kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İki fındık mı, on fındık mı?
İki fındık mı, on fındık mı?
Kaç yıl yaşayacaksınız?
Sağlık butikleri

İki fındık mı, on fındık mı?

Sevgili SABAH okurları, insanoğlu binlerce yıl sonra doğayı yeniden keşfediyor, daha doğrusu keşfetmeye çalışıyor. Hani efsaneye göre, Lokman Hekim'in, bitkilerin aralarında konuşurken duyduğu ve yazdığı kağıdı Ceyhan veya Asi nehrine (hangisi bilinmez) düşürerek kaybettiği "Ölümsüzlük Sırrı"nı bulmaya çalışıyor. Günlük, haftalık veya aylık yayın organlarında sık sık konu ile ilgili bilgiler yer alıyor, tartışılıyor. Hiç şüphesiz, yüzlerce yıl önceki yöntemlerin günümüzde "olduğu gibi" kullanılması düşünülemez. Çağdaş kavramlara göre yarar ve zararlarının değerlendirildikten sonra uygulanması en akılcı yaklaşım olacaktır. Ben de doğal tedaviler, bilhassa bitkisel ilaçlar konusundaki bildiklerimi sizlerle paylaşmaya, daha doğrusu bilimsel verilere göre gerçekçi bir açıdan değerlendirmeye çalışacağım. Bildiklerimi diyorum, çünkü öylesine derin bir umman ki, insan içerisine girdikçe ne kadar cahil olduğunu anlıyor. Amacım sizlere "suyun üzerinde durmasını öğretebilmek"; şunu yerseniz veya bunu içerseniz... şeklinde başlayan ve insanlara "uzun ömür" dağıtan bir yaklaşım hiç bir zaman gerçekçi olamaz. Ben Sabah Gazetesi'ne meslektaşlarım adına teşekkür etmek isterim; "Sezar'ın hakkını Sezar'a verdiği için". Çünkü, fitoterapi ve diğer doğal ilaçlar konusunda lisans eğitimleri sırasında eğitim alan tek meslek grubu ECZACILAR'dır. Bitkiler de dahil doğal ilaçların kimyasal ve biyolojik özelliklerini, etkilerini bilimsel olarak inceleyen uzmanlık dalı ise FARMAKOGNOZİ'dir. Ben bu alanda 33 yıldır sürdürdüğüm bilimsel çalışmalarıma halen Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde devam ediyorum.

"SAĞIR OLAN PİRE!"
"Adamın biri.." diye başlayan malum fıkralardan birini, herhalde duymuşsunuzdur! Adamın biri hapise düşer, can sıkıntısı ile geçen günlerden birinde bir pire yakalar. Pireyi eğiterek kendini avutmaya çalışır, pire artık adamın yere her vuruşunda sıçramaktadır. Ancak bir süre sonra günler yine tekdüze gelmeye başlar, bir yenilik arayışı içerisinde "acaba pirenin bir bacağını koparsam yine sıçrayabilir mi?" diye düşünür ve pirenin bir bacağını koparır ve yere koyar; pire yine sıçrar, diğer bacağını da koparır, pire yine sıçrar, acaba üçüncü bacağı....; artık pire sıçrayamamaktadır. "Hımm, üç bacağı koparılan pireler sağır oluyor" diye düşünür. Bilimsel çalışmaların sonuçları da, aynı düz mantıkla, farklı şekillerde yorumlanabilmektedir. Yarısı dolu bir bardağın iyimserin dolu kısmına ve kötümserin ise boş kısmına bakması örneğinde olduğu gibi.....SİZ HANGİ TARAFINA BAKIYORSUNUZ? Ben bu yazımda
BOŞ TARAFINA bakmak istiyorum. Ancak bu suretle DOLU TARAFININ erdemlerini, yararlarını daha iyi kavrayabiliriz. Gazetelerde ve dergilerde en çok okunan sayfaların sağlık haberleri olduğu biliniyor. Özellikle sağlıklı yaşam, gıda destekleri ve bitkisel tedavi önerileri en ilgi çekenleri. Sebze ve meyvelerin veya fındık, fıstık, ceviz gibi kuru yemişlerin sağlık için yararları ile ilgili haberler sık sık tekrarlanıyor. Her gün "Sağır olan pire" örneğinde olduğu gibi belirli deneysel sonuçları herkes farklı bakış açısından yorumlamaya çalışıyor. Herkes kendince Lokman Hekim'in efsaneye göre kaybettiği ölümsüzlük sırrını arıyor. Halbuki kimilerine göre ölümsüzlük iksiri hemen yanımızda; reklamlarda yer alan likopen kaynağı "ketçap", yok yok, "Nar suyu" en etkilisi, ya folik asit kaynağı margarine ne demeli? Hatta dünya çapında hekimlerimiz "Günde bir avuç fındık mı, yoksa iki tane fındık mı" yemenin daha yararlı olabileceğini tartışıyor. Meğerse insanoğlu boşu boşuna uğraşmış hayat iksirini bulmak için!

Prof. Dr. Erdem Yeşilada

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Sultanlık bekarlıkta değil, mutlulukta
 Cep telefonundan fotoğraf makinesi olur mu?
 Oyunculuğumu soran ilk siyasi Erdoğan oldu
 İstanbul neresi?
 Dünyanın gözü Istanbul'da
 Şifacı değilim diyor, şifa veriyor
 Fiziksel ve ruhsal temizlik zamanı
 Evinizdeki doktora kulak verin
 7 gün 7 gece nerede ne yapmalı?
 Fransız Sokağı'nda müzik ziyafeti
 'Üniforma'ya farklı bir bakış
 Tasarım haftası başlıyor
 Karaköy'de sokaklar sergi alanı olacak
 Marinada sevgi ve barış konserleri
 Hollywood partisine davetlisiniz 2 bin 500 $ lütfen!
 'Aralık'tan sokağa taşındılar
 Biniciler ustalıklarını sergileyecek
 İstanbul'un günlüğü
 Benim tasarımlarımı taşıyacak sanatçı çok az
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Sambacıları yendik
Nasıl heyecanlıyım anlatamam.
ALİ POYRAZOĞLU
Özerk Ayvalık'ın kültür mirası
Ayvalık'a gittim. Çok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.