kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ŞEYH KIBRISİ İNGİLİZ VATANDAŞI.... Tarikat örgütlenmesinin Kıbrıs’taki simgesi haline gelen Şeyh Nazım Kıbrısi, İngiltere’de de müritlere sahip. Aynı zamanda İngiliz vatandaşı olan Kıbrısi, tasavvuf düşüncesini şehirli orta sınıf İngilizler’e anlatarak etkin olmayı başardı.
Global şeyh Nazım Kıbrısi
Merkez tekke anlayışı yok
Zikir sonrası çay
Günümüzde Nakşi zikri
Nakşibendiler'de kılık kıyafet
Sarık, şalvar uzun sakal
İsmailağa Camii cemaati

Global şeyh Nazım Kıbrısi

Nakşibendi tarikatının şeyhlerinden Nazım Kıbrısi dünyanın birçok ülkesinde kendisine mürit topladı. ABD ve İngiltere'de söz sahibi olan Kıbrısi, Annan Planı'nın referandumla oylanmasına da "Evet demek Allah'ın emridir" diyerek destek vermişti.

Kıbrıs'ın Larnaka kentinde da 1920'de doğan Kıbrıslı Türk olan Nazım üniversite eğitimi için İstanbul Üniversitesi'nde kimya bölümünde öğrenim görmeye başladı. Üniversite öğrenimi sırasında katıldığı dini sohbetlerde tanıştığı bir Nakşi şeyhinin etkisiyle tarikata katıldı. Daha sonra kendisini bu yolda daha da fazla geliştirmek için üniversite öğrenimini tamamlayarak Şam'a gitti.

DAĞISTANİ'DEN İCAZET ALDI
Şam'da Şeyh Abdullah Dağıstani'nin yanında tarikat eğitimene devam eden Şeyh Nazım buradan aldığı icazetle 1970'ten itibaren tarikatı Batı dünyasında yayma çalışmalarına başladı. Kıbrıs'ta yaşaması nedeniyle çok iyi derecede İngilizce bilen Şeyh Nazım dünyada kendisine bağlı çevrelerde etkinlik sağlamak için de sürekli olarak seyahat etti. Tarikat örgütlenmesinin Kıbrıs'taki simgesi haline gelen Şeyh Nazım Kıbrısi bu nedenle bir dönem Dr. Fazıl Küçük tarafından Ada'dan uzaklaştırılmıştı. Denktaş döneminde ise Kıbrıs'ta dokunulmazlığı vardı. Endonezya'dan Ameraka'ya kadar dünyanın birçok kıtasında ve ülkesinde müritleri olan Şeyh Nazım'ın dergâhlarında düzenlenen etkinliklere yüzlerce kişi katılıyor. Şeyh Nazım Kıbrısi'nin Lefke'deki "Nakşi Dergahı'' ise "global" özellik taşıyor. Dergahta ve camide her ülkeden insanlara rastlamak mümkün.

İNGİLİZ VATANDAŞI
Aynı zamanda İngiliz vatandaşı da olan Şeyh Nazım'ın İngiltere'de de etkin olduğu biliniyor. Şeyh Nazım doğunun mistisizmini ve tasavvufunu İngilizler'e köylülükten uzak bir şekilde şehirli orta sınıfa hitap etme yeteneğiyle etkinliğini artırdı.

ANNAN PLANI'NA 'EVET' DEDİ
Şeyh Nazım Kıbrısi'nin ismi Kıbrıs'ta Annan Planı için yapılan reformda da sık sık gündeme geldi. Eskiden Rauf Denktaş'la yakın dost olan Şeyh Nazım bu sefer Denktaş'la karşı karşıya kaldı. Annan Planı'nın iki kesimde de onaylanması taraftarı olan Şeyh Nazım Kıbrısi, Güney Kıbrıs'a giderek "hayır"cı Rum papazlarla görüşen ve eski EOKA lideri Başpiskopos Makarios'un mezarına çiçek koyarak, referandumda "Allah'ın emridir'' diyerek Kıbrıs halkını "evet'' oyu kullanmaya çağırdı. Annan Planı'- na "hayır'' demenin şeytani olduğunu söyleyen Kıbrısi, milliyetçi çevreler tarafından eleştirilmişti.

KABBANİ ÇOK ETKİN
Kıbrıslı Şeyh Nazım'ın Amerika'daki sağ kolu ve damadı olan Lübnan doğumlu Şeyh Hişam Muhammed Kabbani, Beyrut'taki Amerikan üniversitesinde eczacılık bölümünden mezun olduktan sonra Belçika'da eczacılık alanında kendini geliştirdi. Daha sonra Şam'da İslam hukuku üzerine eğitim aldı. Kabbani, uzun dönem refakat ettiği Abdullah ed-Dağıstani ve Nazım el-Kıbrısi'den tasavvuf üzerine dersler aldı. Şeyh Nazım Kıbrısi'nin elçisi olarak Ortadoğu, Avrupa ve Uzakdoğu'yu gezdi. 1991'de Kıbrısi'nin emriyle Amerika'da Sufi Nakşibendi Vakfı'nı kurdu. O dönemden beri Amerika ve Kanada'da 30 sufi merkezi açtı. Kabbani, Chicago, Columbia, Howard, Berkeley, McGill, Corcordia, Dawson College gibi üniversite ve kolejlerde olduğu kadar pek çok dini kurum ve vakıfta konferans ve dersler verdi, çeşitli raporlar sundu. Washington'da stratejik analizler hazırlayan hükümet dışı uzmanlarla resmi politikaları şekillendiren devlet memurlarını karşılıklı beyin fırtınasına sokmayı amaçlayan think-tank toplantılarına başında sarığı ve uzun sakalıyla bir Nakşibendi şeyhi olarak gezebiliyor.

SESLİ ZİKİR VAR
Şeyh Nazım gittiği kültürel bölgelerde topluma ve insana tarikatı uydurabilmek için klasik Nakşibendiliğin öğretisinin ve pratiğinin dışına da çıktı. Dışa dönük, harekete açık ve zevke müsait sesli zikir günümüz insanını etkilemekte çok daha uygundu. Diğer tarikatlardan farklı olan ve Nakşiliğin en ayırt edici özelliği olan sessiz zikir uygulaması Şeyh Nazım tarafından sesli olarak ve cazibesini artıran birtakım eklemelerle uygulanmaya başlandı. Allah'ı içinden, gösterişsiz biçimde sessiz zikretmeyi esas alan geleneksel Nakşi zikri Hatm-i Hacegan, yerine 'Diyar-ı Küffar'da sesli icra edilir oldu. Gelenekten uzaklaşması diğer Nakşibendi çevrelerinden yoğun tepki aldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Yoksula özel okul parası devletten
 Porno değil aile filmi!
 Gamze olayında polis ana bilgisayarı buldu
 Ömrün altı haftası seksle geçiyor
 Ölüm havadan geldi
 Cumhurbaşkanı'na yüzde 7.6 zam
 'Dil çözülür, kısmet açılır'
 'Canavar' emniyet şeridinde yakaladı
 Dedektif gibi üniversite hocası
REHA MUHTAR
Milyarderler gecesi...
"On-oniki yıl sonra Türkiye,...
EMRE AKÖZ
İmam âşık olursa!
Dün, hurafelere takılıp kalmamış,...
MEHMET BARLAS
Farklı olmadan değişebilecek miyiz
Frankfurter...
SAVAŞ AY
Televizyon Tamircisi bu kez "çuvaldızıyla"...
MAHMUT ÖVÜR
'Evrensel barış'ın 'gerçek mimarları'
Son dönemde...
HINCAL ULUÇ
Adalet Bakanı yasaların farkında mı?..
"AB'ye Uyum" adı...
BAYRAKTAR BAYRAKLI
Bilen ve düşünen akıl sahiplerinin götüreceği yer...
Fenerasyon değiliz
Fenerasyon değiliz
Onlar Türk futbolunu yönetenler. Haklarında hem tek tek hem de ekip...
Rıza Çalımbay bay
Rıza Çalımbay bay
Zirveye havlu atan Beşiktaş'ta Rıza Çalımbay istifa etti.. Adaylar:...
Karıma söyleyin gelmesin, beni böyle görmesin
Rektör prof. Aşkın cezaevinden haber gönderdi
CHP Van Milletvekili...
Rektör'ü soruşturan esrarengiz 'bilirkişi'
Yök yarın acil toplantı yapacak
CHP Ankara Milletvekili Yakup...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu