kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bayraktar Bayrakli @ SABAH
 

Gelişi güzel fetva verilmez

Dillerinizin uydurduğu yalana dayanarak, bu helâldir, şu da haramdır demeyin, çünkü Allah'a karşı yalan uydurmuş olursunuz. Kuşkusuz Allah'a karşı yalan uyduranlar kurtuluşa eremezler. (Nahl, 116)
Âyetin analizinden varacağımız hayâti neticeler olacaktır:
1. Dinde haram ve helâl konusunda tesâdüfi, gelişigüzel, dile geldiği veya akla geldiği şekilde konuşma yapılamaz, fetva verilemez, görüş beyan edilemez. Bu konuda Kur'ân ne diyorsa ona dayanılarak konuşulabilir. En'âm 145'te Hz. Peygamber'e gıda konusundaki haram şeylerin neler olduğunu Kur'ân'da araması söylenmektedir. Din alanı Felsefe alanı gibi değildir. Dini koyan Allah, felsefeyi üreten ise insandır. Allah'ın hükmü bilinmedikçe din hakkında hüküm verilemez ve verilmemelidir. Daha önce "bahira", "sâibe", "vesile" ve "hâm" gibi hayvanları haram kılan kâfirlerin bu görüşünü Yüce Allah Kendisine iftira olarak değerlendirmiştir (Mâide 5/103).
Helâl ve haram kavramları dini alanı ilgilendirmektedir ve bunların belirleyicisi de Yüce Allah'tır. O'nun bildirmesi olmadan Hz. Peygamber de bu konuda beyanda bulunmaz. "Dillerinizin uydurduğu yalan" ifadesinden anlıyoruz ki haram ve helâl konusunda görüş beyan ederken gerçeği bilmek gerekiyor. Câhil insanların bu konuda fetva vermeleri doğru değildir. Bilgiye dayanmadan, özellikle ilâhi vahy bilgisini bilmeden fetva verilemez. Günümüzün din alimi ve görevlileri, dine saygılarını, bilmeden fetva vermeme şeklinde ifade etmelidirler. Birilerinin menfaatine, dostluğuna ve beğenisine kapılarak dinde fetva vermeleri çok ciddi boyutta günah olur.
2. "Çünkü Allah'a karşı yalan uydurmuş olursunuz." Allah'a yalan uydurmaktan, iftira etmekten daha büyük günah olur mu? Yüce Allah bunu zulmün en büyüğü olarak vasıflandırmaktadır. Bu konudaki pek çok âyetten sadece birkaçını zikretmekle yetinmek istiyoruz:
a) "Elleriyle bir kitap yazıp sonra az bir bedel karşılığında satmak için 'bu Allah katındandır' diyenlere yazıklar olsun! Elleriyle yazdıklarından dolayı vay haline onların! ve kazındıklarından ötürü vay haline onların" (Bakara 2/79).
Bunu İslam'dan önceki din adamları yapıyorlardı. Kitaplarına Allah'ın demediğini, emretmediğini, hükmetmediğini yazıyor ve onun Allah katından olduğunu söyleyerek yalan uydurup Allah'a iftira ediyorlardı. Ondan dolayı da Allah onları şiddetle kınamaktadır. İşte Nahl 116. âyetle Yüce Allah, Müslümanların, onların durumuna düşmesini istememektedir.
b) "Kitap ehlinden bir grup okuduklarını kitaptan sanasınız diye, kitabı okurken dillerini eğip bükerler. Halbuki okudukları, kitaptan değildir. Söyledikleri Allah katından olmadığı halde 'bu, Allah katındandır' derler. Onlar bile bile Allah'a iftira ediyorlar" (Âli İmrân 3/78).
Bu âyetten anlıyoruz ki, kitap ehli Müslümanları kandırmak için, Kitaptan olmayanın kitaptan, Allah'tan olmayanın Allah'tan olduğunu söylüyorlardı. Günümüzde gruplara ayrılan Müslümanlar da, birbirlerini kandırmaları için, dinde olmayan fetvaları Allah vermiş gibi göstermiyorlar mı? Her grup kendine yandaş bulmak, yandaşlarını artırmak için aldatma yoluna gitmiyor mu ve bu uğurda dinde fetva uydurmuyor mu? Böylece Yüce Allah'ın neden Âli İmrân 78. âyete Kur'ân'da yer verdiği ortaya çıkmaktadır ki bu da Müslümanların, kitap ehlinin durumuna düşmemesini sağlamaktır.
Bir yerde din adına aldatma varsa orada cehâlet ve taraflı bakış var demektir. Çünkü ilmin olduğu yerde aldatma kendine alan bulamayacak ve böylece din rencide olmaktan, yaralanmaktan kurtulacak ve Allah'a iftira da son bulacaktır.
Dinler hakkında yapılan konuşmaların, aldatmaların, dayatmaların, doğmatik öğretilerin temelinde dinlerin mukayeseli bir şekilde tetkik edilmemesi, araştırılmaması ve ortaya konulmaması yatmaktadır. Diğer kutsal kitapları tarafsız bir bakış ve tavırla araştırıp, kendi kitabı ile mukayese ederek kabullerini belirlemek, belki de insanlığın erişeceği erdem ve seviyenin zirvesi olacaktır. Bunu yapamayan din âlimi ve adamları insanları ayartarak, aldatarak kendi din veya gruplarına çekme gayretine gireceklerdir; zaten geçmişte girmişlerdir de. İşte bu zihniyet, dinde hizipçiliği meydana getirmiş, hizipçiliği dine sokmuştur.
c) "De ki: Eğer doğru sözlü iseniz, o zaman Tevrât'ı getirip onu okuyun. Artık bundan sonra her kim Allah'a karşı yalan uydurursa, işte bunlar zâlimlerin kendisidirler" (Âli İmrân 3/9394).
Yüce Allah Hz. Peygamber'den İsrâiloğullarına neyin haram, neyin helâl kılındığını Tevrat'tan okumalarını teklif etmesini istemekte, kitaba rağmen, yine de Allah'a iftira edip fetva verenleri zâlim olarak ilan etmektedir.
Demek ki, din âlimi ve görevlileri dini konularda fetva verirlerken Kur'ân'ı getirip onu okumalı ve fetvalarını onunla ispat etmelidirler. Din ve ahlâki alanda neyin doğru neyin yanlış, neyin iyi neyin kötü, neyin hak neyin bâtıl; neyin faydalı neyin zararlı olduğu konusunda keyfi, subjektif hükümler vermek kimsenin harcı değildir. Bu konularda keyfi fetva verenler şeytanın etkisi altında kalmış, onun çağrısına uymuşlardır.
"(Şeytan,) hakkında bilgi sahibi olmadığınız şeyleri Allah'a isnad etmeye çağırır" (Bakara 2/169). Bu çağrıyı şeytanın yaptığını bir önceki âyet söylemektedir. Demek ki, bilmediği halde Allah'ın dini hakkında konuşan kişi, şeytanın etkisi altındadır, onun oyuncağı durumundadır, ona uymuştur. Âli İmrân 93'e göre Allah'ın emri, ilâhi vahyin bulunduğu Kitabı getirip ondan okumaktır. Peygamberimiz o emri yerine getirdiğine göre de sünneti o olmaktadır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ekonomik gücün önemi (2)   / 23-10-2005
 Ekonomik gücün önemi (1)   / 22-10-2005
 Bilen ve düşünen akıl sahiplerinin götüreceği yer (5)   / 21-10-2005
 Bilen ve düşünen akıl sahiplerinin götüreceği yer (4)   / 20-10-2005
 Bilen ve düşünen akıl sahiplerinin götüreceği yer (3)   / 19-10-2005
 Bilen ve düşünen akıl sahiplerinin götüreceği yer (2)   / 18-10-2005
 Bilen ve düşünen akıl sahiplerinin götüreceği yer   / 17-10-2005
 Cennet hangi amellerle kazanılır? (2)   / 16-10-2005
 Cennet hangi amellerle kazanılır?   / 15-10-2005
 İyi nedir ve nasıl elde edilir? (2)   / 14-10-2005
EMRE AKÖZ
Gazetecilik kutsal bir meslek mi?
Türkiye...
MEHMET BARLAS
Kural erkeklerin daha önce ölmesi değil midir?
Alışılan...
İLKER SARIER
Cin adamı çarpar!
Din âlimi, gazete yazarı, televizyon...
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Telekom'da fiyatın kapsama alanı...
YAVUZ BAYDAR
Depremin acısı dinsin
Felaketin en sinsi olanı bu.
SAVAŞ AY
Vallah bu Döngel filmi koparır insanı!
Döngel...
MAHMUT ÖVÜR
İstanbul belediyelerinde 'tehlike çanları!'
İstanbul...
BAYRAKTAR BAYRAKLI
Gelişi güzel fetva verilmez
Dillerinizin uydurduğu...
Zirveye ortak geldi
Zirveye ortak geldi
Ligin tepesinde artık Fenerbahçe de var. Malatya'dan 3 puanı Mehmet...
Ağrı kesici: 1-0
Ağrı kesici: 1-0
'İlaç için bir galibiyet' hedefiyle Konya'ya gelen Beşiktaş, 9 sakatı...
İntikam peşinde değiliz
YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, "Müsteşar Ömer Dinçer'in unvanının...
Merkel'e nasıl davranayım?
Başbakan Erdoğan, iftarda ağırladığı Almanya Şansölyesi Schröder'e...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu