kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Güneydoğu'ya Kuzey Irak etkisi

Kuzey Irak, terörle mücadele bağlamında, sadece PKK'nın silahlı varlığını çağrıştırıyor... Oysa oradaki değişimler Güneydoğu sorununda ağırlıklı bir parametre haline geldi... Hatta Kuzey Irak'taki gelişmelerin, örneğin PKK'nın dağılmasından daha etkili olacağını bile söyleyebiliriz..

Başbakan Erdoğan, 15 Haziran'da yayınladıkları bildiride PKK'ya silahlı eylemlere derhal ve önkoşulsuz son verme, hükümete de kalıcı barış için yasal düzenlemeleri yapma çağrısında bulunan aydınları temsil eden grupla bugün bir araya geliyor.
Bu tür sivil inisiyatiflerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Elbette terörle mücadeleye zarar vermemesi koşuluyla.
Ancak bugün Erdoğan'a da ayrıntılı olarak anlatılacağı ifade edilen çağrıyı, ne yazık ki, "fizibl" bulmuyoruz.
Çünkü, derhal ve önkoşulsuz silahlı eylemlere son vermesi istenen PKK, çatışmasızlık ortamını tek nedenle bozdu: Öcalan'ı İmralı'dan çıkarmak. Bağımsız Kürt aydını Ümit Fırat'ın dediği gibi, "PKK'nın derdi Kürtler değil. Onların barıştan anladıkları sadece Öcalan'a özgürlük..."
Zaten terör örgütü sözcüleri de bunu açıkça ifade ediyor. Yine aynı kişiler, Aydınlar Bildirisi'nden sonra, "Gelsinler, devletle aramızda barış elçisi olsunlar. Ateşkes koşullarını görüşelim" açıklaması yaptılar. Ateşkes koşulları? Önce onların "tecrit" dedikleri, Öcalan'ın avukatları aracılığıyla örgüte mesaj göndermesine son veren yasal düzenlemelerin kaldırılması. Daha sonra örgütün lider kadrosunu da kapsayacak genel af ilan edilmesi. Yani Öcalan'ın serbest bırakılması. Bu sözde koşullarında Güneydoğu'ya, bölge halkının sorunlarına yönelik herhangi bir istek var mı?

Çerçeveyi iyi çizmek
Aydınlar çağrısının hükümetten beklentilerle ilgili bölümüne gelince; "Kalıcı barışın sağlanması ve herkesin demokratik toplumsal hayata katılabilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri gerçekleştirmesi" talebinin içinin çok dikkatli doldurulması gerekiyor."
Örneğin "herkes" ne anlama geliyor? Dağa çıkmış, ancak eyleme karışmamış militanların sivil yaşama dönüşlerinin sağlanması mı? Daha yukarı kademe mi? Örgütün en tepesi mi? Çağrının çerçevesi iyi çizilmezse, korkumuz o ki, PKK'nın talepleriyle örtüşmesi tehlikesi doğacak. Böyle bir niyetleri olmamasına rağmen.
Bununla birlikte, bir yandan terörle mücadele en kararlı biçimde ve toplumun tüm kesimlerinin desteğiyle yürütülürken, bir yandan da sorunun terör dışı boyutlarının enine boyuna tartışılması, bölge halkının beklentilerine yanıt verecek çözümlerin üretilmesi gerektiğine inanıyoruz. Zira herkesin ezberlediği yığınla klasik gerekçeye, bir de Kuzey Irak'taki gelişmelerin yansımaları eklendi.
Erdoğan'la görüşecek aydınlar heyetinde yer alan Cumhuriyet gazetesi yazarı Oral Çalışlar, dün köşesinde bölgeye yaptığı son gezinin izlenimlerini aktarırken, önemli bir noktaya dikkati çekti:
"Irak'ta bir Kürt liderin Cumhurbaşkanı olması, Kürt bölgesindeki özerkliğin giderek güçlenmesi, Güneydoğu halkını etkiliyor. Kürtler'in Irak'ta kazandıkları mevzilere bakarak, kendilerinin Türkiye'de kenara itildikleri hissine kapılıyorlar."
Çok ama çok ciddiye alınması gereken bu uyarı da gösteriyor ki;
* Kuzey Irak'ta nereye varacağı bilinmeyen ama az-çok tahmin edilen oluşumla Türkiye'nin sağlıklı ilişki kurabilmesi için Güneydoğu sorununu çözmek şart.
* Bölge halkının sınırın öte yakasındaki akrabalarının konumuna bakıp Türkiye'de kenara itildikleri duygusuna kapılmamaları için Güneydoğu sorununu çözmek şart.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Anayasa paketi gizli hazırlanmaz   / 09-08-2005
 İşsiz reisler ve yüzde 10 barajı   / 08-08-2005
 AB-İran krizinin Türkiye'ye etkisi   / 07-08-2005
 Tehlikeli sessizlik   / 06-08-2005
 Diplomatik poker   / 05-08-2005
 Yamani düğünde piyasa panikte   / 04-08-2005
 Dışişleri inanamıyor   / 03-08-2005
 Kral öldü yaşasın kral   / 02-08-2005
 Türkiye kurtuldu ya KKTC?   / 01-08-2005
 Devlet garantili Ek Protokol   / 31-07-2005
YILMAZ ÖZDİL
Sorma ver parası...
Devletin malını satmak kesmedi,...
FATİH ALTAYLI
Danışman köyden bavul kapıdan
Türkiye Cumhuriyeti'nin...
ERDAL ŞAFAK
Güneydoğu'ya Kuzey Irak etkisi
Kuzey Irak, terörle...
Almanya'da yine bir Solingen mi ?
Berlin'de yabancıların oturduğu apartman yandı. AP haber ajansı...
Irak Savaşı'nı bir inek başlatmış!
1937 yılında İngiltere'nin Oxfordshire kentinde bir tarlada, inek...
Hagi için gelmiştim
Hagi için gelmiştim
G.Saray'ın Kamerunlu yıldızı Song, SABAH'a konuştu: "Bu takımı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu