kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Görüşme sonrası Roma muhabirimiz Yasemin Taşkın’ın sorularını yanıtlayan İsrailli Bakan Peres, “Neden İstanbul’u seçtiniz?” sorusuna bu yanıtı verdi
İstanbul yeni çağı temsil eden kent

İsrail Dışişleri Bakanı Peres: İsrail-Pakistan zirvesi bu yüzden İstanbul'da yapıldı.

Erdoğan'la Como Gölü'ndeki buluşmasını değerlendiren Peres, Türkiye'ye övgüler yağdırdı: "Ortadoğu barış sürecinde önemli rol oynayabilirsiniz."

"Siz hem Müslüman hem de modern bir ülkesiniz. Yeni bir çağ başlıyor. Ve Türkiye modernliğinden hiçbir şey kaybetmeden yeni çağı temsil ediyor."


'Türkiye yeni çağı temsil ediyor'

İsrail-Pakistan arasındaki ilk resmi temasa arabuluculuk yapan Başbakan Erdoğan, İtalya'da bir forumda İsrail Dışişleri Bakanı'yla görüştü.

Geçtiğimiz hafta İstanbul, Ortadoğu açısından önemli bir toplantıya evsahipliği yaptı. Türkiye'nin arabuluculuğunda İsrail ve Pakistan ilk kez resmi temasta bulundu. Toplantıya katılan İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres'le, İtalya'da görüştük. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Ambrosetti forumuna gelen Bakan Peres; Erdoğan'la buradaki görüşmesini, ülkesinin Türkiye ile ortak yeni projelerini, İstanbul'daki kritik zirveyi SABAH'a anlattı. İşte İsrailli Bakan'ın yanıtları:

(Başbakan Erdoğan'la görüşmenizde neler konuşuldu?) Gazze şeridinde bir endüstri bölgesinin inşasında Türkiye'nin rolünü tartıştık. Türkiye gerçekten Ortadoğu'da barış sürecinde daha önemli bir rol oynayabilir. Çünkü siz hem Müslüman, hem de modernsiniz, tüm taraflarla da iyi ilişkileriniz var. Başbakan Erdoğan'ın kendisi de Türkiye'nin barış sürecinde oynayacağı rolle çok ilgili. Başbakan çözüme gidilmesi ve ilerleme sağlanması için katkıda bulunmak isteğinde, bu konuda çok ilgi gösterdi.

"ÇAĞLAR ÇATIŞMASI"
(Gazze'de yapılması düşünülen proje nedir?) Bir endüstri parkı kurmak istiyorlar. Türk ve İsrail işadamlarının ortaklaşa yapacakları bir sanayi parkı olacak. Bu ortak yatırım olarak düşünülüyor.

(İstanbul'da İsrail-Pakistan arasındaki zirveyi de ele aldınız mı? Neden İstanbul'u seçtiniz?) Elbette uzunca tartıştık. Çok olumlu ve umut veren bir zirve oldu. Söylediğim gibi Türkiye gelişmiş ve modern Müslüman bir ülke. Ben burada kapalı kapılar ardında yaptığım konuşmamdaşunu da söyledim. Biz bir medeniyetler çatışması karşısında değiliz. Bu bir "çağlar" çatışması. Eski çağ ve yeni çağ arasında. Yeni bir çağ başlıyor ve Türkiyemodernliğinden hiçbir şey kaybetmeden bu yeni çağı temsil ediyor.

TURİZME "EL ATIN"
(Bundan sonra atılacak olan adımlar ne olacaktır?) Ben Başbakan Erdoğan'ın Batı Şeria'da da bir sanayi bölgesi kurmalarını önerdim. Çünkü politik olarak Gazze'yi Batı Şeria'dan ayırdık. Fakat ekonomik olarak Türkler bu teklife de büyük ilgi gösterdi. Bu konuyla ilgili olarak Filistinliler'le de konuştum. Bence Türkler, Filistinliler'in turizmi geliştirmesine yardım etmeli. Türkiye turizm sektöründe çok deneyimli. Gazze'de değerlendirilebilecek 43 kilometrelik çok güzel bir sahil var. Biz bu konuda da Filistinliler'e yardımcı olmaya çalışıyoruz.

(Gazze'den çekildikten sonra İsrail'deki durum nasıl?) Bana sorarsanız kuşkusuz bunun devamını ve barış sürecinin ilerlemesini görmek istiyorum derim. Bunun olmasını gerçekten ümit ediyorum.

Eğer Hamas olmasaydı biz Gazze'yi on yıl önce bırakırdık. Oysa çekilmemizi durdurdular. Aynı şeyi tekrarlarsa bu kez kaybederler.

(Benyamin Netanyahu'nun hükümetten çekilme konusundaki çıkışını ve önümüzdeki seçimlere kendi adına katılma kararını nasıl karşıladınız? Bu Likud partisi ve hükümetinde problem yaratır mı?) Evet, aynen böyle, ne söyleyebilirim ki? Netanyahu'nun bunları gerçekten aşmasını ümit ediyorum.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'Tecavüz' kasırgası
 Canlı yayında Türkiye tartışması
 İngiltere'nin ilk Müslüman güzeli
 Zengin koca bulma kılavuzu
 Bu görüntüler tarihe karışacak!
 Lübnan'da 4 generale tutuklama
 "Türkiye Rumlar'ı tanımalı"
 Fransa'da dört ayda 4'üncü yangın
 Mübarek'in 'Clinton kampanyası'
Şansım olsa kız doğardım
Şansım olsa kız doğardım
Tümer şanssızlığına isyan ediyor: "30 yaşında Milli Takım'a...
Yıldıray şoku
Yıldıray şoku
Milli Takım'da sakatlar kervanına Yıldıray da eklendi. Sağ diz iç yan...
'Beyaz Türk' eleştirisi
'Beyaz Türk' eleştirisi
Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, "Dışarıya endeksli...
Korkaklar silah taşır
Umut Vakfı Kurucusu Başkanı Nazire Dedeman "Nihayet" diyor. "Nihayet...
Cumhuriyet tarihinin en karanlık gecesi
Yarın, Cumhuriyet tarihimizin en tatsız olaylarından birinin 50.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu