kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Alışveriş arabaları, mangal olmasın diye zincirleniyor!
At 1 YTL'yi zincir çözülsün!

Market arabası mangal oldu!

Marketler alışveriş arabalarını para karşılığı vermeye başladı. Nedeni: Kimi evde çocuk arabası, kimi piknikte mangal olarak kullanıyor...

Alışveriş arabaları, mangal olmasın diye zincirleniyor!

Marketler alışveriş arabalarını zincirleyip, 1 YTL karşılığında açıyor. Çünkü tanesi 90 Euro, dört tekerleği 35 Euro olan alışveriş arabaları mangal, çocuk arabası olarak kullanılıyor.

Türk halkının market arabalarını çocuk arabası, meyve sepeti ve hatta mangal olarak kullanma eğilimi, hipermarketleri önlem almaya zorladı. CarrefourSA'larda başlayan uygulama, şimdi Migros'un bazı hipermarketlerinde de uygulanıyor. Zincirle birbirine bağlı olan alışveriş arabalarını kullanabilmek için 1 YTL'yi sap kısmındaki hazneye yerleştirmek gerekiyor. Kilit 1 YTL ile açılıyor, işiniz bittiğinde parayı geri almak için arabayı aldığınız yere geri götürmeniz yetiyor. Peki bu uygulama sadece arabaların aynı yerde toplanıp çevreye dağılmaması için
mi? Herkes öyle sanıyor ama aslında marketler, giderek artan araba kayıplarının yarattığı ekonomik zararı önlemeye çalışıyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre market arabaları, özellikle yakın çevrede yerleşim yerleri varsa, eve kadar müşteriye eşlik ediyor, sonra da apartman boşluğunda kömürlük, balkonda sebzelik ve piknik alanında mangal olarak kullanılıyor.

TANESİ 90 EURO
Türkiye çapında yaygın bir marketin yaklaşık 50 bin alışveriş arabasına sahip olduğu hesaplandığında zararın boyutları daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Ve market yönetimlerinin bu sorunla mücadelesinin nedenleri de anlaşılıyor. Bir market zincirinin hazırladığı rapor da sorunun ne kadar içinden çıkılmaz hale geldiğini gözler önüne seriyor. İşte 'Market Arabası' raporuyla saptananlar:

* Büyük bir hipermarkette ortalama 300 alışveriş arabası kullanılıyor. Ve bunların çoğu iki yıl içinde yüzde 50 oranında kayboluyor. Yani marketin çok uzağına parkedildiği (!) için bunu iş edinenler tarafından alınıp götürülüyor. Sonra da ailenin ihtiyaçları için kullanılıyor. Neler mi yapılıyor? Çocuk arabası olarak kullanılıyor, odun-kömür taşınıyor. Balkonlarda sebze sepeti olarak istihdam ediliyor. Piknikte mangal oluyor.

* Alışveriş arabalarının kaybolmasının verdiği zarar çok büyük. Büyük marketler 150 litre kapasiteli Caddy marka ithal sepetleri kullanıyor. Bunların maliyeti 65-80 Euro arasında değişiyor. Bir de üst model var ki fiyatı 90 Euro'ya ulaşıyor. Mağaza zemini ve marketlerin çevresindeki zeminler bu arabaların tekerleklerine uygun şekilde yapılıyor. Ama bu alanların dışına çıkarılınca, yani kaldırımdan indirilip yolda kullanılınca (bazen müşteriler kapılarının önüne, ya da örneğin otobüs durağına kadar sepetle gidiyor) tekerlekler bozuluyor. Dört tekerleğin bozulması durumunda alınacak yeni tekerleklerin fiyatı da 35 Euro.

ÇEVREDEN TOPLUYORLAR
Bu sorun özellikle Ataşehir, Ataköy gibi kapalı bölge mekanlarda daha çok yaşanıyor. Buralarda müşteriler alışveriş arabasını marketin uzağında bırakınca çevrede bekleyenler, arabaları birer ikişer evine taşıyor. Market arabalarının çalınmasında suçlu olanlar genellikle müşteriler değil, çevrede bu arabaları pusuya yatıp bekleyenler. Kayıp market arabalarını çevredeki evlerin apartman boşluklarında, balkonlarında ya da bahçelerinde bulan market görevlileri, olaya müdahale edip arabayı geri istiyor. Ancak bu müdahale, marketin logosu alışveriş arabasında halâ duruyorsa mümkün oluyor ki alanlar bu logoyu ya kazıyor ya da başka yollarla kapatıyor. İşte o zaman yasal olarak yapacak bir şey kalmıyor. Öte yandan marketlerin bu yüzden yasal sorunlar yaşadıkları da oluyor. Geçtiğimiz yıl Kadıköy'de bir markete ait alışveriş arabası, bırakıldığı rampanın başından, yokuş aşağı yuvarlanıp bir mağazanın camını kırınca mağaza sahibi markete dava açmış. Market yönetimi bu alışveriş arabasının marketin çok uzağında olduğunu, dolayısıyla çalındığını belirterek sorumluluktan kurtulmuş.

ESEN EVRAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Mükellefe enflasyon yüzde 8
 Sosyal güvenlikte 2 YTL'lik kavga
 Hükümetin 3 yıllık karnesinde en kırık not cari açık oldu
 Balkanerler'e 'villayı boşalt' davası açıldı
 4.6 milyar YTL özelleştirme için 3.1 milyar YTL harcadık
 2.5 günün şampiyonu borsa oldu
 Atasay'dan 100 mağaza
 İtalyan sanayicilerin Türkiye çıkarması
 Bireysel emeklilikte mortgage umudu
 Mortgage arz-talebi dengeler, fiyat düşer
 Konutun kredideki payı % 40'a çıktı
 TCDD tren ihalesini 29 Kasım'da yapacak
 AMB faizi değiştirmedi
 Eğitim yatırımları 'hayırsevere' emanet
 Disiplin cezasına yargı yolu açıldı
 TÜSİAD: GSS'de sağlık hizmetleri çok kapsamlı
GAZİ ERÇEL
Bizi insan yapan ne?
Bugün bayram. Tüm okurlarımın...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Dubai Şeyhi gözünü Batı Ataşehir'e dikti
Dubai...
Birlikte şehit oldular
Şırnak'ta vurulan Jandarma Er Oğuz Parparoğlu, Ümit Özcan'la birlikte...
Arabalı vapur hattında bayrama işsiz girdiler
Eskihisar- Topçular arabalı vapur hattında işten atılan 19 kadın...
Tarihi çinilerin esrarlı yolculuğu
Tarihi çinilerin esrarlı yolculuğu
Mimar Sinan'ın Atik Valide Sultan Camisi'nden çalınan çiniler,...
Bayramın gözdesi çocuklar
Bayramın gözdesi çocuklar
Şeker Bayramı yurdun dört bir yanında coşku ve neşe içinde...
IMKB
E: 33.152 D:% 1,10
DOLAR
S: 1,350 D:% -0,037
EURO
S: 1,625 D:% -0,031
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu