kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ABD'deki Türkler için çağrı merkezi
ABD'deki Türkler için çağrı merkezi

Dışişleri Bakanlığı, ABD'de yaşayan bütün vatandaşların her türlü konsolosluk işlemi ya da bilgi talebini karşılayabilmek için Chicago Başkonsolosluğu bünyesinde bir 'çağrı merkezi' kuracak.

Yeni proje hakkında bilgi veren projenin mimarı Chicago Başkonsolosu Naci Koru, ''Pek çok ciddi kuruluşun yaptığı gibiyeni bir uygulama başlatıyoruz. Bu uygulama ile telefonla yapılan bilgi talepleri bir merkezden karşılanacak. Bunun ilk denemesi de ABD'de yapılacak. Bu amaçla kurulacak bir çağrı merkezi günde 12 saat hizmet verecek'' dedi.

Yine
kendisinin öncülük ettiği e-konsolosluk'la hizmetleri internet üzerinden yapmayı amaçladıklarını söyleyen Koru, ''Son iki senedir e-konsolosluk ABD'de son derece etkin bir şekilde uygulanıyor.Bu uygulama önümüzdeki aylarda Almanya'daki başkonsolosluklarımızda dabaşlayacak. Amaç, vatandaşlarımızın konsolosluklarımıza gelmesine gerek bırakmaksızın tüm işlemlerini yapabilmek'' şeklinde konuştu. ''Şimdi bu konuda bir yenilik daha getiriyoruz. Vatandaşlar artık istediği işlemi istediği bir başkonsoloslukta yapabilecek'' diyen Koru, ''Yani görev çevresi tanımı ortadan kalkacak. New York'ta yaşıyorsanız Chicago'ya gelmeden işlem yaptırabileceksiniz. Münih'te yaşıyorsanız Nürnberg'e, Köln'e gittiğinizde, aynı bankalardaki sistemgibi işlemlerinizi yaptırabileceksiniz. Bunun altyapısı şu an hazır'' ifadelerini kullandı.

Başkonsolosluklarda karşılaştıkları en önemli sorunun vatandaşların telefonla yaptıkları müracaatlara cevap verebilmek olduğunu ifade eden Koru, şunları söyledi:

''Bu konuda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıların yaşanmasının sebebi de bir kere konsolosluklar çok fazla arandığı içintelefon hatlarının müsait olmaması ve telefon düşse bile vatandaşlarınilgili memuru bulmakta zorlanması, bulduğu zaman da o memurun o anda başka bir vatandaşın işini yapıyor olmasıdır. Dolayısıyla telefonla bilgi talebine bizim istediğimiz ölçüde cevap verilemiyor.'' ''Şimdi pek çok ciddi kuruluşun yaptığı gibi yeni bir uygulama başlatıyoruz. Bu uygulama ile telefonla yapılan bilgi talepleri bir merkezden karşılanacak. Bunun ilk denemesi de ABD'de yapılacak'' şeklinde konuşan Koru, şöyle devam etti:

''Bu amaçla kurulacak bir çağrı merkezi günde 12 saat hizmet verecek. Vatandaş hangi eyaletten, hangi konsolosluk bölgesinden ararsa arasın bir 800'lü numara olacak, o numaradan arayacak. Bir görevli tarafından kendisine hizmet sunulacak. Dolayısıyla pasaport uzatmadan tutun, noter ve askerlik işlemlerine kadar her türlü konuda sorulara anında cevaplar verilecek. Vatandaşlarımızın konsolosluklara ilettiği gümrükle, sigorta, emeklilik, askerlik ve benzeri konularla ilgili tüm talepleri bu servis üzerinden karşılanacak.''

YURT DIŞINDAKİ TÜM VATANDAŞLAR

Projenin ABD'de bir yıllık bir deneme süresini öngördüğünü belirten Koru, altı ay sonunda ise bir değerlendirme yapılarak bu uygulamanın yurt dışındaki tüm vatandaşlarımızı kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması yönünde adımlar atılacağını belirtti.

Projenin nihai amacının ise tüm dünyada bulunan vatandaşlarımıza hizmet veren Ankara'da bir çağrı merkezi kurulması olduğunu belirten Koru, bunun iki temel amacı olduğunu ve bunların vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alacak olması ve konsolosluklar üzerindeki iş yükünün azaltacak olması şeklinde saydı. Koru ''Bu sayede konsolosluklar daha fazla siyasi, sosyal ve kültürel etkinlerde bulunma imkanına kavuşacaklardır'' dedi.

ABD'de kurulacak çağrı merkezinin 12 saatlik mesaisinin Orta Amerika saat dilimine göre 08:00-20:00 arasında olacağını kaydeden Koru, bu amaçla ilk etapta Chicago'da 4 kişilik bir ekibin görev yapacağını kaydetti.

Yeni sistemde her türlü işlemin vatandaşlık kimlik numarası ile yapılacağını ve kayıt altına alınacağını ifade eden Koru, söz konusu sistemle bugün yurt dışında ayları bulan zaman alan bir nüfus cüzdanı çıkarmanın, tıpkı Türkiye'de olduğu gibi birkaç saat içinde verilmesinin mümkün olacağını kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Rehn: Orhan Pamuk davası provakasyon
 ABD'de Ermeni tasarıları haftası
 Türkiye'den 2.5 milyon $ yardım
 Suikast zanlısı tutuklandı
 Bombacıya tahliye!
 Erdoğan'a suikast son anda önlendi!..
 Şehit erin bayrağını nişanlısı dalgalandırdı
 Eğitime dijital açılış
 Mecburi hizmet yoksa doktorluk yapmak yok
 Kanlı bıçaklı servis kavgası
 Irak'ta kaçırılan üç mühendis serbest
 Sansürlü plakalar
YILMAZ ÖZDİL
Okul...
Kolesterole karşı tavuk eti yiyorsak eğer,...
ALİ KIRCA
Reichstag'ı kim yaktı?
Alman Parlamentosu Reichstag,...
ÖMER LÜTFİ METE
Hasta Türk'ün töresi: Dosta şahin, düşmana...
UMUR TALU
Teröristleştirmek!
"Terörün gölgesinde" bile,...
FATİH ALTAYLI
3 hâkimden 3 milyar dolar katkı
Tüpraş'ın...
ERDAL ŞAFAK
Acaba Chirac bizi neden öptü?
Avrupa Birliği Dönem...
Schröder 'Arap atı' gibi açıldı
Son anketlere göre Başbakan Schröder, atağa kalktı. Merkel'le...
'Kıbrıs'ı tanıma müzakere değil üyelik önkoşulu'
AB dönem başkanı İngiltere, 3 Ekim öncesi tanıma konusunda bastıran...
Çektiğim acı yeter
Çektiğim acı yeter
"Hata yaptım. Ve bunun bedelini çok acı ödedim. Ödemeye de devam...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu