kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ramazan gelmeden iftar çadırı sorun oldu
Ramazan gelmeden iftar çadırı sorun oldu
Bu yıl geç kaldık önümüzdeki yıl bambaşka bir şenlik olacak

Eminönü'nde iftar tartışması

Sultanahmet'te geçen yıl Ramazan şenliklerinin ardından oluşan dev çöp yığınları sivil toplum örgütü Eminönü Platformu ile Eminönü Belediyesi'ni karşı karşıya getirdi.


Ramazan gelmeden iftar çadırı sorun oldu

Eminönü Platformu Sultanahmet Meydanı'nda Ramazan şenliklerinin yarattığı kötü görüntüleri bir kitapçıkta topladı. Platform, "Bu meydana 12 bin turistin geldiği unutulmasın" derken Belediye Başkanı Nevzat Er sorunları çözeceklerini söylüyor.

Çoğunluğu Sultanahmet'teki turizm işletmesi sahiplerininden oluşan Eminönü Platformu, tam bir sivil toplum örgütü örneği sunuyor. Platform, özellikle tarihi yarımadayla ilgili sorunları belirleyip çözüm önerileri üretmesi ve bu önerilerini yerel yenetimler, ilgili kuruluşlar ve de basınla paylaşarak sorunların çözümü yönünde baskı grubu oluşturuyor. Bazen de yaptığı etkinliklerle kamuoyunun dikkatini bölgeye çekmeye çalışıyor. Eminönü Platformu, bugünlerde "Sultanahmet Ramazan Şenlikleri 2004 Hatıratı" adlı kitapçıkla yine gündemde. Platform üyelerinin geçen yılki Ramazan Şenlikleri boyunca çektikleri fotoğraflardan oluşan 'hatırat', Sultanahmet Meydanı'nın gündüz ne halde olduğunu gözler önüne seriyor. Hijyen, temizlik, tarihi eserlere saygı gibi konulara fotoğraflarla dikkat çekmeye çalışan platformun amacı, bu yılki şenliklerde kötü görüntülerin yaşanmaması. Diğer bir amaçları da, Sultanahmet'i gündüz yabancı turistlerin kullandığını hatırlatmak. Sultanahmet Ramazan Şenlikleri 2004 Hatıratı'nda, Sultanahmet Cami kapısında bir tencere suda dört kasa marulun yıkanmasını, yine aynı caminin önündeki çöp yığınını, Türk ve İslam Eserleri Müzesi önüne yığılmış masa, sandalye ve meşrubat kasalarını, meydandaki çöp yığınlarını, meydana kurulmuş rodeo standını, Çin hediyelik eşya standını ve tarihi eserleri gölgeleyen reklam balonları fotoğraflarla ortaya konuyor. Her fotoğrafın altında hangi saatte, nerede çekildiği yazılmış ve esprili notlar düşülmüş.

'TEMİZLİK YAPILMIYOR'
Eminönü Platformu'nun kurucularından Armada Otel'in sahibi Kasım Zato'ya amaçlarını, önerilerini, istek ve beklentilerini sorduk. "İstanbul'a gelen yabancı turistlerin yüzde 95'i Sultanahmet Meydanı'nı ziyaret ediyor. Sultanahmet Meydanı İstanbul'un misafir odasıdır ve misafir odamızı temiz tutmalıyız" diye söze başlayan Zato şöyle devam ediyor: "Burayı günde 8-12 bin yabancı turist ziyaret ediyor. Her gün 350 otobüs meydana turist getiriyor. Turistler sabah 08.00'dan akşam 18.00'a kadar bu bölgeyi geziyor. Gece de yaklaşık 15 bin kişi konaklıyor. Dolayısıyla burada bir şey yapacağınız zaman onları da düşünmek zorundasınız. Yabancı turistlerin unutulduğu, gözardı edildiği yolunda endişelerimiz var. Bunları anlatmak için kitapçığı hazırladık." Geçen yıl bir raporla bu durumu Eminönü Belediye Başkanlığı'na ilettiklerini, yeterince sonuç alınmadığı için bu yıl fotoğraflarla göstermek istediklerini belirten Kasım Zato'ya göre ne iftar çadırlarında ne de standlarda yiyecekler hijyenik koşullarda hazırlanıyor: "Yiyecek satan hiçbir standın suyu ve atık su gideri yok. Sahurda sona eren şenliklerden sonra temizlik yapılmıyor. Gündüz turistler çöp yığınlarıyla dolu bir meydanla karşılaşıyor. Birçok stand gündüz kapalı olduğu için kötü bir görüntü sergiliyor. Standlar kaliteli, prestiji artıran markalar yerine, bu bölgeye yakışmayan sıradan firmalara veriliyor. Etkinlikler kültürümüzü yansıtmıyor." Platformun çözüm önerileri de var; "Standlar alanında yetkin, kaliteli, tanınmış markalar olmalı. Hijyenin sağlanması için belediye yiyecek standlarına temiz su bağlamalı ve atık su gideri kurmalı. Çöpler şenlikler bittiği anda toplanmalı. Gündüz kullanılmayan malzemeler için depo gibi yerler yapılmalı. Pop müzik konserleri, lunaparklar yerine kültürümüzü yansıtan etkinlikler olmalı. Şenliğin çizgisi yükseltilmeli. Bütün bunları İstanbul halkı da hak ediyor. Şenliklerin İstanbul halkına yaraşır şekilde yapılması gerek." Kasım Zato, çok yüksek bir sezon yaşadıklarını ve Ramazan şenliklerinin turizm sezonuna denk geldiğini hatırlatarak "Geçen yıllarda bu kadar turist yoktu, o yüzden fazla bir sorun yoktu. Ancak bu yıl çok önemli. Sultanahmet yabancı turist kaynıyor. Onlara geçen yılki görüntüleri göstermemeliyiz" diyor. Zato bu yıl da fotoğraf makinalarıyla her gün meydanı gezeceklerini ve bu işin takipçisi olacaklarını ekliyor.
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Şimdi de şarkı söyleyecek
 Husky'nin esareti bitti
 Öpüştüm ama 'Ne derler?' diye de düşünüyorum
 Yogaya evde de bafllayabilirsiniz
 4 gün sessiz kal içsel huzuru yakala
 'Proce' fabrikası
 Herkes için bir fikir var
 Bu kış erkekler için çok renkli geçecek
 Takıda örgü modası
 V İ T R İ N
 Teknocular Paris'i salladı
 Bir Dilek bin umut oldu
 Ayşe Brav: Her kadın böyle sevilmek ister
 Herkesin gözü onda
 Annenin korkusu çocuğuna geçmesin
 Düşünce uzmanı İstanbul'a geliyor
 Mahalle sokağın tadını çıkarıyor
 Otomobil gürültüsü yerine çocuk sesi
 TV5'e program önerileri
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Jinekolog mu? Mümkünse erkek olsun
Mamografi taraması...
ALİ POYRAZOĞLU
Oyuncak sarışın kız
Çocuklar kendilerine alınan...
AYŞE BRAV
Erkekleri anlamak zor değil
Biz kadınlar ne kadar...
Lezzet avcısı kalori avcısına karşı
Türkiye'nin en ünlü diyetisyenlerinden Taylan Kümeli ve gastronomi yazarımız...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.