300 bin ton şeker üretmek demek 2.5 milyon ton pancar üretmek anlamına geliyor. Bu nedenle mısır yerine pancarın tercih edilmesi daha fazla üretim demek. Pancar üreticileri ve şeker fabrikaları 'biz bir şey istemiyoruz, AB'deki uygulamalara sadık kalınsın' deniyor. Bu da halen yüzde 10 civarında olan nişasta bazlı şeker üretiminin yüzde 2-3'lere çekilmesini doğuruyor.
Dünya piyasalarında şeker 300-400 dolara mal edilirken bizde bu rakam 750- 800 dolara çıkıyor. Yüzde yüz kapasite ile çalışmaları için 18 milyon ton pancar üretilmesi
gerekli. 25 şeker fabrikasında 21 bin kişi çalışıyor. Pancar üreticileri ile birlikte 5-6 milyonluk bir aileden söz ediliyor. Türkiye'nin yıllık mısır tüketimi yaklaşık 3 milyon 250 bin ton civarında. Bu yıl yaklaşık 4 milyon tonr rekolte bekleniyor.
Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi mısır için 357 bin lira fiyat açıklamıştı. Şu anda mısır için açıklanan fiyat yaklaşık 260 lira, piyasada ise 210 bin liraya kadar indiği söyleniyor. En iyi alıcı olarak görülen nişasta bazlı şeker üreticileri de ek kota olmadığı için piyasada yoklar.
Geçen yıla göre fiyatlar düştüğü için üreticiler hükümetten 50-60 bin lira gibi bir prim bekliyor.