kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Sporun güzelliklerini yaşamak..
Bu nasıl kural?..
İşte Yücel Kop kişiliği!..
Niye söylerler ki?..
Sporun ve Yaşamın Altın Sözleri

Sporun güzelliklerini yaşamak..

Sporun güzelliklerini yaşamak.. Ya da "Teşekkürler Eurosport" olabilirdi, olmalıydı yazımın başlığı.. Geçen hafta sonu tembelliğim üstümdeydi.. İyi ki üstümdeymiş.. Eurosport bana gerçekten sporun güzelliklerini yaşattı, evde kaldığımda..
Eskrim, Tenis ve Snooker çok sevdiğim sporlardır.. Onları izledim bol bol..
İlk ikisini gazeteciliğimin ilk yıllarında muhabir olarak yakından takip etmiştim. O zamanlar gazeteler, Eskrim'i de haber yaparlardı.. Tenisi hem de nasıl.. Hele M. Ali Kışlalı okulunun öğrencileri bizler, Yeni Gün'de tam sayfa verirdik, bu iki sporun önemli turnuvalarını.. Ben tenis ve eskrim kulüplerinin gediklisiydim adeta..
İstanbul Enternasyonal Tenis Turnuvası'nı, ağbim, ben, Ahmet, Ankara'dan özel gider, üç ayrı kalemden, üç ayrı yönü ile yazardık, İstanbul gazetelerine inat..
O zaman spor gazeteciliği vardı, bugünün Fener, Galatasaray, Beşiktaş maskaralığının yerinde..
En son Sydney'de Kenan'la izlemiştim eskrimi doya doya.. Dünya Şampiyonası müthiş oldu.. Hafta sonunda bireysel maçlar bitmiş takım yarışmaları başlamıştı. Nefesim kesildi.. Hele erkekler kılıçta.. İtalya ile Rusya müthiş bir mücadeleye giriştiler.. 9 maçın son hamlesine gelindiğinde 44-44'tü durum.. Bir dokunuş, bir tuş daha yapan Dünya Şampiyonu olacaktı.. Rus dokundu İtalyan'a..
Kızlar benim zamanımda flore yapardı sadece.. Şimdi epe ve en son Kılıç'a da başlamışlar. Finale Amerika ve Rusya kızları çıktılar. Amerika beklediğimden kolay kazandı. Genelde zafer Fransa'nın oldu. 6 takım müsabakasından 3 şampiyonluk çıkardı onlar..
Eskrim dünyanın en zevkli sporlarından biri.. Hele benim milletim gibi şövalye romanlarına, kılıç düellolarına meraklı olanlar için.. İşte Athos, Porthos ve Aramis pistte..
Ve de eskrim nasıl bir televizyon sporu.. Canlı ve çıplak gözle izlemek için insanın fena halde anlaması gerek. Çünkü her şey göz açıp kapayana kadar bitiyor. Oysa televizyon yavaş tekrarlarda size tüm incelikleri gösteriyor.
Ve de niye teşekkür ettim Eurosport'a.. Bunları ekrana getirdikleri için değil. Bu TV'nin işi bu, onun için kurulmuş.. Teşekkürüm Türk ekibine.. Nasıl güzel sundular şampiyonayı.. Nasıl güzel anlattılar, hiç bilmeyenlere dahi yardımcı olarak.. Bir eskrim okulu açtılar nerdeyse ekranda.. Öyle zevk, öyle heyecan, öyle keyif kattılar ki yayına..
Snooker da da öyle.. Bir sunucu, bir yorumcu.. Sanırsınız snooker Türkiye'nin milli sporu.. Oysa, bu bilardonun bizde en az bilinen ve oynanan türüdür. Bir İngiltere seyahatinde gecenin bir vakti otele dönünce TV'de dolaşmaya başlamış ve bu spora rastlamıştım. Hiçbir şey anlamadan yarım saat seyrettim.. Ertesi sabah Londra'da yaşayan Birol Nadir'e koştum.. Bana anlattı uzun uzun.. En uykusuz gezim oldu. Akşama kadar Londra sokakları, sabaha kadar snooker..
Müthiş bir sürpriz yaptı, İskoç Higgins.. Yarı finalde 7 kez dünya şampiyonu Stephen Hendry'yi devirdi. Finalde son dünya Şampiyonu Ronny O'Sullivan'ı hezimete uğrattı, ıstaka göstermeden.. Dedim ya.. Bizim çocuklar, ilk defa izleyene dahi bu işi sevdirecek kadar güzel anlattılar, günler geceler boyu..
Teniste itiraf ederim, ilk defa memleketinde oynayacak Amerikan yaşamlı Rus Sharapova'yı izlemek için geçtim ekran başına..
Ama önce bir Groenefeld izledim. Hem güzellikte, hem oyunda geçti, Rus'u.. İlk seti aldı, ikincide de perişan ederken, sakatlanıp terk etti.. Ama ertesi gün Dinara Safina da ezdi geçti ünlü Rus'u.. Memleketi, yaramadı Sharapova'ya.. Safina'yı da Marie Pierce geçti, yarı finalde.. Pierce, ağlamaklı yüzlü Fransız, finalde de ilk defa izlediğim İtalyan Francesca Schiavone'yi rahat geçip çok özlediği şampiyonluklardan birini kazandı.
Söylemeye gerek yok, Eurosport bu maçları da fevkalade güzel sundu..
Bütün bunları niye anlattım.. Birisi size tavsiye.. Evde boş olduğunuz zaman Eurosport'u deneyin. Çok hoş bir spor sürprizi ile karşılaşabilirsiniz, futboldan bıkmış gözleriniz için..
İkincisi.. Bütün bu sporları aslında TRT yayınlamalı. Halkın parası ile yaşayan TRT, halka her dalda olduğu gibi sporda da alternatif programlar sunmalı. Özel TV'lerle sidik yarışına girme yerine, futbolu onlara bırakıp diğer sporları tanıtmalı, sevdirmeli. Anayasal, yasal görevi bu TRT'nin.. Ama nerde?
TRT Spor Servisi'nde bu yazıyı okuyup anlayacak kadar bu sporları bilen var acaba? Sanmam.. Halkın paralarını ATM makinelerinden maaş diye alıp sırt üstü yatarlar hayat boyu.. Köhnemiş, küflenmiş, içi geçmiş bir ekiptir onlar.. Anlattıkları, gösterdikleri futbolu bile bilmezler ya..
Yazıklar olsun!..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kayaköy'de hüzünlü gün..   / 19-10-2005
 Adalet Bakanı yasaların farkında mı?..   / 18-10-2005
 Aşklarımın Şairi 80 yaşında!..   / 16-10-2005
 Bu fuara gidin mutlak..   / 15-10-2005
 Hükümetin günah keçisi..   / 14-10-2005
 "Ankara'da otorite yok" itirafı..   / 13-10-2005
 Ne şairler sevdim zaten yoktular..   / 12-10-2005
 Sezon da böyle kapanır işte..   / 11-10-2005
 Yaşanmış güzel günler..   / 08-10-2005
 Marmara'yı kirletmek serbest!..   / 07-10-2005
REHA MUHTAR
Saddam ve Hitler'in mareşali..
Koyu renk bir...
EMRE AKÖZ
'Ağzına biber sürerim'
Son haberler şu soruyu gündeme...
MEHMET BARLAS
Merak edilen Saddam'ın değil ABD'nin ve Irak'ın...
SAVAŞ AY
"Tabancalı ötenazi", iki adet boş kovan ve dolu...
HINCAL ULUÇ
Sporun güzelliklerini yaşamak..
Sporun güzelliklerini...
BAYRAKTAR BAYRAKLI
Bilen ve düşünen akıl sahiplerinin götüreceği yer...
Kaydı ama düşmedi
Kaydı ama düşmedi
Şampiyonlar Ligi 3.maçında Schalke'yi ağırlayan F.Bahçe, Luciano'nun...
Zoru başardı
Zoru başardı
İlk yarının sonunda kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonu bozuk...
Beğenmeyen gitsin kendine parti kursun
Baykal Sabah'a konuştu: AB ve kürt düşmanı değilim. Aptesimden şüphem...
Muhalefetin dayanılmaz hafifliği bizde olmayacak
Anavatan, TBMM'deki ilk grup toplantısını, 81 ilden gelen yaklaşık 4...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu