kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Almanya'da seçimlere doğru

İngiliz The Guardian gazetesi Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelikle ilgili yaşanan tartışmalar nedeniyle Almanya'daki seçimlere damgasını vurduğunu yazdı.

Guardian, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamaya yer verdi.Fischer, muhalefetin Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine karşı çıkmasının "tehlikeli bir körlük ve sorumsuzluk" olduğunu söylemişti. Muhalefetteki muhafazakarlar, Türkiye'nin AB'ye "imtiyazlı üye" olmasını istiyor. İngiliz gazetesi, Merkel'in söylemelerinde Türkiye'nin üyeliğinin
şimdiye kadar küçük bir rol oynadığını yorumuna yer verdi.

Ancak gazete, muahlefetin başbakan adayı Angela Merkel'e beklenmedik bir isimden de destek geldiği belirtti. Sosyal Demokrat Partisi'nin eski lideri Helmut Scmidht, "Türkiye bizden tamamen farklı bir kültürden geliyor. Ekonomik işbirliği tamam, gümrük birliği tamam, ancak Türkiye'deki nüfus fazlasının serbest dolaşımına hayır." dediğine yer verdi.

Gazete bu tartışmaların yanı sıra Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in Hürriyet gazetesini ziyaret ettiğini de belirtti. Guardian, bunun yanı sıra Almanya'da yaşayan yarım milyona yakın Türk olduğunu bildirerek bu kişilerin genellikle Sosyal Demokratlara oy verdiğini kaydetti. Ancak gazete, Schröder'in ekonomik politikalarının Türkleri kızdırdığını belirtti.

LİBERATİON

Fransa'da yayımlanan Liberation gazetesi, Türkiye konusunun, Almanya'daki seçim kampanyasında etkili olduğunu yazdı.

Almanya'da yaklaşık 600 bin civarındaki Türk seçmenin Sosyal Demokrat Parti'ye (SDP) oy vermeyi planladığını belirten gazete, ''Hıristiyan Demokrat Parti'nin (CDU) Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tavrının, bunda önemli ölçüde etkili olduğu'' yorumunu yaptı.

Türk seçmenlerin yüzde 9.3'ünün, Yeşiller Partisi'ne oy vermeye hazırlandığı hatırlatılan haberde, daha çok CDU'ya yakın başarılı Türk işadamlarının bile sağcı partinin Türkiye karşıtı tavrı yüzünden SDP'ye oy vereceği belirtildi.

Almanya'da yapılan bir araştırma, seçmenlerin çoğunun, reformlarla ülkelerinin eski ekonomik gücüne kavuşacağına inandığını ortaya koydu.

DER SPİEGEL

Der Spiegel dergisinin yaptığı araştırmaya göre, seçmenlerin yüzde 73'ü, reformlarla ülkelerinin eski ekonomik gücüne kavuşacağına inanıyor. Bu oran, ülkenin doğusundaki eyaletlerde yüzde 63, batıdaki eyaletlerdeyse yüzde 76.

Seçmenlerin yüzde 44'ünün, gerektiğinde daha fazla çalışmaya hazır olduğu, bu oranın 1998 yılında yapılan genel seçimler sırasında yüzde 34 civarında olduğu belirtildi.

Seçmenlerin sadece yüzde 12'sinin günümüzde hiçbir fedakarlığa hazır olmadığı, bu oranın da 1998'den bu yana yarı yarıya düştüğü ifade edildi.

20 BİN 500 TÜRK OY KULLANAMAYACAK

Almanya'da yapılan bir araştırma, çifte vatandaş olan yaklaşık 20 bin 500 Türkün, 18 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde oy kullanamayacağını ortaya koydu. Alman Haber Ajansı (DPA) tarafından eyalet içişleri bakanlıklarına dayanılarak yapılan araştırmaya göre, 1 Ocak 2000 tarihinden sonra yeniden Türk vatandaşlığına geçtikleri için, Alman vatandaşlığını doğrudan kaybeden yaklaşık 20 bin 500 Türk seçimlere katılamayacak.

Aşağı Saksonya eyaletinde 1155 Türkün oy kullanamayacağı, eyalet İçişleri Bakanı Uwe Schünemann'ın, 13 bin 400 Türke mektup göndererek vatandaşlık durumunu sorduğu, bu eyalette yaşayan Türklerin yaklaşık beşte birinin bu mektuplara cevap vermediği belirtildi.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yaklaşık 4 bin, Rheinland-Pfalz eyaletinde 811 ve Hessen eyaletinde 5 bin 390 Türkün oy kullanamayacağı ifade edilen araştırmada, bu sayının Berlin eyaletinde 1350, Bavyera eyaletinde yaklaşık 6 bin, Baden-Württemberg eyaletinde 535, Saarland eyaletinde de 167 olduğu kaydedildi.

Bremen eyaletinde 518, Hamburg eyaletinde de 559 Türkün seçimlere katılamayacağı belirtilen araştırmada, Schleswig-Holstein ile Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde ise bu konuda rakamlar bulunmadığı bildirildi.

Almanya'nın doğusundaki eyaletlerde ise bu sayıların çok daha düşük olduğuna dikkat çekilen araştırmada, Brandenburg eyaletinde 4, Saksonya eyaletinde de 3 Türke seçimlere katılamayacaklarının bildirildiği ifade edildi.

Saksonya-Anhalt eyaletinde ise hemen hemen hiç Türk yaşamadığı, Thüringen eyaletinde yaşadığı bildirilen 80 Türkün de seçimlere katılma hakkı bulunduğu belirtildi.

Bu Türklerin mevcut Alman yasalarına göre oy kullanmalarının yasak olduğuna işaret edilen araştırmada, bu kişilerin yeniden oturma izni ve daha sonra da vatandaşlık için başvuruda bulunmaları gerektiği hatırlatıldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Suriye'yi şimdilik vurmayacağız
 Tepki gören reklam durduruldu
 Bağdat'ta saldırı:3 ölü,13 yaralı
 Yunanistan'da 3'üncü çocuğa para
 Bush tuvalet molası istedi
 Erdoğan: Terör ortak düşmanımız
 Berlusconi ve Putin kasımda Türkiye'de
 Berlusconi'nin kızı: Babam dedikoducu
 Karar, kararsızların
 Rumlar'la Fransızlar'ın Türkiye kavgası
 Zerkavi Irak'ta terör birliği kurdu'
 Katrina'dan sonra Ophelia da vurdu
 Hollywood'dan bir yıldız kaydı
 En 'asil' üvey anne
 Gelelim fasulyenin faydalarına
Çamura battı
Çamura battı
Kuzey Kutbu'na yakın noktada, balçık gibi bir sahada Tromsö ile...
Pardon Siz kimsiniz!
Pardon Siz kimsiniz!
Muhteşem atmosfer, müthiş tezahürat... Siyah formalı takım Beşiktaş'a...
Ermeni tasarısına ABD onayı
Ermeni tasarısına ABD onayı
Amerikan Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi, sözde...
Poliste genelge krizi
Emniyet Genel Müdürü Aydıner, "Biz yakalıyoruz sonra serbest...
1. sınıf talebesine 2. sınıf muamele
'Fakir' aile çocuklarının kaydedildiği Gazi İlkokulu 1-D sınıfı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu