kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Atatürk filmi için yeniden para arıyor
Atatürk filmi için yeniden para arıyor
'Aldığı Her Kuruşun Hesabını Versin'

Atatürk filmi için yeniden para arıyor

Ünlü aktör Sir Lawrence Olivier'in prodüktör oğlu Tarquin Olivier, 15 yıldır üzerinde çalıştığı Atatürk filmi projesi için yine ortaya çıktı. Daha önce Kültür Bakanlığı ve birçok kuruluştan 1 milyon dolar kaynak aldığı öne sürülen Olivier, bu kez 36 milyon dolarlık projeyi Ömer Koç'a götürdü. Henüz bir cevap alamayan Olivier'in projesi, Koç'un isteği üzerine inceleniyor.

1989 yılından bu yana Atatürk filmi çekmek isteyen ve bu amaçla hükümetten birçok kişiyle görüşen Oscar ödüllü aktör Sir Lawrence Olivier'in prodüktör oğlu Tarquin Olivier, 16 yıl sonra yine ortaya çıkarak, film için sponsor aramaya başladı. Daha önce Kültür Bakanlığı başta olmak üzere birçok kuruluştan 1 milyon doların üzerinde para topladığı öne sürülen Olivier, bu kez projenin ön finansmanı için Koç Holding'e gitti. Ömer Koç ile görüşen Olivier, projesini sundu ve 36 milyon dolarlık projenin ilk etapta 3.6 milyon dolarlık ön bütçesi için yardım istedi. Ömer Koç da, projenin DEİK Türk Amerikan İş Konseyi'ne (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) giderek, daha ciddi şekilde incelenmesi gerektiğine karar verdi. DEİK Türk Amerikan İş Konseyi Grup Koordinatörü Başak Kızıldemir, "Şu an konuyla ilgili bir çalışmamız yok. Ancak bu sadece DEİK'in ilgi alanına giren bir konu değil. Çekilemeyen Atatürk filminin kitabını yazan Yüksek Öğrenim Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Semih Tezcan, bize konuyu özetleyen bir yazı gönderdi. Senaryonun iyi bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Atatürk'ün hem asker, hem sivil kişiliği ortaya konmalı" açıklamasını yaptı.

TEZCAN: SAHTEKARLIK!
Koç ailesi, konuyla ilgili olarak Sabiha Gökçen belgeselini çeken prodüktör Gülşah Çeliker'e de danıştı. Çeliker de, yıllardır Atatürk filmi çekilmesinde ısrar eden Prof. Dr. Semih Tezcan'a danıştı. Ancak Tezcan, Olivier hakkında olumsuz bir rapor hazırladı. Senaryonun birçok yerinde yanlış olduğunu savunan Tezcan, "15 senedir Olivier bu filmi çekmeye çalışıyor. Hatta bunun için yıllar önce 1 milyon dolar almıştı. Kimse de kendisine hesap sormadı. Bu düpedüz sahtekarlık" diyor.

'PROJEDE BOŞLUKLAR VAR'
Prodüktör Gülşah Çeliker ise, "Tarquin Olivier'in projesiyle ilgili son durum netleşmedi. Tezcan'ın raporunu henüz Ömer Koç'a iletmedim. Ama bana birtakım boşlukları olan bir proje gibi geldi. Olivier, bir dönem Atatürk'ü kendisi oynamak istemiş. 15 yıldır hiçbir şey yapamadıklarına göre demek ki bir şeyler var bu işte" diyor. Prof. Dr. Semih Tezcan'ın olumsuz projesini de eleştiren Çeliker, "Tezcan fazla kişisel yaklaşmış projeye. 20 yıldır bu filmi yapmaya çalışmış ve kendisi de başarılı olamamış. Tezcan'ın raporunu ciddiye almıyorum" diyor.

'AKSİLİKLER ENGELLEDİ'
Filmin künyesinde yardımcı prodüktör olarak geçen Alinur Velidedeoğlu ise, "Filmle ilgili yapmış olduğumuz çalışmalar epey ilerledi. Şu an Türkiye'deki yatırımcılarla, uluslararası finans şirketleri arasında görüşmeler yapılıyor. Fakat 'motor' demeden başka bir açıklama yapmamaya karar verdik. 12 yıldır bu projeyle uğraşıyoruz. Gandhi'nin filmi de 21 sene sonra yapılmıştı. Bizde de birçok aksilikler oldu, hükümetler değişti. Film projesi üzerinde çok ciddi çalışıyoruz" diyor.

Özlem YILMAZ / MERKEZ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Mahsun'a silah çektim galiba biraz korktu!
 'Birlikte söylemekten onur duyuyoruz
 'Bahane mi ettiler BİLMİYORUZ'
 Haybeden Gerçeküstü Aşk Anadolu turnesine çıkıyor
 İlişkinin lideri kim?
 Terapistin olmadığı yerde teknoloji devreye giriyor
 Hierapolis'i yerle bir eden fay hattı bulundu
 Yeşilmen sezonun yorgunluğunu atıyor
 Alanya'da gece deniz keyfi
 Yaylalarda yürüyüş keyfi
 Brad'i hâlâ çok seviyorum seviyorum
 24 saat çocuklarıyla ilgileniyor
 Yeni yaşı Maria'ya yeni bir aşk getirdi
 'Hızlı' mankenler F1'i renklendiriyor
 Teri'nin hayali 'jigolo' servisi
AYŞE TÜTER
Salamlı kurabiye
Salamları tavada hafif gevrekleştirip,...
Yüzlerini göstermediler!
Yüzlerini göstermediler!
Dört ay önce 22 yıllık eşi Dilek Hanif'ten boşanan Mehmet Hanif,...
Gucci çantalar bu sezon çok başka!
Gucci çantalar bu sezon çok başka!
Alışık olduğumuz klasik modellerinden oldukça farklı bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.