kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Basklılar yemeden günde kaç saat durabilir?
Basklılar yemeden günde kaç saat durabilir?


İspanya'da hep yeniliyor, içiliyor, konuşuluyor... Dinlendikten sonra, tekrar baştan alınıyor. İnsan bazen 'Bu coğrafyada hayatın anlamı sadece yemek ve içmek mi?' diye düşünmeden edemiyor.

İspanya seferinin son kalesindeyiz: San Sebastian. Bask Gastronomisinin başkenti burası. Şehre hakim havayı şöyle anlatmalıyız: San Sebastian yemekle kalkıyor, yemekle yatıyor. Daha geçenlerde A. Lubow, yemek burada bir "all-day sport" yani 24 saatlik koşuşturmadır, diye fetva vermemiş mi? Niye? Onu da anlatıyor: "Burada metrekare başına düşen ünlü aşçı ve tapas bar sayısını başka bir coğrafya ile kıyaslamak mümkün değil." Doğruya doğru. Otobüsümüz Bilbao'dan San Sebastian'a yola koyulduğunda merak içindeyiz.

BİR PINTXOS, BİR DE ŞARAP
Yol boyunca Basklı dostlarımız iki kamp halinde Rafael Moneo'yu anlatıyorlar. Çoğu onu silip atmak emelinde. Peki ama Moneo'yu onlar bulup celbetmediler mi? Bu şimdinin vaveylası ne diye? İşte bu Akdeniz milletlerinin ortak soluğu. Sevdiler, sevmediler başka. Ama ateşli tartışmalar hep ortada. Çünkü bu bir hayat tarzı. Hep birlikte yeniliyor, içiliyor, konuşuluyor. Dinlendikten sonra; onun adı siesta, tekrar baştan alınıyor. Tapaslar, şaraplar. Bazen İspanya'da insanlar düşünmeden edemiyor: Hayatın anlamı bu coğrafyada yemek ve içmek mi? San Sebastian dediğimiz sahil şehri-kasaba irisinin iç nüfusu 200 bine yakın. Hemen kendimizi otobüsten atıyoruz. Basklı ev sahibimiz F. Lipperheide önde, biz arkada, koşuşturma başlıyor. San Sebastian'da da iki şey var, hemen göze çarpan. İlki şehre hakim 19. Yüzyıl'dan kalma mimari üslup. Her şeyin birden denendiği ama artık üzerinden yüzyıl geçince insanın eleştirmeye kıyamadığı büyük bulvarlar, sahil boyu yalıları. Bir de daha mütevazı ama daha karakterli eski-iç şehir. Çok da eski değil. İngilizler burayı 1813'te baştan aşağı yaktılardı ya! İkincisi tapas barlar. Tabii burada İspanyolların meşhur mezelerine "pintxos" deniliyor. Baskça.

KIZ KIZA EĞLENCE
Basklılar şoven! Hayatları şöyle: Çocukluklarından beri tanışan erkekler akşam işten sonra bir bara gidiyorlar. Bir pintxos yiyip, bir kadeh içki içiyorlar. Sonra başka bir bara gidip, tekrar "bir meze, bir kadeh" isteniyor. Kaça kadar? Akşam yemeği için genel tercih saat 22.00-22.30 arası. Dikkatli okuyucuların eminim gözünden kaçmamıştır. Kadınlar nerede? Onu da söyleyelim. İki defadır, Bilbao ve çevresinde nereye gitsek oradalar. Onlar da kendi içlerinde eğleniyorlar. Kız kıza. Üstelik de sakın bunu gençlere mahsus bir keyfiyet sanmayın. Her yaş dilimi için hal budur. En faça masalara kurulmuş şen şakrak kadınlar, Bask İspanya'sının günlük fotoğrafındandır. Peki biz ne yedik, nereye gittik? San Sebastian'ın medarı iftiharı Arzak. Saraydaki son "İspanyol Düğünü'nün" de uluslararası şöhretteki aşçısı. Çok mütevazı bir insan. Kendisi ile daha önceden Valencia'daki yarışmadan tanışıyoruz. Aynı jüride bulunmuştuk. Artık lokantasındaki işi kızına bırakmış. Elena, 30 yıllık Michelin üç yıldızlı Nueva Cocina'yı başarı ile taşıyor. Ama Arzak'ı detaylıca anlatmayı başka bir sefere bırakacağız. Çünkü ona daha geniş bir yer lazım. San Sebastian'lı diğer bir üç yıldız Martin Berasategui'den bahsetmiştik: Bilbao'da Guggenheim Müzesi'nin içindeki gala yemeğini yapan! Ev sahiplerimiz bizi o gün Zuberoa'ya götürüyorlar. Burası şehrin az dışında, 16. yüzyıldan kalma taş bir evin içinde. Mutfakları, nüanslarla oynayarak yeni mutfağa yanaşan bölgesel bir üslupta. Uzun bir tadım yemeğine saat 14.00'da oturup 17.00'da kalkıyoruz. Ton, yumurta ve mürekkep balığı başrolde. Muhtelif deniz mahsulünün yer aldığı soğuk çorba unutulmaz. Yöresel otlarla derinleştirilmiş... Biraz yürümeliyiz. Şaka gibi ama değil, akşam yemeğine hazırlanmalıyız. Manolo bizi Bar Txepetxa'ya sokuyor. Burası görülmeli diye. Küçücük bir eski-iç şehirde beş yüzün üzerinde bar var. Artık sahile dönüyoruz. Püfür püfür esen rüzgara şiddetle ihtiyacımız var. Ve İspanyolların karar veremediği mimar karşımızda. Moneo, tümü ile iki cam kaya gibi, sanki dalgalara karşı koymak üzere, mendirek önüne yığılanlardan arta kalmışcasına ışıl ışıl bir bina yapmış. Alameti farika olmuş mu? Evet. Tam orada lazım mı idi? Basklılar kararsız!
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Yüz nakline gerek kalmadı
 Pozitif düşünce Pollyannacılık oynamak değil
 18. yüzyılda Mantık 19.'da Aşk vardı, şimdi Seks ön planda
 40 yaş gerçekleri
 Doktorlar tükendi
 Huzura bir şans verin
 Yağdaki büyük tehlike
 Merhaba
 Üç milyar dolarlık mücevher İstanbul'da
 Akıllı kumaşlarla hayat çok rahat
 Yoksa hala indirim mi var?
 Sonbahar çok canlı geçecek
 Gen taramasıyla olası hastalıkların önüne geçin
 Erkek cinselliğini 70'inde de yaşayabilir, yeter ki istesin
 Cep telefonu hadisesi
 Güneş çarpmasında çocuğu ılık duşa sokun, bol su içirin
 Sağlıklı ve doğal bronzlaşın
 'Sahte rüyalar'a son
 Sıcak yemek yemeyin, acıdan korkmayın, sütten vazgeçin
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Bir dönemin sonu
Bir dönemin sonu
Fahrettin Aslan, Bülent Ersoy'a bir dizi yasak koymuştu. Ama yasak...
Fahri Bey beni dövdü Behiye Aksoy saçımdaki kanları delil kalmasın diye yıkadı
Fahri Bey beni dövdü Behiye Aksoy saçımdaki kanları delil kalmasın diye yıkadı
Gönül Yazar tarih gibi bir kadın... Anlattıkça anlatıyor. Renkli...
Tarihin akışını değiştiren 'Hayır'
ABD'de bu ay iki efsane kadın hayata veda etti. Rosa Parks ve Vivian...
İnsan özgürlüğü projesi olarak Cumhuriyet
Kaynağını Rönesans aydınlanma ve hümanizma hareketinden alan...
Komşu peynirine sahip çıktı
Avrupa Yüksek Mahkemesi'nin kararına göre 2007 yılından itibaren sadece Mora...
Avrupa Topluluğu'ndan bulgur dersleri
Bulgur sahip olduğu besin değerleri açısından bugün hak ettiği yerde değil.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.