kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Londra'da üç Türk gözaltında

İngiltere polisinin, Londra'daki bombalı saldırı girişimleriyle ilgili olarak gözaltına aldığı 9 kişinin arasında üç Türk'ün de bulunduğu belirtiliyor. BBC'nin haberine göre, gözaltındakilerin üçü Tooting semtinde bir kebapçıda yakalandı.

Londra'nın güneyindeki Tooting semtinde geçen hafta kentin ulaşım sistemini hedef alan bombalı saldırı girişimiyle ilgili olarak dokuz kişiyi daha gözaltına aldı.

Gözaltındakilerin üçü Tooting semtinde bir kebapçıda, diğer altısı ayrı bir adreste yakalandı. Kebapçıda çalışanların 26, 30 ve 40 yaşlarında üç Türk vatandaşı olduğu belirtildi.

Tooting Broadway semtinde dükkan sahibi Ahmet Ali, dükkanında çalışmakta olan ve dükkanın üstündeki dairede kalan 3 Türk gencin bu sabah yapılan baskınlar sırasında gözaltına alındıklarını söyledi.

Gençlerin soyadlarını işe henüz başladıkları için bilmediğini belirten Ahmet Ali, isimlerinin ise İslam, İbrahim ve Hidayet olduğunu söyledi.

"SALDIRILARLA İLGİLİ OLABİLECEKLERİNİ HİÇ DÜŞÜNMEDİM"


İngiltere'nin başkenti Londra'da gözaltına alınan üç Türk'ün patronu Kıbrıslı Ahmet Ali, bu kişilerin saldırılarla ilgili olabileceklerini hiç düşünmediğini söyledi.

Tooting Broadway semtindeki kebap dükkanının üstündeki odalarda kalan ve polisin sabahın erken saatlerinde baskını sonucu gözaltına alınan gençler hakkında bilgi veren Ali, ''Onların bu işlerle ilgili olabileceklerini hiç düşünmedim'' diye konuştu.

İslam'ın Samsunlu olduğunu, üç aylık vizeyle yakın zamanda İngiltere'ye geldiğini anlatan Ali, Kahramanmaraş'tan gelen İbrahim'in İngiltere'den sığınma hakkı istediğini, Bingöllü Hidayet'in ise 8 yıldır Londra'da yaşadığını, yakın zamanda İngiliz pasaportu için başvuruda bulunduğunu söyledi.

Hidayet'in soyadının Derya olduğunu, diğerlerinin soyadlarını bilmediğini kaydeden Ahmet Ali, 40'lı yaşlarındaki Hidayet'in bronşit hastalığı tedavisi gördüğünü, polisler tarafından götürülürken, sürekli kullanmak zorunda olduğu ilaçlarını yanına alamadığını belirtti.

Ahmet Ali, ''namazında-niyazında, ibadet eden bir insan'' olarak nitelendirdiği Hidayet'in ''hiçbir aşırılık sergilemediğini'' söyledi.

SORGULANIYORLAR

Gözaltına alınanların tümü terörle mücadele yasaları kapsamında sorgulanıyor.

Tutuklamalar, dün geçen haftaki saldırıların zanlıların Yasin Hasan Ömer'in Birmingham'da ele geçirilmesini takip ediyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da polisin 7 ve 21 Temmuz'daki bombalı saldırılar ve saldırı girişimleriyle ilgili soruşturma kapsamında bu sabah 9 kişiyi tutukladı.

Terörle mücadele yasası gereği tutuklanan 9 kişinin, güney Londra'daki Tooting Broadway bölgesinde yapılan operasyonlarda ele geçirildiği bildirildi.

Polis sözcüsü, operasyonun devam ettiği gerekçesiyle detaylı bilgi vermezken, tutuklanan kişilerin, Londra'nın merkezindeki Paddington Green polis merkezinde, diğer terör zanlılarıyla birlikte sorguya alındığı tahmin ediliyor.

İngiliz polisi daha önce bombalı saldırı girişimiyle ilgili soruşturma çerçevesinde 3 kadın şüpheliyi tutukladığı bildirmişti.

ODALARI ARANDI

İngiltere'nin başkenti Londra'da bu sabah düzenlenen operasyon sonucu polis tarafından gözaltına alınan üç Türk gencinin kaldıkları odada başlatılan arama tamamlandı. Gözaltına alınan Türklerin, Kıbrıslı Ahmet Ali'nin kebap dükkanının üst katında yer alan bir odada birlikte kaldıkları belirlendi.

Polis yetkilileri, kapısının kilidini kırarak girdikleri odada uzun süren arama işlemini tamamladıktan sonra, kilidi tamir ederek, odanın yeni anahtarını kebap dükkanının sahibi Ahmet Ali'ye teslim ettiler.

Scotland Yard ve Londra Metropolitan Polis Teşkilatı yetkilileri, sabahın erken saatinde başlayan operasyon sonucunda gözaltına alınan üç Türk ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor.

İngiltere'ye 3 aylık vizeyle geldiği belirtilen, soyadı bilinmeyen İslam adlı 26 yaşındaki Samsunlu gencin cep telefonu kayıtlarının polis tarafından incelenmesi sonucu, Manchester ve Birmingham'ın defalarca aranmasının tespit edilmesinden sonra, gencin gözaltına alındığı öne sürüldü.
İslam'ın çalıştığı işyerinin sahipleri ve müşterileri ise ağabeyinin öğrenci gönderdiği İslam'ın okul ve kalacak yer bulma karşılığında para kazandığını, bu nedenle Manchester ve Birmingham ile telefon görüşmeleri yapmış olabileceğini söylediler.

TEDBİREN GÖZALTINA ALINDIKLARI TAHMİN EDİLİYOR

Bazı çevre sakinleri de, Tooting Broadway semtine bu sabah yapılan polis baskını sırasında gözaltına alınan diğer 6 kişinin kebap dükkanının arka sokağında oturan, Somali, Pakistan ya da Cezayir vatandaşları oldukları tahmin edilen kişiler olduklarını belirttiler.

Bu kişilere göre, polis muhtemelen, bu kişilerin gözaltına alındıkları evlerin bulunduğu sokağa açılan kebap dükkanının arka kapısından kaçışları önlemek için kebap dükkanına da baskın düzenledi. Bu sırada dükkanda bulunan üç Türk'ün ''tedbiren'' gözaltına alındıkları tahminleri de yapılıyor.

BLAİR: TERÖRİSTLER YENİDEN SALDIRABİLİR


Londra Emniyet Müdürü Sir Ian Blair, teröristlerin yeniden saldırabileceği uyarısında bulundu.

21 Temmuz'daki saldırı girişimlerinin henüz yakalanamayan 3 zanlısının yeniden saldırmayı deneyebileceklerini, aynı şekilde başka terör hücrelerinin de saldırmaya hazır bekliyor olabileceklerini belirten Blair, halkı uyanık olmaya çağırdı.

Emniyet Müdürlüğünün aylık olağan toplantısında konuşan Blair, 21 Temmuz'daki saldırı girişimlerinin zanlılarından Yasin Hasan Ömer'in Birmingham'da yakalandığını doğruladı.

Blair, soruşturma boyunca 15 bin kapalı devre TV sistemi kasetininincelendiğini, 1800 tanık ifadesinin alındığını ve halktan 15 bin ihbar telefonu geldiğini belirtirken, soruşturmalar sonucu terörün sorumlularının mutlaka adaletin önüne çıkarılmasını sağlayacaklarını söyledi.

21 Temmuz'daki saldırı girişimlerinde Londra halkının çok şanslı olduğunu, bütün teröristlerin girişimlerinin sonuçsuz kaldığını ifade eden Blair, ''Teröristler amacına ulaşsaydı etkisi 7 Temmuz'dan daha az olmazdı'' dedi. Toplantıda polis teşkilatı sözcüsü de halka çağrıda bulunarak, terör saldırıları konusunda bilgisi olanlardan bunları polise bildirmelerini istedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 IRA silahları bırakıyor
 Bulgaristan'da Sosyalist Parti-HÖH hükümet kurmaktan vazgeçti
 Amerikan helikopteri yandı
 Turuncu imparator veliaht darbesi yedi
 Bombacı şafakta yakalandı
 Fransa da anti terör yasasını sertleştiriyor
 Yine Blair Blair'e karşı
 Üçüncü saldırı planı
 'Keşif'te bir sorun var
 İtalyan Bakan: İslam medeniyet değildir
 Türk çocukların dil başarısı
 Kemal, İngiliz BBG'nin gözdesi
 Yıllarla adeta alay ediyor
 Fransa'yı utandıran davada 65 kişiye hapis
 Kısa... Kısa... Kısa...
SOLİ ÖZEL
İmtiyazlıların başkaldırısı
Londra ve Şarm el Şeyh...
Son aday Zapata
Son aday Zapata
G.Saray Teknik Direktörü Gerets Canaydın'a transfer için bastırdı.
Temizleyin bu ayıbı
Temizleyin bu ayıbı
Rumlar; futbolcusundan, taraftarına, maça gelen her Türk'e adeta...
Erdoğan: Şahin değilim, şefkatliyim.
Başbakan Tayyip Erdoğan'la İngiltere'ye giderken ANA...
Mayınların kökünü kazıyacak
PKK'nın Tunceli Valisi Mustafa Erkal'a düzenlemek istediği suikasti...
Picasso'nun yolu İstanbul'a düştü
Picasso'nun torunu Bernard Ruiz sonunda kararını verdi ve imzalar...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu