kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Badur: "Grip aşısının kuş gribine etkisi yok"
İstanbul Tabip Odası: "Paniğe gerek yok"
Erdoğan: Tedbir aldık, endişeye mahal yok
AB Türkiye'ye destek gönderiyor
THY'den kuş gribi önlemleri
Dünya Sağlık Örgütü: "İnsanlara bulaşma olasılığı çok düşük"
Prof. Dr. Badur: "Grip aşısının kuş gribine etkisi yok"

Prof. Dr. Badur: "Grip aşısının kuş gribine etkisi yok"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, ''İnsan grip aşısının kuş gribine bir etkisi yok'' dedi.

İstanbul Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Badur, Manyas'ta görülen virüsün tanısının Türkiye'deki laboratuvarlarda konduğuna işaret ederek, veterinerlik alanındaki viroloji laboratuvarlarının çok iyi çalıştığını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) konuyla ilgili geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıya da
katıldığını belirten Prof. Dr. Badur, WHO'nun da katkılarıyla insanda çıkabilecek olası bir kuş gribi etkenin saptanması için gerekli reaktiflerin Türkiye'de bulunduğunu, böyle bir durum olması halinde yurtdışından teyide gerek kalmayacağını söyledi.

Prof. Dr. Badur, şunları kaydetti: ''İnsan grip aşısının kuş gribine bir etkisi yok. Ancak kuş gribi virüsü etkeni H5N1 için 5-6 ay önce Fransa'daki bir merkezde aşı hazırlıkları başladı. O aşı elde edildi. Hazırlanan kuş gribi aşısının ne nedenli etkili olduğu, hangi koşullarda etkili olduğu ortaya kondu. Ama bu aşının klasik grip aşısından farklı olarak daha yüksek dozda, 2 kez ve birtakım katkı maddeleriyle verilmesi gerekiyor.

Şu anda klasik grip aşısını hazırlayan bütün merkezler kuş gribi aşısını hazırlamaya yönelirlerse, dünyada yaklaşık 1 yıl içinde 450-500 milyon kişinin aşılanabileceği kadar aşı üretilebilir. Daha fazlası üretilemez. Aşı üretilen ülkeler de Fransa ve ABD. Siz aşı üretmeyen bir ülke olarak 'parasını veririm alırım' diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Böyle bir salgın sırasında aşısını kendisi üretmeyen ülkeler, çok ciddi bir aşıya erişememe sorunu yaşayacaklardır. Bu durum bize kendi ulusal aşı politikamızın oluşturulması gerektiğini gösterdi.''

PROF. DR. YEŞİLDERE'NİN AÇIKLAMASI

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere de, Manyas'ta kuş gribi konusunda bugüne kadar Türkiye'de görülmemiş şekilde önlem alındığını vurgulayarak, bakanlığın bu konuda bir süre önce olası senaryo üzerinde hazırlığını yaptığını dile
getirdi.

Prof. Dr. Yeşildere, şunları söyledi: ''Sevindirici bir olay da, bugüne kadar başka bir alanda kuş gribinin hayvanlarda görülmemiş olmasıdır. Amacımız bunun başka yerlere sıçramaması. Şu anda entegre tesislere, tavukçuluk işletmelerine sıçramamış olması da önemli.

Duyuyoruz ki, evlerindeki kuşları bile serbest bırakmaya başlamış insanlar. Hastalık hayvanın hasta hayvanla kontak halinde olmasıyla bulaşır. Bir bölgede sınırlı kalmış bir hastalığın başka tarafa sıçraması, ancak o hastalık etkenini taşımasıyla olur.

H5N1 bulunan virüs, hayvanlara girdiğinde 2-4 gün içinde son derece öldürücü bir hastalık. İnsanlara girdiği zaman öldürücü olarak nitelendirilen bir virüs değil. Alınan güvenlik önlemleri, başka yere sıçramaması için önemli. Artık bu virüs Türkiye'ye girmiştir. Sürekli önlem alınması gerekli.''

SORULAR YANITLANDI

''İnsanlardaki ölüm riski'' konusundaki soru üzerine Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, hastalanan insanlarda ölüm hızının yüksek, ancak virüsün hastalandırabildiği insan sayısının çok düşük olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Eraksoy, ''İnsanlığı tehdit eden, kitlesel olarak öldürecek virüslerin listesini yapsak bu virüs ilk 100'e bile giremez. Ama hastalandırdığı takdirde ölüm olasılığı fazladır. Ölümcül sıfatı yanlış bir sıfat. Ölümcüllük kümes hayvanlarıyla sınırlı bir durum'' dedi.

AB'den konuyla ilgili bir yetkilinin ''herkesin aşı olması'' konusundaki önerisinin hatırlatılması üzerine de Prof. Dr. Eraksoy, böyle bir açıklamanın yanlış olduğunu söyledi.

''Kanatlı hayvanlar konusunda av yasağının getirildiğinin hatırlatılması üzerine de Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, göçmen kuşların geçtiği başka alanlarda da Kızıksa'daki önlemlerin alınması gerektiğini, avcılığın yasaklanmasının yerinde bir önlem olduğunu bildirdi.

''Kuş gribi hastalığına iyi geldiği söylenen bir ilacın Sağlık Bakanlığı'nca üretici firmadan istendiği'' yönündeki haberler olduğunun söylenmesi üzerine Prof. Dr. Haluk Eraksoy, ilacın hastalık olduğu zaman gerekli olacağını kaydederek, ''Bir ilaç olsa da kullansak diye bir sorunumuz yok'' dedi.

Prof. Dr. Selim Badur da, söz konusu ilacın insandaki virüse etki oranının yüzde 90-95 olduğunu anlatarak, H5N1 virüsüne karşı ise normal grip virüsüne oranla etkili olmadığını dile getirdi.

''Manyas'ta hastalığı getirdiği sanılan ölü göçmen kuşlara rastlanıp rastlanmadığının'' sorulması üzerine de Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, böyle ölü bir yaban hayvanına rastlanmadığını, Türkiye dışına ölmüş de olabileceğini bildirdi.

İLAÇ ALINMASI

Bir gazetecinin ''Tamiflu denen ilacın stokları bitmiş durumda. Halkta da ayrıca grip aşısına bir yönelme var'' diye konuşması üzerine Prof. Dr. Haluk Eraksoy, şunları kaydetti:

''Kuş gribiyle ilgili insanların alması gereken özel önlem yoktur. Önlem, sadece kuş gribi görülen hayvanlarla temas eden kişilerle ilgili. İlaç alınması, ilaç depolanması yanlış. Biz böyle bir şey söylemedik.''

Prof. Dr. Yeşildere de, ''AB 'tavuk alımını durdurduk' diyor, ama zaten almıyordu. Şu anda tavukların tüketilmemesi de yanlış. Çünkü hepsi sağlıklı. Bir hafta önce tavuklar nasıl sağlıklıysa, bugün de sağlıklı. İnsanlarda bir tedirginlik var. Bunu aşmak istiyoruz. Bu hastalık çıkarsa da ilk söyleyen biz oluruz'' dedi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 FAO:"Büyük bir salgın beklenmiyor"
 Turgutlu'da kuş gribi şüphesi
 Kanatlı yaban hayvanların avı yasaklandı
 Hakkari ve Lice'de 2 şehit
 Kamhi davası sanıklarına ömür boyu hapis
 Vural Öger'e ağır suçlama
 Ağlama anne
 AB: Türkiye'deki virüs çok tehlikeli
 Erdoğan'ın iftar mönüsünde tavuk vardı
 Esnaftan kuş gribi çözümü: Öpücük!
 Acil yardım gerekiyor
 Çevre ve Orman Bakanlığı alarmda
 Uzanlar aile boyu adliyede
 Üniversitelilere büyük gözaltı
YILMAZ ÖZDİL
Kışt gribi...
Kuş gribimizin cinsi belli oldu:
En...
ÖMER LÜTFİ METE
Sonsuza uğurlamak
Şair ve düşünce adamı Attila İlhan'ı...
UMUR TALU
Mesele, adalet duygusu
"Milli" olmasıyla, böyle...
FATİH ALTAYLI
Eğitim neferlerine Milli Eğitim darbesi
Geçen yıl bu...
ERGUN BABAHAN
O an hepimiz için gelir
Tıpkı Attila İlhan Gazali'yi,...
ERDAL ŞAFAK
Zor bir kış kapıda
Kuş gribinden değil, insanlardaki...
"İntiharı Suriye için çok iyi bir zamanlama"
Hariri suikastiyle ilgili ifade verdikten sonra intihar eden Suriye...
Yine kanlı 'Beslan baskını'
Rusya'nın bir özerk bölgesini basan Çeçen militanlarla çatışma çıktı.
Doğum günü 12 Ekim
Doğum günü 12 Ekim
Terim'le tekrar doğan Tümer Metin, 12 Ekim'de Almanya kapısını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu