kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
AB Deklarasyonu onaylandı

AB Dönem Başkanı İngiltere, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki deklarasyonuna karşı AB deklarasyonunun metni üzerinde mutabakat sağlandığını ve belgenin resmen onaylandığını bildirdi.

AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER), bugünkü toplantısında, 3 Ekim'de başlaması öngörülen Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin temelini oluşturacak Müzakere Çerçeve Belgesi'nin de ele alındığı, ancak özellikle Avusturya'nın tavrı nedeniyle bunun üzerinde uzlaşmaya varılamadığı belirtildi.

AB'nin yürütme organı olan AB Komisyonu tarafından hazırlanarak onaya sunulan Müzakere Çerçeve Belgesi'nin, ay sonundan önce, AB karar organı olan AB Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.

Belgeye ''imtiyazlı ortaklık'' seçeneğine ilişkin
ifadeler sokturmak isteyen Avusturya'nın ''yalnız kaldığı'' belirtiliyor.

AB tarafından onaylanan karşı deklarasyonda, Türkiye'nin 29 Temmuz'da Ankara Antlaşması Ek Protokolü'nü imzalarken ''Kıbrıs Cumhuriyeti'' ile ilgili bir deklarasyonda bulunma ihtiyacı hissetmesinin ''üzüntüyle'' karşılandığı ifade ediliyor.

Belgede deklarasyonun tek taraflı olduğu, protokolün bir parçasını oluşturmadığı, Türkiye'nin protokolden kaynaklanan yükümlülükleri üzerinde herhangi bir yasal etkisi bulunmadığı da savunuluyor.

Belgede, AB'nin, Ek Protokol'ün Türkiye tarafından tam olarak, ayrım yapılmaksızın uygulanmasını ve malların serbest dolaşımı üzerindeki, ulaştırma araçlarıyla ilgili olanlar dahil tüm zorlukları ortadan kaldırmasını beklediği ifade ediliyor.

AB, protokolün pratik uygulamasını 2006'da yakından izleyeceğini ve durumu değerlendireceğini belirtiyor. Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, 3 Ekim'de resmen başlaması öngörülen tam üyelik müzakerelerinde başlıkların açılmayacağı mesajı verilen taslak belgede, 1 Mayıs 2004'ten itibaren AB üyesi olan ''Kıbrıs Cumhuriyeti''nin, uluslararası hukuk çerçevesinde devlet olarak tanındığı kaydediliyor.

Belgede, Türkiye'den, tüm AB üyesi ülkelerle arasındaki ilişkileri en kısa sürede ve hukuki olarak normalleştirmesi beklentisine yer veriliyor ve tüm üye ülkelerin tanınmasının, müzakere sürecinin bir parçası olduğu mesajı yansıtılıyor.

Belgede, Türkiye'nin, BM Genel Sekreteri'nin çabaları çerçevesinde Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü doğrultusunda çabaları destekleme taahhüdünün devam ettiğine dikkat çekiliyor ve adada kalıcı çözümün barış, istikrar ve uyumlu ilişkilere katkıda bulunacağı konusunda hemfikir olunduğu belirtiliyor.

Kaynaklar, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne ilişkin görüşmelerin devam edeceğini, 26 Eylül'de, AB Dönem Başkanı İngiltere'nin önerdiği olağanüstü AB Konseyi toplantısının yapılma olasılığının düşük gözüktüğünü, belgenin yazılı onay sürecinden geçebileceğini ifade ediyorlar.

RUMLAR DÜN ENGELLEMİŞTİ

AB dönem başkanı İngiltere'nin önceki gün mutabık kalındığını açıkladığı Kıbrıs deklarasyonu Rum Yönetimi tarafından dün engellenmişti. Kıbrıs beyanının tarım ve balıkçılık konseyinde onaylanması bekleniyordu. Ancak, İngiltere, Rumların tavrından sonra deklarasyonu konsey gündeminden çıkarmak zorunda kalmıştı.

SORUN AŞILDI İDDİASI

Bu arada, öğlen saatlerinde Rum diplomat, İngiliz Dönem Başkanlığı ile Türkiye'nin müzakere çerçeve belgesi konusunda ilkesel olarak anlaştıklarını söylemişti. Rum yetkili, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin Ankara tarafından tanınma sürecinin müzakerelerine bir parçası olacağına dair İngiliz yetkililerden garanti alması üzerine sorunun aşıldığını kaydetmişti.
Öte yandan, Avusturya'nın çerçeve belgesinde "imtiyazlı üyelik" türü bir ifadenin yer alması için bastırdığı bildirilmişti. Ancak 24 üye ülkenin Avusturya'nın bu isteğine destek vermediği belirtilmişti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Talat: "Rumlar her zamanki politik manevralarını sergiledi"
 Cumhurbaşkanı Sezer uyardı
 Babacan, IMF toplantılarına katılacak
 Le Figaro: Müzakerelerin başlaması İngiltere'nin önceliği
 2 bin Alevi dava açıyor
 187'nin hikâyesi
 'CHP zihniyeti çöp üretir'
 'Ben sanatçının çalışkanını severim'
 Perinçek rövanşı İsviçre'den aldı
 Terörle mücadelede sorumluluk Gül'de
 Taslaktaki terör tanımı çıkarıldı
 AK Parti binasına molotoflu saldırı
MUHARREM SARIKAYA
Baykal: Dayanışma sürecek...
Meclis'in önceki gün...
YAVUZ DONAT
Fiyakayı işsizlik bozuyor
ADANA - Almanya yazılarına...
Ölüme götüren renkli haplar
Ata Türk'ün ölümüyle gündeme gelen ecstasy haplarının Türkiye'de...
Domuz derisine onay
Din İşleri Yüksek Kurulu, "Ham deri tabaklanınca temiz olur" hadisine...
Evlatlarınıza sahip çıkın!
Evlatlarınıza sahip çıkın!
'Gelinim Olur musun' programının Ata'sı dün İstanbul'da toprağa...
Hocaların hocasına son veda
Hocaların hocasına son veda
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi'ne 40 yıl hizmet eden ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu