kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bankamatik sanatçı yönetimin hatası
Bankamatik sanatçı yönetimin hatası
Masalsı filme sağlam kadro

Bankamatik sanatçı yönetimin hatası

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ragıp Savaş, 'bankamatik oyuncuları'nın ortaya çıkışından tiyatro yöneticilerinin sorumlu olduğunu söyledi.

Kariyerine yeni bir sinema filmi daha ekleyen tiyatro sanatçısı Ragıp Savaş, 'Hacivat ve Karagöz Niçün Katledildi' filminde Orhan Gazi'yi canlandırıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Tiyatrosu'nun genel sanat yönetmeni de olan Ragıp Savaş, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un "bankamatik sanatçılar var" şeklindeki açıklamasını doğruladı. Savaş, kendisiyle yaptığımız söyleşide bankamatik sanatçıların varolmasındaki sorumluların, tiyatrolardaki yöneticiler olduğunu da dile getirdi.

* Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sanat yönetmenliği için bu kente gitmeniz riskli değil miydi? Sonuçta İstanbul'dan uzaklaştınız... Hayır, ben risk olarak görmüyorum. Piyasadan uzaklaşmadım. İstanbul'da olduğum dönemler, çok da fazla bir iş yapmadım zaten. 'Yangın Ayşe'de, 'Zümrüt'te, 'Neredesin Firuze'de ve 'Yıldızların Altında'da rol aldım. Daha çok tiyatro yaptım. Bakırköy Belediye Tiyatroları'nın kadrolu sanatçısıyım. Kocaeli'nde vekaleten görev yapıyorum. Beni kimse zorlamadı, Kocaeli'ne gitmek benim tercihimdi.

HER YERE GİDERİM

* Kocaeli değil de, Erzurum olsaydı yine gider miydiniz?
Elbette giderdim. Tiyatronun olduğu her yere giderim. Burada yanlış anlaşılma olmasın. Türkiye'nin doğusunda bir tek tiyatro oyunu izlemeyen ne kadar kişi varsa, batısında da o kadar var. Ne yazık ki tiyatroyu batıda da, doğuda da yıllardır geniş kitlelere yaymayı başaramadık.

* Siz bu yaz Kocaeli'nin köylerine tiyatro ve sağlık taraması götürdünüz. Yeterince alkış aldınız mı? Bir tır aracını gezici tiyatroya dönüştürerek, köylerde bugüne kadar hiç tiyatro oyunu görmemiş çocuklara oyunlar sergiledik. Nasıl olsa gidiyoruz deyip, bir sağlık ekibi de oluşturup aynı zamanda köy çocuklarını bir dizi sağlık taramasından geçirdik. Kocaeli'nde 500'e yakın köy var. Hepsine gidemedik ama önümüzdeki yaz da gezici tiyatroyla ve sağlık ekibiyle yine köyleri dolaşacağız. Ben bu proje için alkış beklemedim. Çünkü benim görevim; mümkün olduğunca fazla insana tiyatroyu sevdirmek...

* Yine de alışılmamış bir iş yaptığınız için, takdir edilmeyi beklemişsinizdir... Hayır, takdir edilmeyi beklemedim ve hala da beklemiyorum. Zaten takdir edenler de olmuştur. Benim tek beklentim bu projenin örnek olması, yapılabilir olduğunu görerek buna benzer projelerin de üretilmesiydi. Şu ana kadar olmadı. Tek üzüntüm bu.

ZAMANI GELİNCE OYNARIM

* Tiyatroda ve dizilerde başrol, sinemada ise başrol altı oynadınız. Neden sinemada başrolünüz yok?
Sinema çok bir ticari bir iş. Örneğin; 'Hacivat ve Karagöz Niçün Katledildi' filmi 4 milyon YTL'lik bir iş. Başrol oyuncularının fazlasıyla popüler olması, insanların tanıdığı, çok iyi bildiği ve iyi bir izleyici kitlesinin olması gerekir. Benim oynadığım iki film de oldukça yüksek maliyetli olduğu için, yapımcımız Ezel Akay'ın başrolü izleyici kitlesi olan oyunculara vermesi çok doğal. Yapımcı olsam; ben de izleyici kitlesi olan oyunculara başrol verirdim.

* Peki hep başrol altı mı oynayacaksınız? Hayır, böyle bir düşüncem yok. Zamanı gelince ben de başrol oynayacağım. Bir sinema filminde başrol oynamayı çok istiyorum, ama şimdi pahalı prodüksiyonlu filmlerde başrol teklifi almayı beklemek biraz hayalcilik olur. Yakın zamanda başrol de oynayacağımı düşünüyorum.

* Başroller için popüler olmak adına hiç mi çabanız yok? Şu andaki piyasa şartları içinde özel bir çabam yok. Bana zamanında popüler olmam gerektiği konusunda telkinlerde bulunan çok oldu. Hatta para karşılığında benimle bir yerlerde görünecek ünlü kadınlarda bulundu. Ben kabul etmedim.

* Kimdi o ünlü kadınlar? Katiyen söylemem. Kimseye söylemem. Yakışık almaz...

BANKAMATİK OYUNCULAR VAR

* Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, özellikle tiyatroculara "bankamatik oyuncular" şeklinde suçlamalarda bulundu. Tiyatrocular görevlerini suistimal mi ediyor?
Yönetici izin verirse, oyuncu görevini suistimal edebilir. Ben yönetici olacağım da; benim oyuncum örneğin Diyarbakır'da görevli olacak ve 5 yıl boyunca bu kente uğramadan İstanbul'da dizi çekecek. Mümkün değil. Görev suistimal ediliyorsa, bunun sorumlusu oyuncular değil tiyatronun yöneticileridir. Onlar göz yumduğu için görevler suistimal ediliyor ve bankamatik oyuncuları ortaya çıkıyordur. Bu durum tamamen sistemin hatası.

* Peki sistemin yanlış olduğu biliniyor da, neden değişikliğe gidilmiyor? O konuya hiç girmeyelim. Çünkü o konu, çok tehlikeli. Sistemin neden değiştirilmediği siyah bir soru işareti.

* Söylendiği gibi tiyatrolarda kadro şişmesi var mı? Bütün Türkiye'de devlet tiyatrolarında görev yapan oyuncu sayısı sadece 2 bin. Bu çok yüksek bir rakam değil. Önemli olan bu kadar sayıda oyuncuyu sahneye çıkartabilecek oyunlar üretmek ve bunların sahnelenmesini sağlamak. Bu kadar oyuncunun rol alacağı oyunları sahnelemek ne fazla, ne de lüks. Oyuncular çalışmazsa, elbette bir kadrolar şişmiş gibi görünür.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 İstanbul Modern 'Çekim Merkezi' oldu
 Avşar'ın bikinili hali Güven'e ilham verdi
 İzleyici beni ilk kez temiz yüzle görecek
 Moda günleri devam ediyor
 Kış sezonunda bunlar giyilecek
 Hititler'den gelen takılar
 Ayakkabılar fiyonklu
 Yaz aşkı sonbahar kabusu olmasın
 Göz önünde olma ilişkin sürsün!
 Daha iyi aşk hayatı için 8 öneri...
 Etkilemek zor değil!
 Bir dediğini iki etmiyor
 Her şey çocukları için
 İsviçre'nin en güzel kızı
 McCartney ile geçmişe yolculuk
 Film gerçek oluyor
 Freeman herkesin sevgilisi
AYŞE ÖZYILMAZEL
Fatih Terim bilekliği ve şehir geyikleri...
Fatih...
HAKAN & UTKU
Bilgeden satılık Ferrari
Ferrasini Satan Bilge. Ne...
AYŞE TÜTER
Zevkle Pişirin, Afiyetle Yiyin
Nohutlu piliç...
En iyi seçim Akdeniz diyeti en uygun mevsim sonbahar
En iyi seçim Akdeniz diyeti en uygun mevsim sonbahar
Yaz ayları boyunca tatil yüzünden beslenme alışkanlıkları değişir. Bu...
'İlk Göz Ağrısı'nda ilk bölüm heyecanı
'İlk Göz Ağrısı'nda ilk bölüm heyecanı
Cuma akşamı izleyiciyle buluşan 'İlk Göz Ağrısı'nın oyuncuları ve set...
Sosyete bu düğünde buluştu!
Sosyete bu düğünde buluştu!
Sosyetenin sevilen iki ailesi Habbab ve Topbaşlar dünür oldu. Esra...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.