kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Türk toplumunun zemini çöktü'
'Türk toplumunun zemini çöktü'
Şiddet, okulda ve evde öğreniliyor
Nedenlerden biri intikam alma isteği
Tek başına kanun yetmez

'Türk toplumunun zemini çöktü'

Prof. Dr. Kerem Doksat, son dönemlerde artan linç olaylarını değerlendirdi: "Güvenlik en temel ihtiyaç. Devlete güven kalmayınca herkes kendi hakkını aramaya başlıyor".

Trabzon'da bildiri dağıtan gençler, onlara destek vermek için açıklama yapmak isteyenler, bir avukata tecavüz ettiği suçlamasıyla yakalananlar, bıçakla yaralama olayına karışanlar... İlk bakışta fark edilemeyen ortak noktaları ise "Hepsi de linç edilmek istendi" cümlesinde yatıyor... Türkiye, bir süreden bu yana dozu artan toplumsal şiddeti, linç boyutunda yaşıyor. Neden ve ne zamandan bu yana "yakaladığımız her suçluyu kendi ellerimizle" cezalandırmak istiyoruz? Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Öğretim Üyesi ve Türk Ceza Hukuk Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Köksal Bayraktar ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Doksat, toplumsal şiddet ve gerilim üzerine konuştu. Son dönemlerde meydana gelen linç girişimlerindeki artışların siyasi iktidar boşluğuna bağlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Köksal Bayraktar, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin siyasi iktidarının bu olaylar karşısındaki görüşü, tutumu nedir? Bunu bilmiyoruz. Sayın Başbakanımız dedi ki 'Bir sorun var'. Devamı geldi mi? Ben bir Türk aydını olarak bu çözümün ana hatlarını bekler durumundayım. Terörle Mücadele Kanunu'nun kimi maddelerinin değişeceği söyleniyor. Hangi madde, nasıl değişecek? Hukuk açısından çarelerden biri, gizli olarak hazırlanmaktadır." Türk insanının hukuka olan güvenini kaybettiğini anlatan Bayraktar, "Pek çok kişi, cezayı kendisi vermek istiyor, bunu doğru buluyor. Bu durum 'Adalet mekanizması yanlış işliyor, yavaş işliyor, hafif cezalar veriliyor" gibi söylemlere dayanıyor. Bunları ileri sürüyorlar. Bu doğru mu? Yanlış. Linç, bana göre sosyolojik yönden insanın ilkelliğe dönüşüdür. Türk insanının sosyal ve kültürel yönden yozlaşmasını, televizyona bağımlı olmasının, bilgisayarla iletişim kurma çabasının sonuçlarından biridir bu." Prof. Dr. Kerem Doksat ise ihtiyaçlar piramidini hatırlatıyor: "Bütün canlıların ihtiyaçları bir hiyerarşi içerisindedir. Zemin katta güvenlik ihtiyacı bulunur ve bu fizyolojik ihtiyaçları da içerir. Daha sonra sevgi, saygı ve kendini gerçekleştirme gelir. Bunu apartmana benzetirsek, zemin katı çökertirseniz, diğer katları havada kalmayacağı için güm diye çöker. Zeminimiz çöktü."

HER ŞEY BİLİNÇLİ
Tüm bunların "bilinçli bir şekilde Batı ve ABD emperyalizmi tarafından" yapıldığını savunan Doksat, şöyle devam ediyor: "Türkiye'de yaşanan, terör yoluyla temel güvenlik duygusunun silinmesi; aidiyet, mensubiyet duygusunun yok edilmesi; Kürt etnisitesinin kaşınması ve merkezi hükümetlere olan bağlılıklarının kaldırılması ve medyanın köşe yazarlarının da içinde olduğu bir hareketin sürekli olarak beyin yıkaması oldu." İnsanların gerçekten haklarının korunduğunu bildiği dönemlerde isyan etmeyeceklerini dile getiren Doksat, şu örneği veriyor: "Karakol basmak çok ciddi bir iştir. O karakoldaki insanlar devletin insanıdır, canını okurlar. Ama devlete güveni kalmadıysa, o güvenliği temin edecek insanlara inancı hiçbir şekilde yoksa o zaman kendi hakkını aramaya başlıyor insanlar." Bu olayların Trabzon'da başlamasının da tesadüf olmadığını düşünüyor Doksat. "Çok çabuk tepki veren, sormadan önce vuran, devletine bağlı" Karadeniz insanının özellikle seçildiğini öne süren Doksat, şöyle devam ediyor: "Daha önce solcu-sağcı, Alevi- Sünni çatışması çıkarıldı. Bunlar tutmadı. Şimdi de Türk-Kürt çatışması üzerine oynanıyor." Doksat, konuya "evrimsel psikiyatri" açısından da yaklaşıyor. Buna göre erkek cinsiyetinin doğuştan antisosyal ve toplumun yüzde 5-8'inde antisosyal tavır bozukluğu görülüyor. "Sistem sağlamsa, hukuk varsa, bu kişiler büyük ölçüde zaptu rapt altında tutulur çünkü yapacaklarından ceza alacaklarını bilir" diyen Doksat, çözüm önerilerine geçiyor: "Yeniden temel güven duygusunun ve devlete olan güvenin tesis edilmesi gerekiyor. Bunu yapmak için bir anda insanları bir gecede eğitimli hale getirmek, polisin maaşını beş misline çıkarmak mümkün mü? O zaman geçiş dönemi yaşamak, milli mutabakat sağlamak gerek."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Şimdi moda pazar sabahı namazı
 'Canlı canlı gömüldüm'
 'İnsan nasıl insan oldu?' ya da Ekolojiden Ekonomiye
 18 yaşında bir askerin hayatı kaç para eder?
 Sinemalar ortadan kalkacak denizde yaşam başlayacak
 Okuyucu 'roman gibi roman' bulamıyor
 Kraliyet ressamı kurs vermeye geldi
 Fotoğraf sanatçısı Mardin
 Görerek değil hissederek tanıyorlar
 Akbank Sanat sezonu açıyor
 Avrupa filmlerini kaçırmayın
 Sedan kılığında spor CLS 350
 Golf'ten bir fazla
 Nişantaşı'nda yeni bir İtalyan
 14 yıldır gençleri cezbediyor
 Moda dünyasının yükselen yıldızı
 Yürüyün, koşmayın
 Kış soğuklarına sıcak renkler
 Doğadan gelen şıklık
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Amcam gibi çocuk bunlar
32 ülkenin katıldığı minikler...
MEHMET ALTAN
Çünkü bayılıyorum
Işık nedir? İnsan gözünün...
ÖNCEL ÖZİÇER
Sakız'dan bildirdim, Sakız'dan!
İşin içinde hem deniz...
REFİK DURBAŞ
Sözcük avının yol haritası
YAZILARINDA şiire yakın duran...
Ve gemi gidiyor 'Gümüş Gölge'
Ve gemi gidiyor 'Gümüş Gölge'
Deniz sizde ne hissi yaratır? Açıkçası bende bir çocuğa mahsus naif,...
En sevdiği kitap sanki onu yansıtıyor: Küçük Prens
En sevdiği kitap sanki onu yansıtıyor: Küçük Prens
Sinema tarihinde öyle sanatçılar olmuştur ki hiç yaşlanmamış, çok...
Huzura bir şans verin
Bazen okuduğumuz bir tek cümle bile otomatik pilotta kendimizden...
Yağdaki büyük tehlike
Lokantaların kullandıkları yağları atmayıp biyodizel yakıt üretimi...
İşin sırrı baharatta
Karanfil, tarçın, zencefil, karabiber, kimyon... Asırlardır büyük mutfak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.