kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nobel Ödülü Baradei'in
Baradei kimdir?
BM Nobel'e Alışkın
Adolf Hitler ve Josef Stalin de aday gösterilmişti

Nobel Ödülü Baradei'in

2005 Nobel Barış Ödülü, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile UAEK Başkanı Muhammed El Baradei arasında paylaştırıldı.

Norveç Nobel Komitesi, ödülü, nükleer enerjinin askeri amaçlı kullanımının engellenmesi ve barışçı kullanımı için harcanan çabalar nedeniyle UAEK ve UAEK'nın Mısırlı Başkanı Baradei'ye verdi. Nobel Barış Ödülü için, bu yıl 199 gibi rekor sayıda aday vardı.

BARADEİ VE UAEK'DA SEVİNÇ VE GURUR

2005 Nobel Barış Ödülü'nün Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ve kurumun Başkanı Muhammed El Baradei'ye verilmesi, UAEK'da sevinç yarattı. UAEK Sözcüsü Melissa Flemming, kurumun merkezinin bulunduğu Viyana'da yaptığı açıklamada, ''Bu
UAEK'daki kariyerimde en gurur duyduğum an. Bugünü görebileceğimi hiç düşünmedim. Bu, UAEK için en gururlu gün'' dedi. Flemming, kendileri için olduğu gibi kurum için dedaha gurur verici bir ödül olmadığını belirtti.

Norveç Nobel Komitesi, ödülü, nükleer enerjinin askeri amaçlı kullanımının engellenmesi ve barışçı kullanımı için harcanan çabalar nedeniyle UAEK ve UAEK'nın Mısırlı avukat Başkanı El Baradei'ye verdiğini açıkladı.

Komitenin açıklamasında, nükleer silah tehdidinin yeniden arttığı dönemde, bu tehdidin geniş uluslararası işbirliğiyle aşılması gerektiği belirtilerek, ''bu ilkenin de en açık ifadesini, UAEK ile UAEK Başkanı Baradei'nin çalışmalarında bulduğu'' ifade edildi.

2005 Nobel barış ödülü için, bu yıl 199 gibi rekor aday vardı. Bu adaylar arasında Balkanlar'dan Namibya'ya kadar birçok alanda çatışmaların durdurulması için çaba harcayan eski Finlandiya Devlet Başkanı Martti Ahtisaari'nin, 3. Dünya'da açlığa karşı seslerini yükselten rock yıldızları Bono ve Bob Geldof ile Nagazaki bombardımanıkurbanı Sengi Yamaguçi ve Japon Atom Bombaları Mağdurları Örgütleri Federasyonu'nun (Hidankyo) adları geçmişti.

LİDERLER VE KURUMLARDAN UAEK İLE BARADEİ'YE KUTLAMA

2005 Nobel Barış Ödülü'nü UluslararasıAtom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile kurum başkanı Muhammed El Baradei'nin kazanması üzerine, liderler kutlama mesajları yayımladı. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile İngiltere Başbakanı Tony Blair, ödül nedeniyle UAEK'yı ve Baradei'yi kutladılar. BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, kutlama mesajında, UAEK'nın 1957'den beri nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve nükleer teknolojinin güvenli ve barışçı kullanımı için hiç durmadan çalıştığını hatırlattı.

Ödül haberini sevinçle karşılayan Baradei'nin karısı Ayda Baradei de, CNN'e yaptığı açıklamada, kocasıyla gurur duyduğunu ve tüm insanlığın karşı karşıya olduğu en tehlikeli konulardan birinin ön plana çıkarılmasını gerçekten olumlu bulduğunu söyledi. Bu yılki ödülün adaylarından eski Finlandiya Devlet Başkanı MarttiAhtisaari, 2005 Nobel Barış Ödülü'nün UAEK ile Baradei'ye gitmesini ''mükemmel bir seçim'' olarak nitelendirdi.

Barış ödülünün diğer adayı İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres ise, ''mükemmel bir tercih olmamasına'' rağmen, El Baradei'nin ödülü hak ettiğini söyledi.

Peres, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, İran durumunda olduğu gibi nükleer silahların yayılmasının önlenmesinde bazı sorunlar olmasına karşın, kurumun silahların tehlikeli ellere düşmesini engelleme ve silahlanma yarışını durdurma konularında katkıları olduğunu belirtti.

Eski BM silah denetçileri başkanı Hans Blix, bir meslektaşı ve arkadaşı olarak Baradei'yi kutlarken, UAEK'nın İran ve Kuzey Kore'dekigibi nükleer konuları çözmede en iyi yer olduğunu söyledi. Kurumun sorunlara soğukkanlı yaklaştığını ve diplomatik çözümler bulmaya çalıştığını belirten Blix, bu ödülün UAEK'nın uluslararası topluluk içindeki rolünü artıracağını kaydetti.

Blix, bu ödülün Irak müdahalesi öncesinde ABD'nin UAEK'yı daha fazla dinlemesi gerektiği şeklinde bir mesaj olup olmadığı konusundaysa yorum yapmadı.

Norveç Nobel Komitesi, 199 aday arasından ödülü, nükleer enerjininaskeri amaçlı kullanımının engellenmesi ve barışçı kullanımı için harcanan çabalar nedeniyle UAEK ve UAEK'nın Mısırlı avukat başkanı El Baradei'ye verdi. Alfred Nobel adına verilen 1,3 milyon dolarlık ödül, 10 Aralık'ta Oslo'da düzenlenecek törenle sahibine teslim edilecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 NY metrosunda terör alarmı
 Pakistan'da camiye saldırı: 7 ölü, 20 yaralı
 Beyaz Saray'da 'kadrolu casus'
 AB ile dolmuşa kemer geliyor!
 Başbakan beni çok etkiledi
 Direnişin bitmesine karşılık Saddam'
 2 yıl sonra uyandı
 New York'ta en üst düzeyde terör alarmı
 El Kaide internet sitesine redaktör arıyormuş!
 Dubai lalesi
 Katrina hatırası
 Bebek bekliyor
 Rahim kanserine aşı
Boynumuzun borcu
Boynumuzun borcu
Türk futbolunu Avrupa'da başarıyla temsil eden iki yıldız Nihat ve...
Danimarka kaybetmez
Danimarka kaybetmez
Löw, "Danimarka-Yunanistan maçının berabere bitmesi Türkiye için...
Belge bilmeceye döndü
Belge bilmeceye döndü
Baykal "bekçiye bırakılmış" derken, DYP'liler belgenin geldiğini...
Rehn ödevleri
AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, 3 Ekim sonrası...
Kuş gribi alarmı:150 milyon kişi ölebilir
Dünya Sağlık Örgütü, Uzakdoğu'dan yayılan kuş gribinin dünyayı tehdit...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu