kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Bush'u ne kadar tanıyorsunuz?..
TEBESSÜM
SEVDİĞİM LAFLAR
BİZİM DUVAR
"Bush bir aptaldır" Ertuğrul!..

Bush'u ne kadar tanıyorsunuz?..

Benim Cici Silahım, George Bush'u dünyaya bir aptal olarak tanıttı. Dostlarının bir bölümü, özellikle de düşmanları "Aptal Bush"u kabullendiler. Şimdi dünyanın en itibarlı gazetecilerinden biri Bob Woodward'ın tam tersini anlatan Bush Savaşta adlı kitabı ortaya bomba gibi düştü. Eğer doğru düşünmek, doğru yorumlamak ve doğru karar almak istiyorsanız Bush'u doğru tanımanız gerek. Öcal Uluç bu müthiş kitabı sizler için değerlendirdi.
Kitabı bitirdiğimde "Acaba" dedim; "Dünya'yı istediği gibi yönetme ve yönlendirme niyetini, her türlü riski ve hatta savaşları da göze alarak uygulamaya koyan ABD'nin bugünkü yöneticilerini ve hele hele Başkan Bush'u tanımak, yakından tanımak mecburiyetinde olanlar, Bush Savaşta (Bush At War)'yı okudular mı?" Kimdi bu "yakından tanımak mecburiyetinde" olanlar? Dış politikayla, savaşla, askerlikle, dünyanın nereye doğru gittiği ile ilgilenen herkes.. Liderler, yöneticiler, askerler, politikacılar, diplomatlar, siyasi tarihçiler, sosyologlar, akademisyenler, yazarlar, yorumcular, gazeteciler...
Mesela, Oscar ödüllü "Benim Cici Silahım" filminin yönetmeni olarak ün yapan ve "ABD standartlarında liberal solcu olan" Michael Moore'un kitaplarında ve söylemlerinde onun tabiri ile "Baş aptal" olarak tanıtılan George W. Bush'un gerçekten "Teksas'lı bir orta zekalı kovboy" ya da "Neo Con'ların (Yeni muhalifler) kendi iplerinde oynattıkları ve ramp ışıklarına çıkardıkları adam" mı, yoksa "Cesur, kararlı, yönlendirilmesi zor ama yönlendirmeyi çok iyi bilen ve başaran", hepsinden de önemlisi "Şahinleri sindirecek kadar şahin olan" bir lider mi olduğunu anlayabilmemizi, hiç olmazsa tartışmamızı sağlayacak bir kitap; Bush Savaşta! (Arkadaş Yayınevi-Tel: 0312 434 46 24).
Yooo, şaşırmayın... Kitabın üzerindeki imza "Bob Woodward" olmasa, şöyle bir göz atar, kitaplığımın bir köşesine atar ve bu yazıyı da yazmazdım!.. Amma...
Dünyada son 30 yılın en itibarlı gazetecilerinden biri... Carl Bernstein ile ortak yazdığı Watergate Skandalı'nı anlatan "Başkan'ın Adamları (All the President's Men)" adlı kitap dahil bestseller olmuş 9 kitap sahibi... Ve de The Washington Post'un 34 yıllık muhabir ve editörü Woodward bu..
Bu adam bir nefeste okunan 400 sayfalık kitabında "102 günlük" bir zaman diliminin hikayesini anlatıyorsa!..
11 Eylül 2001'de New York'taki İkiz Kuleleri'nin Usame Bin Ladin'in El Kaide militanları tarafından yerle bir edilmesiyle başlayan ve Afganistan'da, Usame Bin Ladin'i barındıran ve koruyan Taliban rejimini sona erdiren Kabil'in düştüğü güne kadar geçen 102 günlük bir süreç!.. 20 Eylül'de kongrede Amerikalılara ve ondan da öteye bütün dünyaya "Ya bizimle birlikte olacaksınız ya da teröristlerle... Bizden yana olmadığınız takdirde onların kaderini paylaşmaya rıza göstermek zorunda kalacaksınız" mesajını veren Bush'u yakından tanımadan dünyanın nereye doğru gittiğini ya da gidebileceğini anlamamız güç!..
Bush'u, Amerikan eğitim sisteminin sığ suları yüzünden yaptığı gaflara bakarak değerlendirmek ve onu sistemin bir piyonu ya da sadece ünü bütün dünyaya gizemli ve korkulu bir şekilde yayılmış ABD'li Musevi bir grubun yönlendirdiği başkan olarak görmenin, ne kadar yanlış olduğunu anlamamıza yetecek bir kitap yazmış Amerikalı gazeteci!..
Bu kitabı okudukça kendi kendime şunu söyledim..
"Eğer Woodward tam bir dalkavuk değilse, bütün dünyanın büyük çoğunluğu, hatta Amerikalıların önemli bir bölümü Bush'u yanlış tanıyor ve bu onlar ve tabii ülkeleri için büyük bir hata!.." Afganistan'ı, 70 milyon dolar dağıtarak, yiyecek ve giyecek yardımları yaparak, 110 CIA ve 316 Özel Kuvvetler personeli ile ve sadece tek kayıp vererek düşüren bir operasyonun, "Afganistan'la sınırlı kalmayacağını" söylediği zaman, yakın çevresinde kimse Başkan'ın tam olarak ne düşündüğünü ve planladığını anlamamıştı!..
Woodward kitabında, sıra Saddam'a ve Irak'a geldiğinde, nerede ise "Ben Tanrı'nın seçtiği bir kişi olarak bu görevleri yapmak için gönderildim" demeye getiren Bush'un ne kadar kararlı ve düşündüğünün aksine ne kadar ikna edilemez bir Başkan olduğunu gözler önüne seriyor!..
Görüyorsunuz ki, Başkan Yardımcısı Cheney'ler, Dışişleri Bakanı Powell'lar, Savunma Bakanı Rumsfeld'ler, CIA Başkanı Tenet'ler, Başkan'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı bugünün Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'lar, Genelkurmay Başkanı General Myers'lar, Dışişleri Bakan Yardımcısı Armitage'lar, Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz'ler, Başkomutan General Franks'lar, Başkan'ın kıdemli Danışmanı Karl Rowe'lar satranç tahtasında Şah'ın, yani Bush'un etrafındaki vezirler, kaleler, filler, atlar ve piyonlar gibiler!.. Vezir de kendini belli ediyor; Condoleeza Rice!..
Elbette bu kitabın hemen arkasından Woodward'ın "Saddam'ın devrilişini anlatan" ve gene Arkadaş Yayınevi tarafından yayınlanan "Saldırı Planı" adlı kitabını da okumak gerek.. Eğer ABD, müttefikin de, düşmanın da olacaksa, ABD'yi yöneten Başkan Bush'u ve çevresini yakından tanıman gerek!. Woodward'ın kitapları, bunu sağlıyor; az şey mi? Burada cevap aranan soru şu: Woodward'ın Bush'u ile Moore'un Bush'u çok farklı ve hatta taban tabana zıt; kime inanacağız? Moore'un "Aptal Beyaz AdamlarStupid White Men" kitabı beni kahkahalarla güldürmüştü... Woodward'ın kitabı ise uzun uzun düşündürdü!.. Bilmem ki sizler ne yapacaksınız?
ocal.uluc@tg.com.tr

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Papila çalamazsa..   / 08-08-2005
 Saldım çayıra...   / 07-08-2005
 Haşmet'in Kargosuna binen pek yok!.   / 07-08-2005
 İmrendiğim İslam leydileri..   / 06-08-2005
 Rüzgâr gibi geçen 35 yıl!..   / 05-08-2005
 Spor sayfaları yapmak   / 04-08-2005
 Şenol Demiröz ilkesizlik kurbanı oldu!..   / 03-08-2005
 Savulun Erdoğan geliyor!..   / 02-08-2005
 Paris'te "üçüncü" Amerikalı..   / 28-07-2005
 Gurur, coşku, sevinç ve hüzün vardı Paris'te   / 25-07-2005
REHA MUHTAR
'Ferrari'sini Satan Bilge'
"Bilgeler bana ortalama...
EMRE AKÖZ
Şarkılar değişimin sesidir
Medya olarak sık sık hata...
MEHMET BARLAS
Türkiye'nin yükselişini gözden kaçırmamalıyız
Farkında...
SAVAŞ AY
Gecekondu faciası Adnan Menderes'in eseri...
HINCAL ULUÇ
Bush'u ne kadar tanıyorsunuz?..
Benim Cici...
Kamu elini çeksin
Kamu elini çeksin
Süper Lig'de 6 yabancı bile çok fazla. Başka kapı açmaya gerek yok.
Tarihi transfer
Tarihi transfer
Beşiktaş, 2002 Dünya Şampiyonu Brezilya'nın orta sahadaki yıldızı...
ABD'den PKK ile mücadele sözü
ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın Washington'a...
Dışişleri devrede
Irak'ta kaçırılan işçilerin aileleri kaygılı bir bekleyiş içinde.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu