kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
RK: "TÜPRAŞ kararı önümüzdeki hafta yetişir"

Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, kurulun özelleştirilen kuruluşlar ile devralan teşebbüsleri geniş bir analize tutarak değerlendirme yaptığını bu yüzden alınan kararların zaman aldığını belirterek, ''TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesine ilişkin karar, zannediyorum önümüzdeki hafta yetişir'' dedi.

Parlak, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde düzenlenen ''4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Taslak'' konulu panelde, gazetecilerin TÜPRAŞ ve ERDEMİR ihalesine ilişkin sorularını yanıtladı.

TÜPRAŞ
ihalesine ilişkin Rekabet Kurumu'nun kararını bildirmesi için 1 aylık süresi olduğunu hatırlatan Parlak, bu 1 aylık süreyi de kullanmayı düşünmediklerini söyledi.

Ancak özelleştirilen teşebbüsün pazar içindeki durumu, bu teşebbüsün dikey entegrasyon içinde bulunduğu dağıtım ve üretim pazarlarındaki sektörlerin durumu, alıcı teşebbüslerinde de durumlarının dikkatle incelenmek suretiyle geniş bir analize tabi tutarak, değerlendirme yaptıklarını anlatan Parlak, şunları kaydetti:

''Bu işleme bakıp (bu iyidir, bu kötüdür) diyerek değerlendirme yapmıyoruz. Rekabeti hangi alanda ne şekilde bozup, bozmayacağını, bozacaksa hangi önlemlerin alınması gerektiği konusunda değerlendirme yapmak suretiyle karar verilecektir. O bakımdan arzu ettiğimiz sürede sonuçlandıramıyoruz. Doğal olarak bu bir süre alıyor. Ancak zannediyorum TÜPRAŞ ihalesine ilişkin karar, önümüzdeki hafta yetişir.''

ERDEMİR İHALESİ

ERDEMİR ihalesine ilişkin sonucun Rekabet Kurumu'na gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine de, ERDEMİR ihalesinin sonucunun Kuruma hemen geldiğini söyledi.

Parlak, ihalelere ilişkin, sadece özelleştirme sonrası özelleşen teşebbüsün devralacak teşebbüs tarafından devralınması halinde piyasada rekabetin ne şekilde etkileneceğini değil, kamu tekellerinin özelleştirilmesi esnasında özel tekel yaratılsa bile, yoğunlaşmaya meydan verilmemesine önem verdiklerini anlatırken, bu oluşurken de piyasada rekabeti bozmayacak şekilde yapılanmayı sağlayacak önerileri getirmek suretiyle bir değerlendirme yaptıklarını kaydetti.

''ERDEMİR'le ilgili bir sorun yaşanacağını düşünmüyorum'' diyen Parlak, Erdemir'in zaten iç pazardaki payının yüzde 50'nin altında olduğunu ve yüzde 50'nin üzerindeki miktarın da Türkiye'ye dışarından ithal edildiğini hatırlattı.

ERDEMİR'in ithal ikamesi olan bir ürün ürettiğine işaret eden Parlak, teşebbüsün yanı sıra bunu doğrudan devralan açısından da değerlendirme yapılacağını ve bunun da süresi içinde gerçekleşeceğini bildirdi.

STAR TV'NİN SATIŞINDA TEKELLEŞME İDDİALARI

Bir gazetecinin Star TV'nin satışına ilişkin tekelleşme iddialarının bulunduğunu belirterek, bunu nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine de Parlak, şunları söyledi:

''Tabii ilk bakışta bu değerlendirmenin nasıl yapıldığını bilmiyorum ama biz herkesin aklından geçen bütün hususları en ince detayına kadar inceliyoruz. Yani bu Star TV'nin özelleştirilmesi esnasında bu televizyonu alan grubun bu pazardaki durumu, bu pazarın genel durumu, bu pazarda faaliyet gösteren bütün televizyonların sahip olduğu pazar payı ile bu televizyonu alan teşebbüsün pazar payına bakmak suretiyle bir tekelleşmeye yol açar mı açmaz mı onu değerlendirmesini tabii ki herkesten daha fazla biz yapıyoruz. Öyle bir şey olduğu zaman gerekeni söyleriz.''

''AB'YE EN HAZIR KURUMUZ''

Rekabet Kurumu Başkanı Parlak, yapılan toplantının da AB ile müzakere sürecinde olan Türkiye açısından önemli olduğunu belirterek, ''Rekabet Kurumu, AB müzakere sürecine hazırlık açısından Türkiye'de en hazır olan kurumlardan bir tanesidir'' dedi.

Rekabet Kurumu'nun 8 yıl içinde kaydettiği mesafenin uyum sürecinde kaydettiği mesafe açısından örnek bir olay olarak AB tarafından değerlendirilecek nitelikte olduğu görüşünü savunan Parlak,''Buna rağmen biz müzakere sürecinde hiç bir eksiğimizin olmaması, geçtiğimiz yıllarda AB'de yapılan düzenlemelerin de Türkiye şartlarında yeniden değerlendirilerek, mevzuatımıza aktarılması, bizim 8 yıllık deneyimimizde elde edilen kazanımların da bu mevzuata aktarılması konusunda büyük bir hazırlık yaptık, İnşallah en kısa sürede AB'ye tam uyumlu bir mevzuatı şekillendirmiş olacağız'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 "Galataport'ta bekletme söz konusu değil"
 Ramazanda uçak rekabeti
 Türk Telekom'da 21 Ekim'de grev
 Hugo Boss taklikçiye 'pes' dedi
 Dubai'den 5 milyar $'lık imza
 Telsim'in fiyatı 2.8 milyar doların üzerine çıkabilir
 Enflasyon hedeflemesi sıkıntı yaratacak!
 Faiz dışı fazla % 6.2'ye çekiliyor
 Bakan Şener: Galataport'u incelettiriyorum
 Pegasus, Esas Holding'i uçuracak
 Turkcell'de Alfa'ya çağrı yükümlülüğü gelebilir
 Alfa'nın Turkcell'deki payı % 27'ye çıkabilir
 AB kârı satıldı, düşüş katlandı
 Kredi kartında batık bir ayda yüzde 5 arttı
 Enerji ile dünya devleri ilgileniyor
 Rekabet Kurulu'ndan mayacılara ceza yağdı
 Real Moskova'daki ilk mağazasını açtı
 TOKİ'den evini bitiremeyene kredi
 Boru hattı için buluşma 12 Ekim'de
 Motorine yüzde1.83 zam geldi
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
OYAK'ın kapısını kimler çalacak?
Demir çelik sektöründe...
GAZİ ERÇEL
Ekonomik ulusalcılık
Özelleştirme hızlanınca, ulusal...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
3 Ekim sonrası piyasalar bir süreliğine mola...
Ramazan'da seks tartışması
Prof. Zekeriya Beyaz'ın 'öpüşmek oruç bozmaz, cinsel ilişkiyle de...
Tatil ölümle bitti taksitleri bitmedi
Mısır'daki patlamalarda ölen beş Türk'ün kredi kartlarından tatil...
Rehn ödevleri
Rehn ödevleri
AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, 3 Ekim sonrası...
Kuş gribi alarmı:150 milyon kişi ölebilir
Kuş gribi alarmı:150 milyon kişi ölebilir
Dünya Sağlık Örgütü, Uzakdoğu'dan yayılan kuş gribinin dünyayı tehdit...
IMKB
E: 33.366 D:% -0,43
DOLAR
S: 1,350 D:% -0,553
EURO
S: 1,636 D:% -0,517
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu