kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bayraktar Bayrakli @ SABAH
 

Barış dini İslam

Ey iman edenler! Hepiniz birden barışa girin! Sakın şeytanın peşinden gitmeyin. Çünkü o size apaçık düşmandır. (Bakara, 208).

Âyeti iki ana kısma ayırarak analiz etmeye gayret edeceğiz:
1. "Ey iman edenler! Hepiniz birden barışa girin!"
Âyette yer alan silm kelimesi, "barış" anlamını ifade etmekte ve İslâm kelimesinin de kaynağını teşkil etmektedir. Şimdi, silm kavramının çeşitli türevlerini, yani kalıplarının hangi anlama geldiğini Kur'ân'ın dili ile açıklayabiliriz. Ancak bu kavramın geniş bir şekilde izahını, Bakara 112'de yapmıştık.
Silm kalıbından alınan ve anlamı "barış" olan bu kavramı, günlük hayata indirgeyerek açıklamak gerekir:
a) Psikolojik barış
Barışın psikolojik bir boyutu vardır ki bu, insanın iç âleminde akıl ile gönlün, ve her ikisinin nefis ile barışık halde yaşamasını ifade eder. İç âleminde barışı tesis edemeyen insanın, dış ilişkilerinde barışı istemesi, onu tesis etmesi mümkün değildir. İnsanın alemindeki nefis ham haldeyken daima kötülüğü emreder. Yûsuf 53'e göre, Allah'ın esirgediği nefis hariç, tüm ham nefisler kötülüğü emreder. İnsanın içindeki saldırganlık iç güdüsü daima akla ve gönle karşı isyankâr bir tavır takınmakta ve insanın iç âleminde barışın gerçekleştirilmesini engellemektedir. Akıl ve gönül ile daima savaş halinde olan nefsin bu ham halini disipline etmek, olgunlaştırmak için nefis ülkesine aklı, bilgi ve imanı sokmak gerekir. Nefis ülkesine barış ancak o şekilde gelebilir.
Onun içindir ki Yüce Allah iman edenlere, hep beraber barışa girmelerini emretmektedir . Bu barış ağacı insanın iç âleminde kök salarak gıdasını almaktadır. Akıl, kalp ve nefis eğitim vasıtasıyla geliştirildikçe, doyum noktasında bir araya gelmekte ve aralarındaki barışı tesis etmektedirler.
b) Sosyal barış
Yüce Allah'ın "Hep birlikte barışa girin!" emriyle kastettiği barışın, bir boyutu da sosyal barıştır. Aynı toplumun içinde yaşayan farklı inançtaki, farklı kültürdeki ve farklı dünya görüşündeki fert ve grupların barış içinde yaşamalarını hedeflemektedir.
208. âyetten önceki beş âyette, farklı inanç ve kültürdeki insanların veya grupların çatışması ele alınmaktadır. Dünya hayatını tercih eden, yalan yere kalbindekine Allah'ı şâhit tutan, azılı düşman olan, iktidarı ele aldığında yeryüzünde bozgunculuk yaparak kültürü, ekonomiyi helak edip nesli bozan insanlara mukabil Allah'ın rızasını kazanmak için benliğini feda eden insanların var olduğu görülmektedir.
Bu iki grubun ve anlayışın zamanla çatışması muhtemeldir. Bu durumda, iman edenlerin, daima barıştan yana tavır koyması zorunludur. Düşmanlık duygusuyla hareket edip toplumu veya insanlığı fesada uğratma gayretinde olanlara barışı önermek, onları barışa çekmek Allah'ın emridir ve bunu yerine getirmek için gayret sarf etmek bir ibadettir. Bir yerde çatışma ve farklılaşma yoksa orada çatışmadan bahsedilemez. Bakara 205. âyet, çatışmanın siyaset, kültür ve gençliği elde etme alanlarında ortaya çıktığına dikkat çekmektedir. Âyetteki 'harsı' ekonomi manasına aldığımızda, çatışmanın ekonomik alanda da gerçekleştiğini söylememiz mümkündür. O zaman şöyle diyebiliriz: Siyaset, kültür, ekonomi ve eğitim alanı zamanla çatışma alanları haline gelebilir. Müslüman bu çatışma alanlarına barışı getirmek mecburiyetindedir. Müslüman'ın görevi, çatışmanın üzerine ateşle değil barışla gitmektir.
İşverenle işçi sınıfı arasında barışı tesis etmek, bir kültür, bir siyaset ve bir eğitilmişlik işidir. Düşmanlık duygusu ile bu iki grup arasında barışın tesis edilmesi mümkün değildir. Ekonominin sağlıklı bir şekilde yürümesinin bu iki grup arasındaki barışa bağlı olduğu bir gerçektir.
Yine, barışın bir ayağı da "kardeşlik" kültürünün geliştirilmesindedir. Hucurât 10. âyetinde Yüce Allah inanan insanların kardeş olduğunu ilan ederek, barışın hangi temeller üstüne bina edileceğini beyan etmektedir. Yine Hucurât 10. âyet "Allah'tan sakınmayı" da barışa giden bir yol olarak görmektedir. Takvâ dediğimiz bu "sakınma" eylemi, barışın gıdalanmasını temin etmektedir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ramazan ayı ve Kur'ân (3)   / 10-10-2005
 Ramazan ayı ve Kur'ân (2)   / 09-10-2005
 Ramazan ayı ve Kur'ân (1)   / 08-10-2005
 Oruçla ilgili hükümler (2)   / 07-10-2005
 Oruçla ilgili hükümler (1)   / 06-10-2005
REHA MUHTAR
Ayağa getirtilen Sakal-ı Şerif..
Aslında, "Bu...
EMRE AKÖZ
Ne hain, ne de kahraman
Hatırlar mısınız? 2004'ün...
MEHMET BARLAS
Erdoğan dans etmeyi de bilseydi..
CHP Genel Başkan...
SAVAŞ AY
Üçüncü Thutmosis ve tombul sosis
Sultanahmet...
HINCAL ULUÇ
Sezon da böyle kapanır işte..
Sevgili Feride taç...
BAYRAKTAR BAYRAKLI
Barış dini İslam
Ey iman edenler! Hepiniz birden barışa...
Terim damgası
Terim damgası
Grupta birincilik şansını yitirmiş, tek hedefi ikincilik olan bir...
Sonunu iyi getireceğiz
Sonunu iyi getireceğiz
Terim, Anavutluk maçının zor geçeceğini belirterek, "Ama üstesinden...
Güler: Nükleer enerji gerekli
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, 2010 yılından sonra doğacak...
AK Partili Torun: Kıl işleriyle uğraşmam
Sakal-ı Şerif olayının perde arkasında ne var? bakan koç suçu üstüne...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu