|
|
|
|
|
|
"Etler iyice pişirilmeden yenilmemeli"
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erol, kuş gribi hastalığına karşı kanatlı hayvanların iyice pişirilmeden kesinlikle yenilmemesi gerektiğini bildirdi.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri düzenledikleri basın toplantısı ile, Balıkesir'in Manyas İlçesi Kızıksa Beldesi'nde bir işletmede çıkan ve kamuoyunda ''kuş gribi'' adıyla bilinen tavuk vebası hastalığıyla ilgili bilgi verdiler.
Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan, kuş gribi virüsünün 1878'li yıllardan
beri dünyada görüldüğünü, 1997'den sonra ise Asya'dan başlamak üzere özellikle göçmen kuşlar tarafından hastalığın yayıldığını söyledi.
Söz konusu hastalık virüsünün bulaşmasında göçmen kuşların önemli rol oynadığını vurgulayan Akan, özellikle açık besi kanatlılarının risk altında olduğunu kaydetti.
Akan, hastalığın ortaya çıktığı yerlerde insan ve hayvan dolaşımının engellenmesi ile açık besiciliğin engellenmesinin hastalığın yayılmaması açısından çok önemli olduğunu bildirdi.
Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erol ise söz konusu hastalıkla ilgili kanatlı eti ya da yumurtadan insana bulaşan tek bir bulguya bile şimdiye kadar rastlanmadığına dikkat çekerken, ''Fakat kontrol için yumurta ve etin iyice pişirilmesi koruyucu önlemler açısından çok önemli. Kuş gribi hastalığına karşı kanatlı hayvanların 72 derece ısıda en az 2 dakika pişirilmeden yenilmemesi gerekiyor'' diye konuştu.
Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ergün de Türkiye'nin önemli kanatlı işletmelerinin Manyas Milli Parkı çevresinde bulunduğunu ve Bursa'dan İzmir'e kadar uzanan bu bölgede 15-20 milyon civarında piliç olduğunu söyledi.
Hastalığın yayılmaması için üreticilerin çok dikkatli davranması gerektiğine işaret eden Ergün, ''Hayvanlarınızda solunum sisteminde bir bozukluk ve hemen arkasından başlayan ölümler varsa mutlaka en yakındaki veterinere gidin'' dedi.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|