kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hakan & Utku @ SABAH
 
Müzakere görüşmelerinin arka planında neler oldu?
Örgütlü Toplum
GraFİTİL

Müzakere görüşmelerinin arka planında neler oldu?

* Dönem Başkanı İngiltere Dışişleri Bakanı Straw Türkiye için çok çalıştı çoook... Türkiye için 'imtiyazlı ortaklık' maddesinin çerçeve metine konmasında ısrar eden Avusturya'ya "Kardeşim ne imtiyazı ya, oldu olacak piyazlı ortaklık teklif edelim, yanına da köfte söyleriz, icat çıkarmayın akşam akşam, adamı hasta etmeyin" demesi, Straw'ın baba tarafından Niğdeli olduğu dedikodularının alıp yürümesine neden oldu.
* Avusturya dışişleri bakanı Plassnik'in inadından vazgeçmemesi üzerine bir başka kadın bakan Condeleeza Rice hemcinsi bakanı arayarak "Bak güzelim, tamam uzunsun, sarışın ve güzelsin ama para, güç bende... Türkiye'ye 'lololo' yapmaya devam edersen oraya gelir saçını başını yolarım senin yelloza bak ya..." dediği iddia edildi. Bu olay, Türkler'in Avrupalılaşma yolunda ilerlediği ama dünyanın çoktan Türkleştiği yorumlarının yapılmasına yol açtı.
* Avusturya'nın 1.90 boyundaki dışişleri bakanı Plassnik'in bir türlü Nuh deyip peygamber dememesi üzerine zorla '6 saatte pratik Türkçe dersleri' almaya zorlanması havayı iyice gerdi. Devreye Aziz Yıldırım girerek Plassnik'e Fenerbahçe Bayan Basketbol takımında oynaması için transfer teklifinde bulununca Avusturyalı bakan inadından vazgeçti.
* Plassnik'in FB'ye transfer olduğunu duyan BJK-GS ve TS, önümüzdeki hafta oynanacak maçlara "Avusturyalı bakan kadının eli değmemiş temiz bir müzakere süreci istiyoruz" yazılı pankartlarla çıkma kararı aldı. Özhan Canaydın'ın da bu durumu protesto etmek için 1 ay maçlara gitmeyeceği açıklandı.
* Ankara'da hükümet çerçeve metninin belli olmasını beklerken bir grup globalin İsrail Başkonsolosluğu önünde toplanarak, "Sami Ofer bizi AB'ye götür" diye tezahürat yapması dikkat çekti.
* Çerçeve metin Ankara'ya ulaştı. Yetkililer çerçevenin içine Avrupa fotoğrafını koydular. Türkiye'nin de içine sığdığının görülmesi üzerine çerçeve metin kabul edildi.
* Bütün krizler tek tek çözüldükten sonra geriye bir tek 'hazmetme kapasitesi' kalmıştı. Kızılcahamam'dan dönen Başbakan yaptığı basın toplantısında "Azmettik başardık, onlar da hazmedip başaracaklar" demekle yetindi. Lüksemburg'a uçacak Ata uçağının içi Başbakan'ın Kızılcahamam'dan getirdiği kasa kasa maden sularıyla dolduruldu.
* Çerçeve metin incelenmiş, pürüzler giderilmiş, Lüksemburg'a gidecek Ata uçağı içindeki mürettebatıyla Ankara Esenboğa'dan havalanmış, neredeyse Lüksemburg semalarına yaklaşılmıştı. Hükümetin Ankara'da çerçeve metnini onayladıktan sonra "Dur şu Lüksemburg'a afilli bir şekilde inelim de akıllarını alalım keferelerin" önerisinin hayata geçirilmesinin zamanı gelmişti artık. Abdullah Gül ve sırt çantasının içinde Ali Babacan paraşütçü kostümleri içinde korku dolu bakışlarla bakmaktaydı operasyonu yönlendiren görevlilere. Sonraki diyaloglar şöyle gelişti... - Heeeey, işte Allah'ın izniyle AB'yle müzakerelere başlamak üzereyiz. Birazdan aşağı inip herkese Türk'ün gücünü göstericez... - İmtiyazlı ortaklık istemiyoruz demeyi unutma sakın... - Onu yere inince söylesem, yukarıda moralim çok bozuluyo benim... - O ne o? - O mu? Ali Babacan. Elimde büyüdü kerata... - Hadi atlamaya hazırlan... Unutma hazmetme kapasitenizi yerim uleyn diye nara atacaksın... - Duyamıyorum! - Bana bak, İsmet İnönü ayağı yapma bana... - Duyamadım! - Çıkarın şunun kulaklığını... Avusturya dışişleri bakanının tam üstüne atlayacaksın. - Ben yapamıyacam... - Neeee? - Atlayamam... - Atın şunu... Rumlar'ın NATO'ya girmesi maddesini kaldırmazsanız bu iş olmaz demeyi unutma sakın... - Neeaaaaaaaaaaa??

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Özhan Canaydın'a yeni protesto gerekçeleri   / 05-10-2005
 Meraklısına gereksiz bilgiler   / 04-10-2005
 Rüyalarda buluşuruz   / 03-10-2005
 Masal kahramanı günlükleri-4   / 30-09-2005
 Evden kaçan saf köylü kız anasıyla mektuplaşır   / 29-09-2005
 Ortaya karışık seri röportajlar   / 28-09-2005
 Uykusuz her gece (Özel)   / 27-09-2005
 Kayıtdışı   / 26-09-2005
 Masal kahramanı günlükleri-3   / 23-09-2005
 Berbat durum senaryoları   / 22-09-2005
RAHŞAN GÜLŞAN
Moleküler omlet yaptım!
Annem ve babam Mersin'de...
HAKAN & UTKU
Müzakere görüşmelerinin arka planında neler oldu?
*...
AHMET UMİT
Beyoğlu'nun En Güzel Abisi... (4)
Mektubu bitirince...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Islama rulo börek
Ispanakları...
Simavi'ye süper teklif...
Simavi'ye süper teklif...
Dünyaca ünlü müzayede evi Christie's İstanbul'da bir şube...
Yeni bir aşk mı
Yeni bir aşk mı
CHP'nin olası genç liderleri arasından gösterilen sanatçı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.