kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
700 yıllık medrese sahibini arıyor
700 yıllık medrese sahibini arıyor
'Ortak bir çalışma gerekiyor'

700 yıllık medrese sahibini arıyor

Erzurum Çifte Minareli Medrese'nin üstündeki sır perdesi aralanmak bilmiyor. Medresenin yapım tarihi ve kim tarafından inşa edildiğine dair birçok farklı iddia var. Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hamza Gündoğdu'ya göre ise, medreseyi yaptıran kişi, Vezir Süleyman Pervane.

Anadolu'nun en büyük medresesi olarak kabul edilen tarihi Erzurum Çifte Minareli Medrese'yle ilgili gerçekler, yaklaşık 700 yıldır esrarını koruyor. Medresenin yapım yılı ve kim tarafından yaptırıldığına dair hâlâ farklı kaynaklarda farklı bilgilere rastlanırken, iddiaların da ardı arkası kesilmiyor. Atatürk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamza Gündoğdu ise, medreseyle ilgili birçok bilginin yanlış olduğunu vurgularken, "Medrese ne Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat ne de İlhanlı Hükümdarı Geyhatu döneminde yapılmıştır. Medreseyi, İlhanlılar döneminde birçok Selçuklu sultanından daha büyük bir ihtişama sahip olan Vezir Süleyman Pervane, eşi Hundi Hatun adına inşa ettirmiştir" diyerek tartışmalara yeni bir boyut getirdi.

Minarelerindeki muhteşem çinileri ve eşsiz mimarisiyle her yıl yerli ve yabancı yüzlerce turistin ziyaret ettiği Erzurum Çifte Minareli Medrese'nin Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat'ın kızı Hüdavent Hatun tarafından inşa ettirilmesinin imkansız olduğu belirtiliyor. O dönemde tüm Anadolu'da Moğol baskısı olduğunu ve o şartlar altında, Selçukluların böyle bir yapıyı inşa etmeleri imkansız olduğunu söyleyen Gündoğdu, "Çifte Minareli Medrese, 1277-1290'lı yıllar arasında Moğolların şemsiyesi altında Selçuklu geleneğinde yapılmıştır. Çeşitli kaynaklarda ve ders kitaplarında medresenin Anadolu Selçuklu Sultanlığına mal edilmesi, Osmanlı döneminde tutulan kayıtlardan kaynaklanmaktadır. Çünkü Osmanlı döneminde birçok Selçuklu eserinin, yaptırmış olsun veya olmasın Alaaddin Keykubat'a mal edilmesi, Keykubad'ın ünü ve görevlilerin bilgisizliğinden kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

İKİYÜZLÜ VEZİRİN SONU
1942-1967 yılları arasında Erzurum Müzesi olarak kullanılan ve şu an Erzurum alt kademe belediyelerinden Yakutiye Belediyesi'ne bağlı olan medresenin, İlhanlı Hükümdarı Geyhatu'nun karısı Padişah Hatun tarafından yaptırılmış olabileceği iddialarına karşılık, Gündoğdu, Padişah Hatun'un eşleri Budist olduğu için, bir medrese yaptırmalarının uzak bir ihtimal olduğunu söylüyor. Gündoğdu, medreseyi İlhanlılar döneminde görev yapan Selçuklu Veziri Mu'ineddin Süleyman Pervane'nin, eşi Hundi Hatun adına 1277-1290'da inşa ettirdiğini belirtiyor. Bugüne kadar medreseyi yaptıranlar arasında vezirin isminin geçmemesinin, onun ikiyüzlü politikasının ortaya çıkması nedeniyle asılması olduğunu belirten Prof. Dr. Gündoğdu, "Moğol Hükümdarı Abaka'nın Anadolu'da yarım milyon insanı öldürerek estirdiği terör havasının ardından Vezir Süleyman Pervane'yi katlettirmesi sonucu Çifte Minareli Medrese'nin yapımı yarım kalmıştır. Medresenin kitabesinin olmaması ve hainlik suçlaması nedeniyle Pervane'nin asılarak öldürülmesiyle de ismi unutulmuştur" dedi.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Yaz konserlerinin hasılatı: 12 trilyon
 Appiah'a 'Türk gibi' olmayı öğretecekler
 Katrina'nın etkisinde!
 Tebeşirli ressamlar Rock'n Coke için geldi...
 İlişki oyun değil ki
 Fotoğraf tutkunlarına özel gezi
 Taşdelen'de kültür ve müzik şöleni
 Sanatseverleri ağırlıyor
 Çevreye karşı çok duyarlılar
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Ekşili zeytinyağlı bamya...
Kimi aşkını buldu kimi kolunu kırdı
Kimi aşkını buldu kimi kolunu kırdı
Hollywood'ta da bu yaz pek çok değişim yaşandı. Bazı yıldızlar aşkı,...
Adı barda kaldı resimleri çöpe gitti
Adı barda kaldı resimleri çöpe gitti
Uzun bir ayrılık döneminin ardından İbrahim Tatlıses ile barışan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.