kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savas Ay @ SABAH
Tel:
0212 354 40 22
Fax:
0212 274 83 81
 

Devlet hastanesi dediğin böyle olur!..

* DİYARBAKIR:

Hastaneler doktorlar konusundaki hassasiyetimi bilirsiniz. Neredeyse memleket dahilindeki tüm hastanelere girip çıkmışlığım, çekimler yapıp yazılı ya da görsel paylaşmışlığım var sizlerle.

Nedeni
basit
Elbette hobi gereği yapmıyorum bunları. Gece yarıları hastane acillerinde, ilaç ya da poliklinik sıralarında, atık depolarının tepesinde, ambulans garajlarında cirit atışım sırf hatalar varsa göstermek düzelmesi için çağrıda bulunmak amacıyla yapılan şeylerdi.

Kan
mafyası
Sağlıktan daha önemli hiçbir şey olamayacağına göre bir habercinin bu izleri sürmesinden daha doğal ne olabilir. Kan mafyasından, ilaç karaborsasına. Organ çetelerinden duyarsız bazı hekimlerin icraatlarına ben de sıkça el attım pek çok meslektaşım gibi.

İftiharla
sunuyorum
Ama şükür ki iyi, şeyler de oluyor ülkemizde. Sağlık sahasında kalite yolunda kat edilecek çok merhale var belki ama bazı kurumlar ve kadrolar çıtayı çoktan yukarılara çekip koymuş. O zaman iyiyi de göstermek boyun borcudur bize deyip Diyarbakır Devlet Hastanesi'ni iftiharla takdim ediyorum az ötede.


Zaman tünelinde ne oldu?
Oraya ilk gidişim 1977 yılında. Genç bir gazeteciyim ve Diyarbakır'la ilgili çalışmalar yapıyorum gazetem için. Yolları, sokakları, okulları, insanları yakın plan yaptıktan sonra bir de hastaneyi görmek istemiş, gitmişim.
İlk an ve büyük bir hayal kırıklığı. Pis, bakımsız, derbeder, donanımsız, neredeyse hekimsiz bir koca kortu duruyor önümde. Bina dev gibi ama içi kof küf yığını.

Pasaklı pasaklı
Yataklar yolgeçen hanlarının döşeği adeta. Koridorlar, odalar, cihazlar öylesine bakımsız ve dökük ki hastaneden çok pasaklı bir marangoz atölyesine benziyor.

Manzarayı gör
Sonra yıllar geçiyor aradan. Bu süre içinde ne zaman kente gitsem uğrak yerlerimden biri oluyor Diyarbakır Devlet Hastanesi. O ilk izlenime göre her defasında biraz daha iyileşmiş buluyorum orayı ama olması gerekenin hayli altında bir manzara çıkıyor karşıma.

Aman dikkat!..
Ve nihayet geçtiğimiz hafta. Yine Diyarıbekir'de yine devlet hastanesindeyim. Ama gözlerim inanmakta direniyor yeni hallerine. O insanın içini karartıp daraltan. "Burada sağlık bulmak bir yana sağlığını kaybetme yeter" dedirtecek durumlar tamamen yok olmuş gitmiş. Adeta 5 yıldız özel hastanelerin benzeri kurulmuş yerine.

Bu ne sıcaklık?
Daha kapı girişinden başlayıp, katlara, koridorlara, odalara, zulalara sinmiş bir sıcaklık, yakınlık sarıyor insanı. Abartısız söylüyorum her yer pırıl pırıl parlıyor. Başhekimden hasta bakıcılara kadar herkes yaptığı işin sorumluluğunu, bilincini ve duyarlılığını taşıyor.

Herkesle konuştum
Her düzeyde görevliyle, yatan hastalarla, refakatçilerle saatlerce sohbet ediyoruz. Becerdiklerinin o kadar farkındaki o görevliler. Konuşurken ağız dolusu, öz güvenli, rahat ve samimi davranışları bu yüzden olsa gerek.

Takım ruhu
Geceleri gündüze katmış. Takım ruhuna emek katmış ve bir enkazı sağlık mabedine çevirmişler ne güzel. Gelin Başhekim Dr. Fetin Rüştü Yıldız ve harika ekibinin neleri gerçekleştirdiğini sıralayalım ucundan da olsa.

Tadilatlar sürüyor
Yıllarca zarar eden döner sermaye 2 yıldır artıya geçmiş. Hastanenin her tarafı milim milim elden geçiyor, onarılıp, düzenleniyor. Bazı katlar çağdaş bir hastanede olması gereken her şeyi içinde barındırırken bazı katlarda hummalı bir tadilat çalışması sürüyor.

Sistemde çağdaşlık
Bir bakıyorsunuz hastaneye döşenen şeffaf boruların içinden, basınçlı hava yardımıyla servislere kan örneği dolu kutular geçiveriyor. Laboratuvara en kolay en hijyen yoldan ulaşım sağlanıyor böylelikle. Pnümatik adı verilen bu sistem sayesinde personelin zaman kaybetmesi de önleniyor.

Bilgisayar kontrolü
Bilgisayar kontrolü her servisin ara bağlantısını kurarken bir yandan da ana hafızaya her türlü bilgi depolamasını yapıyor. Nükleer Tıp Merkezi, Fizik Rehabilitasyon Servisi, yanık ünitesi ve Beyin Cerrahisi Türkiye'de en başarılı en ünlü sağlık merkezleriyle yarışacak düzeyde. Bölge hastanesi olduğu için civar illerden de gelen hastalara hizmet veriliyor. Günde ortalama 3 bin hastaya hizmet veren hastanenin hekim sayısı 100.

Sağlık Bakanımıza ricamdır
Bunca zorluğa rağmen bunca mesafe alan. Bu ülkede inancın, ter akıtmanın ve iyi kadro kurmanın nelere kadir olup ne başarılar getireceğini bize kanıtlayan tüm hastane çalışanlarını kutluyor, alınlarından öpüyorum. Sayın sağlık bakanımıza da küçük bir ricada bulunuyorum. Sayın bakan lütfen bu gurur tablosunun ressamlarını siz de kutlayıp, ödüllendirin. Şimdi en çok buna ihtiyaçları var. Saygılarımla.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Zülfügil'in konserinde mest olduk be arkadaş!..   / 20-08-2005
 Black Hawk Down ve kız çocuk kafaları!..   / 19-08-2005
 Seneler nasıl geçti bir an durup baktım da!..   / 18-08-2005
 İmamlar bana kızmışsa vardır bir sebebi!..   / 17-08-2005
 Iraklı direnişçilerden rehine kurtaracağım!..   / 16-08-2005
 Cami morgu değil darphane mübarek yer!..   / 15-08-2005
 Sibel Can'ın kızı annesine piyano çalacak...   / 14-08-2005
 Bu Müjdat Gezen deli mi akıllı mı, ya da ne?..   / 13-08-2005
 Sadece dudaklar ve göğüsler mi silikonlu?   / 12-08-2005
 İbrahim Tatlıses çıtayı nereye koymuş?   / 11-08-2005
REHA MUHTAR
Benzin mi dizel mi?..
Formula İstanbul'da...
MEHMET BARLAS
Bu kadar kalabalık cemaate laf anlatabilir mi?
Halimiz...
İLKER SARIER
2 aylık rapor
Tam 2 ay oldu. Ben artık yürüyen bir...
SAVAŞ AY
Devlet hastanesi dediğin böyle olur!..
* DİYARBAKIR:...
GÜLSE BİRSEL
'Prezantabl' olamayan arkadaşlar, birleşin!
Yeni TCK, iş...
Çilingir Ailton
Çilingir Ailton
Geçen hafta Denizli'ye ilk golü atan Beşiktaş'ın Brezilyalı yıldızı,...
Değişiklik krizi
Değişiklik krizi
Beşiktaş'a maçı getiren Brezilyalı golcü, 68'de kalkan değiştirme...
'PKK Avrupa'nın mantığına uymaz'
Belçika Hükümeti, Aydar'ın basın toplantısının "Avrupa mantığı"...
Kültür Bakanı Koç: Tercihim kadın müdür
Devlet Tiyatroları'nda Lemi Bilgin'in görevden alınmasının ardından...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu