kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gazi Ercel @ SABAH
 

IMF Dünya Bankası toplantıları başlıyor

IMF ve Dünya Bankası'nın 2005 yılı Genel Kurul Toplantıları Washington'da başlıyor. Yarın, Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC), pazar günü de Kalkınma Komitesi toplantıları yapılacak. Aynı zamanda da, bir formalite haline dönüşmüş genel kurul görüşmeleri tamamlanacak.
Geçmişte bu toplantılar bir şölendi. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen finansçılar, bankacılar ve akademisyenler, 187 ülkenin ekonomisini yönetenlerle biraraya gelir, 5 günü aşkın süren bu toplantılarda çeşitli konuları tartışırlardı. İkili görüşmelere de olanak vardı.

Sıkıcı Toplantılar
Oysa artık öyle değil. 1999 yılından bu yana, IMF ve Dünya Bankası aleyhine düzenlenen sert gösteriler ve güvenlik birimlerinin olayları kontrol etmekteki acizlikleri, toplantıların iki gün ile sınırlandırılmasının da ötesinde, yerini de şehir içindeki otellerden bu kuruluşların binalarına taşıdı. Washington'da 17. ve 19. caddelerde bulunan IMF ve Dünya Bankası binalarının çevresi çok sıkı bir güvenlik çemberine alındı. İçeriye girebildikten sonra, çıkmak bile zorlaştırıldı. Caddelerde dolaşan herkese potansiyel terörist gözü ile bakan polisler, etrafta uçan kuşlara bile kimlik soracak derecede işi ciddiye (!) aldılar.
Hal böyle olunca, piyasa mekanizması çalıştı. IIF veya IIE gibi kuruluşlar ile uluslararası bankaların, şehrin çeşitli yerlerinde düzenledikleri etkinlikler daha ilgi çekici hale geldi. Toplantılara gelenler, bu kuruluşların düzenledikleri panel, seminer ve yemeklerde, konularında gerçek birer uzman olan kişilerin veya önemli devlet adamlarının görüşlerini dinleme fırsatını buldular. Kendi aralarında gruplar oluşturdular. Bu yıl da aynı şeyler tekrarlanacak. Katılımcılar, sıkıcı IMF ve Dünya Bankası toplantıları yerine, diğer konferans ve etkinlikleri tercih edecekler.

Gündemdeki Konular
IMFC ve Kalkınma Komitesi toplantılarının gündemine baktığımızda, ancak bir iki konu ilgimizi çekiyor. Bunlardan biri, "Global ekonomi ve finans piyasalarının görünümü, riskleri ve politika önlemleri" başlıklı gündem maddesi. IMF'nin bu konudaki son raporu, global ekonomide ortaya çıkan sorunların kaynağını ABD ekonomisinin ödemeler dengesinin cari işlemlerinde ve bütçesinde yıllardır süregelen açıklar ile AB'nin yapısal reformlarındaki gecikmelere bağlıyor. Durumun düzelmesi için iki senaryo geliştirilmiş. İlkinde, ABD ekonomisinin uyumu, alınan önlemlerle, yumuşak bir biçimde gerçekleşiyor. Bunun için, faizler arttırılıyor. Bu önleme tepki olarak tasarruflarda yükseliş, tüketimde ise azalış ortaya çıkıyor. Sonuçta ABD'nin cari işlemler açığı milli gelirinin yüzde 3,5'i düzeyine iniyor. Bu alternatifte, artan faizler ve büyümesi yavaşlayan ABD, diğer ülkeleri olumsuz bir biçimde etkiliyor. İkinci senaryoda ise, ABD'de uyum sert bir biçimde gerçekleşiyor. Tahribatı fazla oluyor.
IMF, her iki senaryoda da, Doların Euro'ya karşı gelecekte değer kaybedeceğinin altını çiziyor. Petrol fiyat artışlarının orta dönemde şoklar yaratacağı ve enflasyonist eğilimleri yükselteceği de raporda yer alıyor.
IMFC toplantısında dikkati çeken bir gündem maddesi de, IMF'nin amaçları ve orta dönemli stratejisinin ne yönde olacağı. Uzun süredir tartışılan bu konuda hazırlanan rapor, toplantıda ele alınacak. Büyük olasılıkla, anlaşma sağlanamayıp, ortaya çıkan fikirler çercevesinde yeniden çalışma yapılması ve rapor hazırlanmasına karar verilecek.
Kalkınma Komitesinin gündeminde ise, her zaman olduğu gibi dikkate değer bir konu yok. Pazar akşamı T. Bankalar Birliği'nin Smithsonian kuruluşlarından Freer Sanat Galerisinde vereceği resepsiyonun ise, her zaman olduğu gibi, yabancı davetlilerin en fazla ilgilenip keyif alacakları bir etkinlik olacağına kuşku yok.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 20 milyar dolar gelirse   / 21-09-2005
 Sermaye mi kredibilite mi?   / 19-09-2005
 Martin Wolf ve döviz rejimi   / 16-09-2005
 Enflasyon düşünce Tüpraş'ın değeri ortaya çıktı   / 14-09-2005
 Enflasyon hedeflemesinde seçim yapılmalı   / 12-09-2005
 Basel II karşısında KOBİ'ler ne yapmalı?   / 10-09-2005
 Basel II ve KOBİ'ler   / 09-09-2005
 Ulusal bir bankacının başına gelenler   / 07-09-2005
 IMF ile kesişme noktaları   / 05-09-2005
 Sermaye biriktirmek   / 03-09-2005
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Derviş'in değiştirdiği yasayı OECD eleştirdi
Ekonomik...
GAZİ ERÇEL
IMF Dünya Bankası toplantıları başlıyor
IMF ve...
Ölüyoruz bizi kurtarın
Özlem 6 yıldır, Cihan ise ecstasy ile başlayan uyuşturucu merakıyla 3...
İbo'dan AB'ye uyum!
Bugüne kadar akrabaları tarafından korunan İbrahim Tatlıses, AB uyum...
Konuşmalar belirsiz diye konferans durduruldu
Konuşmalar belirsiz diye konferans durduruldu
İstanbul 4. İdare Mahkemesi, Boğaziçi Üniversitesi'nde bugün...
'Umut Davası' sanığı Dağdeviren öldürüldü
'Umut Davası' sanığı Dağdeviren öldürüldü
Uğur Mumcu, Bahriye Üçok ve Ahmet Taner Kışlalı cinayetlerini...
IMKB
E: 33.466 D:% -1,18
DOLAR
S: 1,339 D:% -0,037
EURO
S: 1,635 D:% -0,214
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu