bozdu
40 yıllık dostluğu sandık bozdu
Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez'in, yerel seçimlerde...
IMKB
E: 33.152 D:% 1,10
DOLAR
S: 1,350 D:% -0,037
EURO
S: 1,625 D:% -0,031
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu