kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bu vergilerle sermaye birikmiyor
'Avea'da hissemizi koruyacağız'
Yatırımcıların yarısında bizim hissemiz var '
10 yıl içinde 1-2 yerli banka kalacak
832 şubeli bir dev

Geciktikçe geçiliyoruz

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, SABAH'a konuştu: 10 yıl sonra sektörde sadece birkaç yerli grup ayakta kalır....

Cuma günü 81'inci yılını kutlayacak İş Bankası'nın bir numaralı ismi Ersin Özince'den sitem dolu sözler: Yerli sermayedarın diğer gelişen ülkelere nazaran fazla vergi ödemesi büyük bir açmaz. "Haksız vergiyi indirin" diyoruz. "Tamam" diyorlar. Ama olmuyor... Biz geciktikçe, yabancı bizi geçiyor... Böyle giderse 10 yıla sektörde sadece birkaç yerli grup ayakta kalabilir."

Bu vergilerle sermaye birikmiyor

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'de yerli sermayedarın yüksek vergiler nedeniyle sermaye birikimini yıllardır gerçekleştiremediğini söyledi Özince, "Bugün kalkıp da bir Doğu Avrupa ülkesinin rafineri şirketi bizim rafinerimize talip oluyor. Yerli sermaye birikimi sağlansaydı, bizde de özelleştirmeler çok farklı olabilirdi" dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'nin finans sektörü açısından bölgesel bir güç olması için "milli" bankacılığın desteklenmesi gerektiğini söyledi. Özince Türkiye'de yerli sermayedarın bugüne kadar yeterince destek görmemesi nedeniyle sermaye birikimi gerçekleştiremediğini belirtti. SABAH gazetesinin sorularını yanıtlayan Ersin Özince, şöyle konuştu: "Bugün kalkıp da bir Doğu Avrupa ülkesinin rafineri şirketi gelip bizimkine teklif verebiliyor. Yerli sermaye birikimi sağlansaydı, bizim sermayedarımız da destek görseydi, özelleştirmelerde de farklı bir atmosfer olurdu." İş Bankası Genel Müdürü, milli bankacılık kavramına inandığını belirterek, "Bankacılığın Türkiye'nin önde gelen belli başlı gelişecek sektörlerinden biri olacağını düşünüyorum. İstanbul, Türkiye ve yöre finans açısından önemli bir merkez olacak. Bu ancak milli bir strateji ile gerçekleştirilebilir. Bunun için de önünde gelişme için uzun bir yolu olan milli bankacılık stratejisine ihtiyaç vardır" dedi.

BİZ GECİKTİKÇE BİZİ GEÇİYORLAR
Özince, milli bankacılık anlayışını açıklamak için bir örnek vererek şöyle konuştu: "Bana soru soruldu bir yetkili tarafından 'Milli bankacılıktan ne anlıyorsunuz? Milliyetçiliğinizden mi bunu söylüyorsunuz?' diye... 'Hayır' dedim. Milli bankacılıktan milli banka sermayedarının desteklenmesini anlıyorum. Yabancı karşıtlığı değil. Örneğin yerli sermayedara uygulanan vergi oranlarının bir miktar aşağı çekilmesi gibi Türk sermayedarının bugün bir çok gelişen ülkeye nazaran daha çok vergi ödemesi çok büyük bir açmazdır. 'Bu sektöre uygulanan emsallerine göre haksız vergi, resim ve harçları indirin' diyoruz. 'Evet bunları yapacağız' diyorlar ama biz geciktikçe yabancılar bizi geçiyor. Benim milli bankacılıktan anladığım budur. Kaz gelecek yerden tavuk esirgiyorlar." Ersin Özince, bankaların kârlarından daha fazla rezerv ayırmalarına imkan tanıyacak yasal düzenleme taleplerinin de bu çerçevede kabul görmediğini kaydederek, "Bugün bankalarımızın bünyelerinde gelirlerini tutabilmelerinin yegane yolu karşılık ayırmalarıdır. Biz sadece tehlikeye düşmüş alacaklar için karşılık ayırabiliyoruz. Mevcut bankalar kanununa bu konuda bir madde eklenmesi için çabaladık. Muhtemel riskler için bankalar bir miktar daha karşılık ayırabilsin diye. Bankaların kârlarını daha fazla dağıtma imkanı bulmaları için değil. Kârlarını bünyelerinde tutmaları için. Malesef reddedildi. Reddedilmese ne olacaktı. Bizim bankalarımız gelecek için rezerv ayırmış olacaktı" dedi. Özince, bankacılıkta karşılıkları değiştirmenin ödenecek verginin de azalması anlamına geldiğine işaret ederek, "Malesef Türkiye'nin bu konuda açmazları var. Hükümeti de bu konuda çok suçlamak mümkün değil. Ancak bugün gelişen piyasaların bazılarında bize nazaran daha fazla sermaye birikimi desteklenmektedir. Kabataslak söylüyorum. Ama işte böyle olduğu için bugün kalkıp da bir Doğu Avrupa ülkesinin rafineri şirketi belki de gelip bizimkine teklif verebiliyor" diye konuştu. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'nin taahhütkar sermayedarlara ihtiyacı olduğunu belirterek, bankacılıkta kalıcı sermayedar oluşturmanın önemine işaret etti. Özince, "Özellikle bankacılık yapmak isteyenin sadece mali gücü değil kurumsal güçleri de Türkiye'ye özgüleyecekleri güç de nazari dikkate alınmalıdır" dedi.

YASA NORMALE DÖNECEKTİR
Ersin Özince'nin sektöre ilişkin diğer açıklamaları ise şöyle:
Yeni bankacılık kanunu, otoritenin ve Meclis'in takdiridir. Özellikle yasalaştıktan sonra bu tür konuları değerlendirmek pek doğru değildir. Ancak yasa ilgili yönetmelik ve tebliğleri dahi içerecek detaylı olmuştur. Detayı çok koyduğunuz zaman yasaların içine, değişiklikler kaçınılmaz olur. Bizim düşüncemiz Türkiye normale döndükçe yasanın yumuşayacağı yönündedir.Banka sandıkları ile ilgili konuda çalışan ve emeklilerin zarar görmeyeceği bir formül aranması taraftarıyım. Bu sandıkların açıkları ile ilgili varsayım Türkiye'nin toplam Sosyal Güvenlik Sistemi'ndeki açığın yüzde civarında olduğu yönünde. Yani cüz'i bir tutar. Bu açıkların 15 yıl gibi uzun bir vadede kapatılması düşünülüyor. Sorun yaratmadan çözüm bulunmalı. Nitekim bazı Avrupa ülkelerinde devletin yönlendirici olduğunu görüyoruz. Bazı ülkelerde bu açıkları devlet üstlenmiştir. Niçin? Tüm politikaları devlet belirlediği için. Sonuçta ben mi belirliyorum personelin çalışma yılını. Bu kadar kalifiye çalışanın olduğu bir sektörde camiayı mutlu edecek bir formül bulunmalı.

FAİZ YARIŞINA ASLA GİRMEYİZ
Son aylarda sektörde ciddi bir faiz yarışı oldu. Benim düşüncem bunun banka bilançolarını zengin ve güçlü göstermek amacıyla yapıldığıdır. Hatta bu faiz yarışından çok yakınanlar da oldu. Ben bunu o kadar tepkiyle karşılamadım. Serbest piyasa ekonomisidir. Kimileri zararına mevduat toplansa da yani krediye ödenenden fazlası ödese de hatta vadesiz hesaplarda dahi neredeyse vadeliye yakın seviyede günlük interbank faizi uygulasa da bunun piyasaya çok aykırı olduğunu düşünmüyorum. Ancak biz buna gelemeyiz. Bizim özvarlığımızı sürekli kârla beslemememiz gerekiyor. Bu faiz yarışının kârlılığımızı çok olumsuz etkilediğini gördüğümüz için özellikle bireysel kredilerde faizimizi aşırı düşürmekten de mevduatta da yüksek faiz uygulamaktan da geri duruyoruz.

YAVUZ BARLAS


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 F1 bahane oldu, yabancı yerli patronlar iş konuştu
 'Mittal bizi satın aldı ama ABD'li kimliğimizi koruduk
 Hükümet devreye girdi Ege karanlıktan kurtuldu
 Danıştay Telekom için ÖİB'den savunma istedi
 Bakan 'yüzde 5' dedi memur kabul etmedi
 Ferrari halka arz için kolları sıvadı
 CNR fuar deneyimini sanayiciliğe taşıdı
 Google çalışanları dolar milyoneri oldu
 Borsaya vergi gelince dünyayı sollayacağız
 Tüpraş'ın 6 aylık kârı 293 milyon dolar
 TEB kredi kart faizini indirdi
MELİHA OKUR
Biz soralım da yanıtlamak Mittal'a kalmış!
Modelin adına...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
ABD çelik devinin Mittal'e satılışına bak Erdemir'i...
Böyle olur aşiret düğünü dediğin
Pinyanişi Aşireti'nin reisi ve AK Parti Hakkâri Milletvekili Mustafa...
205 çiftin nikâhında 7 bin kişi şahit oldu
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği toplu nikâh töreniyle...
Şeşi beş davası gümrüğü karıştırdı
Şeşi beş davası gümrüğü karıştırdı
Gümrükler Genel Müdürü Uçarmak, hakaretlerle dolu mektuplar yolladığı...
Polis linçten zor kurtardı
Polis linçten zor kurtardı
Trabzon'da üç teröristle polis arasında çıkan çatışmada bir terörist...
IMKB
E: 28.951 D:% 1,74
DOLAR
S: 1,364 D:% -0,836
EURO
S: 1,667 D:% -0,210
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu